Om kvelden, tirsdag den 5. april i fjor, slo bergenspolitiet til mot en leilighet sentralt i Bergen sentrum. Samme dag, i Trondheim, ble en vestlending pågrepet og siktet for hallikvirksomhet.

- Fra vårt ståsted i Trondheim kan det se ut som sak av en størrelse som vi ikke har sett før innenfor dette segmentet, sa daværende fagleder for menneskehandelgruppen ved Trøndelag politidistrikt, Arild Hopsø.

Fem dager i retten

I forbindelse med politiaksjonen oppsøkte etterforskerne flere leiligheter i de to byene, gjorde ulike beslag og avhørte prostituerte kvinner. To dager etter pågripelsen ble den halliksiktede mannen varetektsfengslet i fire uker av Sør-Trøndelag tingrett.

Saken mot mannen har vært etterforsket av menneskehandelgruppen ved Trøndelag politidistrikt i samarbeid med Vest politidistrikt og Bergen sentrum politistasjon. Etter at et forsøk på å gjennomføre en tilståelsessak mot mannen for ca. ett år siden ikke førte frem, må vestlendingen nå møte som halliktiltalt i Sør-Trøndelag tingrett 15. januar. Det er satt av fem dager til straffesaken. Advokat Per Magne Kristiansen, som forsvarer den halliktiltalte vestlendingen, opplyser at klienten mente at han hadde mer å hente på en ordinær rettssak, enn en tilståelsessak. Derfor ble det ikke noe av dette rettsmøtet i fjor.

- Alvorlig sak

Påtalemyndigheten mener at 65-åringen i perioden mai 2015 til februar 2016 fremleide totalt 17 leiligheter og ett hotellrom i Trondheim, Bergen og Oslo. Seks av leilighetene og den ene hotellrommet befant seg i Trondheim – på Solsiden og i Trondheim sentrum, ifølge tiltalen.

- Jeg vil karakterisere dette som en alvorlig sak. Det dreier seg om flere straffbare forhold i forskjellige byer over en relativt lang periode, sier politiadvokat Charlotte Aspehaug i Trøndelag politidistrikt.

Saken behandles både etter ny og gammel straffelov når den skal opp for retten. Strafferammen på forholdene er fengsel inntil fem år etter den gamle straffeloven og fengsel inntil seks år etter den nye straffeloven, opplyser Aspehaug.

Den første leieavtalen der påtalemyndigheten mener mannen leide ut en leilighet i Bergen til sexsalg ble underskrevet i mai 2015. Den siste leieavtalen på en leilighet i Bergen ble underskrevet i mars 2016, ifølge påtalemyndigheten. De prostituerte kommer fra utlandet.

- Vi mener at vi kan bevise at det har foregått prostitusjon i de leilighetene og fra de hotellrommene som er omfattet av tiltalebeslutningen, sier Aspehaug.

Nekter straffskyld

Kristiansen opplyser at den halliktiltalte vestlendingen nekter straffskyld for framleie av leiligheter til prostituerte.

- Han mener å ha vært i god tro. Dette har vært vanlig utleie uten baktanker, sier advokaten.

- Så han hevder at han ikke visste at han leide ut leiligheter til prostituerte?

- Det stemmer, sier Kristiansen.

Beslagla stor pengesum

I forbindelse med at politiet slo til mot vestlendingen i fjor, fant de først 65 300 kroner i kontanter samt 300 euro i siktedes pc-veske. Noen dager senere oppsøkte etterforskerne et selvbetjeningslager som 65-åringen disponerte. Der fant de en skoeske, og da de åpnet denne åpenbarte det seg 368 000 kroner.

Vestlendingen har bekreftet at pengene tilhører ham, men motsatte seg beslaget. Han gikk i september i fjor sommer til Sør-Trøndelag tingrett og krevde de 433 300 kronene utlevert. Adresseavisen var til stede i retten.

Fikk ikke utlevert pengene

- Slik det ser ut nå, mener vi at pengene er utbytte av en straffbar handling. For å sikre disse pengene ba vi derfor om at beslaget ble opprettholdt, sa daværende politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Trøndelag politidistrikt i rettsmøtet.

Aspehaug ønsker ikke uttale seg om hvor mye penger påtalemyndigheten mener mannen har tjent på fremleie av leilighetene til prostituerte. Hun opplyser at det tas sikte på å legges ned påstand om inndragning i retten.

- En slik påstand vil gjenspeile det vi mener tiltalte har tjent på sin ulovlige virksomhet, sier Aspehaug.

Bergensadvokat Per Magne Kristiansen, som forsvarer den halliksiktede vestlendingen, opplyste i forbindelse med saken at klienten mener at de beslaglagte pengene stammer fra lovlig virksomhet. 65-åringen hevdet videre at pengene som ble funnet i skoesken var et vederlag for salg av et hus i Sør-Europa, ifølge kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett. Mannen viste også til at han har drevet ordinær, lovlig utleievirksomhet.

- Disse pengene er fortsatt beslaglagt, til hans grenseløse irritasjon. Han er veldig uenig i dette, sier Kristiansen.

Retten tok ikke stilling til hvor pengene kommer fra, men antok at de kan bli inndratt den kommende straffesaken. Dette var tilstrekkelig for å opprettholde beslaget, ifølge rettsdokumentet. Mannen fikk derfor ikke tilbake pengene.

15. januar starter en omfattende hallliksak i Sør-Trøndelag tingrett. Politiadvokat Charlotte Aspehaug er aktor. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Morten Antonsen
I denne skoesken fant politiet 368 000 kroner i kontanter da de ransaket et selvbetjeningslager som den nå halliktiltalte mannen disponerte. Foto: Politiet