- Du er nå fin til å være så gammel, sier Ragnhild (83) og stryker forsiktig på bladet til sin gamle følgesvenn. For det er ingen tvil om at de er venner, de to.

I tykt og tynt har de vært sammen, både i Finnmark og Trøndelag. Og det startet for over 80 år siden.

- Jeg fikk den av min mor da jeg var bittelita. Jeg husker den sto i gangen der vi bodde, men den var ikke så stor da, sier Tranaas.

Les også: Blomsterpotte i fjerde etasje ble hjem til and og åtte egg

- Den første blomsten som kom knakk av på lørdag. Men det kommer stadig nye. Liljen blomstrer vanligvis hver jul og noen ganger om sommeren også, forteller Gunn Anita Steinsheim.

Med på flyttelasset

Datter Gunn Anita Steinsheim og barnebarnet Ranveig er innom omsorgsleiligheten på Valøya og hilser på mor og mormor. Gunn Anita kan fortelle at planten er en del av barndommen hennes også.

- I hele min barndom har vi hatt den lilja i stua da vi bodde nordpå. Og da mor flyttet til Trondheim fulgte planten med. Hun fikk den fra sin mor, og har alltid fortalt historien om at den sto i hennes barndomshjem. Så den må minst være 80 år. Kanskje også mer, men det vet jeg jo ikke, sier hun.

At liljen har betydd mye for Tranaas er det ingen tvil om.

- Den har betydd alt. Har den vært skral, så har min mor vært skral, og når den blomstrer, så blomstrer min mor. Og nåde om jeg har vannet den for mye eller for lite når hun har vært bortreist. Da har jeg fått passet påskrevet, smiler Gunn Anita.

Da Ragnhild Tranaas flyttet fra Kolstad til Valøya for et par år siden, var det litt av en flytteprosess rundt liljen.

- Det var ikke så nøye med sofaen, bare planten ble med, sier datteren. Vi satt i bilen med planten i fanget og prøvde å ikke brekke bladene, ler hun. Men vi klarte det. Den trives her også.

Les også: Dette bruker vi millioner på når vi feirer mor

Barnebarnet Ranveig vanner liljen med klare instrukser fra mormor. I bakgrunnen står Ragnhilds datter og Ranveigs mor, Gunn Anita Steinsheim.

Oppskriften

83-åringen avslører at det er vann og prat er det som er hemmeligheten bak det lange plantelivet.

- Jeg gir den kun vann og ingenting annet. Men den må vannes ovenfra, fra toppen og over bladene. Og jeg prater med den ja! Jeg kan forteller alt til den, sier hun med glimt i øyet. Vi kjenner jo hverandre vi da, gjennom 80 år.

Liljen bruker vanligvis å blomstre til jul, og noen ganger om sommeren, forteller Gunn Anita.

Både hun og to brødre har avleggere av planten.

- Dette er arvegodset i familien, etter min bestemor og min datters oldemor. Min døtre skal også få, sier Gunn Anita.

To knopper er på vei opp, og vil kanskje blomstre i romjula.

Tranaas selv er strålende fornøyd med at det ble blomst på planten til jul i år også.

- Jeg ble overrasket. Jeg trodde den skulle sove nå, men plutselig våknet den opp, forteller hun.

En blomst har allerede brukket denne uka og står i en vase på bordet. To knopper er på vei ut, og midt i troner de to skarpe oransje stjerneformede kronbladene. Den stråler i rommet, og det samme gjør Ragnhild når hun ser på den.

- Mor har et motto som sier «Gi meg blomster mens jeg lever». Det prøver vi å leve opp til. Hun er glad i blomster. Med de nye skuddene vil nok denne liljen blomstre gjennom jula, sier Gunn Anita.

Planten vannes med omhu, og Ragnhild passer på å prate med den også.

- Godt mulig

Lilje er et meget gammelt plantenavn, ifølge Store norske leksikon. Det er ofte omtalt i oldtiden, blant annet hos forfatteren Homer og i Bibelen. Professor emeritus ved universitet i Oslo, Inger Nordal, har fått tilsendt et bilde av Ragnhilds lilje. Hun sier:

- Dette er en Hippeastrum, opplagt en gammel form med relativt stor løk i forhold til de overjordiske delene. Det er ikke umulig at den kan ha overlevd i 80 år, hvis den har fått visne ned og tørke halve året. Hils damen som åpenbart har hatt grønne fingre og tatt godt vare på planten, sier professor Nordal, som selv har hatt afrikanske liljer som har overlevd i over 50 år.

Også gartner Ole Hogstad ved Drivstua gartneri i Trondheim bekrefter at planten kan bli gammel:

- Denne har knoll og kan bli meget gammel. Så det er godt mulig dette er korrekt, sier Hogstad.

Ragnhild Tranaas er veldig stolt av liljen sin.

Les også: Se Heidis herskapelige pepperkakehus og lær hvordan du kan lage det selv