- Jeg vil ikke slå meg til ro før elever, foreldre og ansatte ved Sjetne skole er trygge på at forholdene ved skolen er ryddet opp i, sier Rolf Jarle Brøske.

Han ønsker at alle steiner skal snus i denne saken. Derfor åpner han for at komiteen skal vurdere å bestille saken til en forvaltningsrevisjon.

- Slik vil bystyret kunne ta stilling til om det er foregått kritikkverdige forhold og hvem som har ansvaret. Jeg ønsker et svar på dette, sier leder av kontrollkomiteen i Trondheim kommune.

LES BAKGRUNN:  Full krise ved skole i Trondheim

LES KOMMENTAR: Karakter: Ikke bestått

Må lære av feilene

- Vi må bruke erfaringene fra hvordan man har handlet i denne saken for å stå bedre rustet til å håndtere lignende saker i fremtiden, sier Rolf Jarle Brøske.

Derfor innkalte han i ettermiddag rådmann Morten Wolden og kommunaldirektør Camilla T. Nereid til møte i komiteen på nyåret.

Sist komiteen hadde en skole under lupen, undersøkte de håndteringen av en sak hvor barn hadde vært utsatt for seksuelle krenkelser ved en skole i Trondheim. Rådmannen fikk pålegg fra bystyret om å sørge for at samarbeidet mellom skolene og barne- og familietjenesten fungerer bedre. Revisjonen pekte på en rekke punkter hvor rutinene enten sviktet eller viste seg ikke å være gode nok.

- I den såkalte «krenkelsessaken» avdekket vi flere svakheter i håndteringa. Denne saken på Sjetne kan synes å ha likheter. Det er mitt inntrykk etter å ha fulgt den primært i Adresseavisen, sier Brøske.

I hans periode som leder av kontrollkomiteen (seks år) har han til nå bare behandlet én enkeltsak på skole- og oppvekstområdet.

Samhandling og store elevutfordringer

- Det kan se ut som om én svakhet i håndteringen av Sjetne-saken svikt i samhandlingen mellom toppledelsen i kommunen og ledelsen på skolen.

Kontrollkomiteen har vært opptatt av å se nærmere på oppvekstområdet fordi inntrykket er at skolen synes å oppleve en stadig mer kompleks hverdag.

- Det er mer krevende for lærere og rektorer når skolen står overfor mer sammensatte problemer blant elever. Det er mer vold, og den er av en mer alvorlig karakter, mener Brøske å erfare.

- Når kommunen legger så mye innsats og investerer store ressurser i skolen, har vi behov for å se hvordan vi forvalter den innsatsen. Får vi tilbake det bystyret har forutsatt? Innfris målene bystyret ha satt seg, spør han.

Krevende for ledelsen

Et annet viktig spørsmål han stiller, er om ledelsens håndtering av saken. Det har vært store utfordringer ved Sjetne skole.

- Jeg har stor respekt og forståelse for at saken er krevende både for ledelsen ved skolen og for ledelsen i rådhuset. Den er også krevende for politisk ledelse. Derfor har vi behov for å se på hele ledelseskjeden, fra rektor til rådmann. Og hvordan har formannskapet blitt orientert og involvert? Hva har deres rolle vært og hvilken innvirkning har de hatt? De har også et ledelsesansvar, påpeker Brøske.

Han mener det er interessant å avdekke dette, også med tanke på flere andre kritiske hendelser på andre skoler i høst.

Det er sjelden kontrollkomiteen går inn i formannskapets inngripen i saker.

- I denne saken er det viktig. Særlig når man ser de sterke reaksjonene i formannskapet og hvor mange ulike oppfatninger det er av hvordan informasjonsflyten mellom rådmannen og formannskapet har vært.

LES BAKGRUNN: Fikk knallhard kritikk for Sjetne-saken

LES KOMMENTAR: En nødvendig skittentøyvask

Vurderes i januar

- Etter å ha sett hvordan denne saken har utviklet seg bare etter at Adresseavisen først skrev om den, har jeg besluttet å innkalle rådmannen til møte i kontrollkomiteen den 15. januar. Jeg ønsker at de redegjør for saken. Både rundt dens faktum og hvordan den har vært håndtert. Komiteen vil deretter diskutere den, sier Brøske.

- Jeg registrerer at rådmannen har valgt en sterk reaksjonsform overfor rektor i form av oppsigelse. Vurderingene rundt dette vil det også kunne være interessant for komiteen å få nærmere innblikk i, legger han til.

Først etter dette, vil de vurdere om de skal åpne sak i forbindelse med situasjonen på Sjetne skole.

- Er saken alvorlig nok, vil vi gjennomføre en forvaltningsrevisjon. Da settes kommunens forvaltningsrevisorer på saken og vil gjennomgå hvordan hele saken har vært håndtert. Det er naturlig å lytte til foreldre, lærere, ledere og alle impliserte parter. Vi trenger en omfattende gjennomgang. Det vil kunne bidra til å klarlegge ansvaret. Deretter vil vi se om det er grunnlag for kritikk, sier Rolf Jarle Brøske.

Rådmannen mener en gjennomgang er naturlig

- Dette er en sak som har fått veldig stor oppmerksomhet i mediene. Det er mange enheter som er involvert og saken har versert over veldig lang tid. At det ønskes en skikkelig gjennomgang av den er naturlig, sier rådmann Morten Wolden.