Signe Gjerstad døde 21. desember. De giftet seg i 1954. For tre år siden feiret de diamantbryllup, 60 års bryllupsdag.

- Vi er like forelsket som før. Det har skjedd så mye i disse åra. Kjærligheten har gitt oss styrke, uten Signe ville det ikke gått, sa Joralf Gjerstad til Dagbladet i 2013.

Da Adresseavisen intervjuet Joralf Gjerstad høsten 2016 snakket han om tida da tunet var fullt av biler og folk som kom for å søke hjelp. Og kona Signe som var en sentral del av mottaksapparatet i hjemmet i Snåsa.

– Ungene var små, og jeg husker de satt og så på dem som gikk inn, og så når de kom ut friske. Det var en gyllen tid, fortalte han.

I boka «Det siste brevet» som kom i 2015, skriver Joralf:

«Uten Signe i heimen ble jeg ensom. Jeg savnet henne kvar time på dagen og hadde stor lengt etter min kjære Signe. Og sjøl om jeg fikk godt stell av heimehjelpa ble ensomheten bare større og større».

Da hadde kona allerede vært på sykehjemmet en tid, etter at hun ble dement.

Også til Adresseavisen i 2016 fortalte Joralf at han savnet livet hjemme med kona Signe. Men at kjærligheten fortsatt var sterk og at de treftes ofte på sykehjemmet.

Signe Gjerstad mottok i januar 2011 Kongens fortjenstmedalje.

–Signe representerer gode, menneskelige verdier og er således et godt eksempel for andre. Egenskaper som nestekjærlighet og medmenneskelighet må løftes fram i lyset. De er viktige samfunnsverdier, sa fylkesmann Inge Ryan i sin tale, ifølge Trønder-Avisa.

I minneordene om Signe, signert Aasta og Arvid, i Trønder-Avisa 27. desember, vektlegges hennes betydning for Joralfs virke.

- Det var alltid noen som banket på Joralfs dør. Signe åpnet for mennesker med behov for bistand. Det var med ærefrykt vi opplevde dette på nært hold – og samfunnets takk til henne for urokkelig å stå ved sin manns side i med- og motgangs tider var Kongens fortjenstmedalje.

Også tidligere sjefredaktør for Trønder-Avisa, Arve Løberg, trekker frem den viktige posisjonen hun hadde i Joralfs liv, og at hun har levd et hektisk liv, uten at hun har søkt det. «Det ble sånn når gårdsplassen var full av biler, telefonen ringte i ett og alle skulle ha tak i ektemannen», skriver Løberg i minneordet i egen avis.

«Vi har hatt det bra. Og det er veldig godt når vi kan sitte ned, bare vi to og prate sammen», sa Signe Gjerstad i et intervju med samme avis, etter at hun mottatt Kongens fortjenstmedalje.

Selv om mye av tiden gikk med til å støtte opp om ektemannens virke, hadde Signe også tid til de tre barna.

–Du har alltid vært der for oss, og vi er bortskjemte på omsorg og kjærlighet, sa datteren Jorunn i sin tale til moren i forbindelse med medaljeoverrekkelsen i 2011.

Hun antydet samtidig at moren måtte ha tilnærmet norgesrekord i kaffekoking, og at hun trolig hadde svart på vel så mange telefoner som en sekretær med lang fartstid.

I dødsannonsen, signert ektemannen, tre barn og seks barnebarn, står det:

- Alltid andres ve og vel, aldri spurte du deg selv. En inderlig takk fra dine kjære, din godhet og omsorg vi i minnet vil bære.