Etter at Adresseavisen avdekket innholdet i Kystad-avtalen, engasjerte Staur Holding Helge Kvamme i advokatfirmaet Selmer for å granske hva som hadde skjedd. Konklusjonen i den interne rapporten var at daværende Ap-topp og Staur-partner Rune Olsø ikke hadde brutt kommunens interne etiske regler. Innholdet i rapporten ble ikke offentliggjort. Ifølge Staur ble de frarådet offentliggjøring på grunn av den pågående Økokrim-etterforskningen av samme sak.

- «Konstruert» faktum

Nå forteller Finansavisen og Dagens Næringsliv at Selmer-partner Helge Kvamme får kraftig kritikk for granskingen av Zacharias-bryggen i Bergen. I en bostyrerapport anklages han for manglende upartiskhet, uriktig anklage og grovt forsikringsbedrageri. Kvamme fikk i oppdrag å granske konkursen i selskapet som eide restaurantkomplekset Zacharias-bryggen. I kjølvannet av dette, fikk bostyret tre uavhengige aktører til å granske Kvammes granskningsrapport. Ifølge Dagens Næringsliv mener bostyret at Kvammes rapport «representerer et kvalifisert avvik fra det som kunne forventes utført av et større advokatfirma under et slikt oppdrag» og at «Kvamme har gått langt i retning av å konstruere en beskrivelse av faktum».

- Grunnløse påstander

Adresseavisen har forelagt advokatfirmaet Selmer, ved adm.dir. Atle H. Carlsen og partner Helge Kvamme, innholdet i Finansavisen og DNs saker. I en e-post svarer Carlsen:

- Etter konkursen ble Selmer engasjert av konkursboet og leverte tidlig i 2014 en granskningsrapport. Uenighet om funnene i en granskningsrapport er ganske vanlig. Vi står inne for vår granskningsrapport. Bostyrets årsinnberetning bygger på til dels feil faktum. Dette fører til uriktige vurderinger og feilaktige konklusjoner. Med så sterke påstander ville det vært nærliggende å forelegge dette for oss og andre som blir omtalt i rapporten. Det har ikke skjedd. De påstander bobestyrer kommer med i rapporten om straffbare forhold er grunnløse. Vi kommer selvsagt til å følge opp og svare på de spørsmål som reises. Det fremsettes også påstander om grunnlaget og rammene for oppdraget som ikke er riktig. Vi mener det ikke forelå interessekonflikt for Selmers utførelse av oppdrag. Det har vært åpenhet om kontakt med politiet. Helge Kvamme er en av landets mest erfarne granskere og en autoritet på området. Dette oppdraget ble utført av et svært erfarent team med spesialkompetanse på feltet.

- Svekker bostyrets konklusjoner i denne saken troverdigheten til rapporten Kvamme utførte for Bernt Østhus og Staur?

- Helge Kvamme er en av landets fremste granskere. Granskningen av Zachariasbryggen har ingen sammenheng med granskningen for Staur, skriver Carlsen.

- Uavhengighet

Staur-eier Bernt Østhus har følgende kommentar:

- Generelt kan jeg si at Kvamme ble anbefalt oss som en av de mest erfarne og respekterte granskerne i bransjen. Han demonstrerte også sin uavhengighet i arbeidet for oss på en etter min mening god måte. Jeg har ikke opplysninger som skulle tilsi at jeg ikke skulle ha tillit til de konklusjoner han kom til i arbeidet for oss, skriver Østhus i en epost.

Staur-rådgiver Rune Olsø har ikke besvart Adresseavisens henvendelse.