- Det er ikke fattet noen beslutninger om aktivitet i Norge utover den som allerede er etablert, svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Ifølge det amerikanske nettstedet military.com sa general Robert Neller, øverstkommanderende for marinekorpset, dette da han i høst besøkte den amerikanske styrken på Værnes:

- Jeg håper jeg tar feil, men en krig er på vei. Dere er i kamp her, en informasjonskamp, en politisk kamp, med deres tilstedeværelse.

Generalen forventet at amerikanernes oppmerksomhet vil dreies bort fra Midtøsten og over på Russland og Stillehavet.

Nettstedet rapporterte at sersjantmajor Ronald Green, under samme besøk, sa dette om rollen til soldatene på Værnes:

- Husk hvorfor dere er her. De følger med. Akkurat som vi følger med dem, følger de med oss. Vi har 300 marinesoldater her, men kan øke til 3000 over natta. Vi kan heve lista.

En talsmann for Neller sa senere til Washington Post at uttalelsene måtte tolkes som en peptalk for å inspirere soldatene.

- Ikke i tråd med regjeringen

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) tror det handler om mer enn en peptalk.

- Jeg frykter dette i høyeste grad er realiteter. Merkelig form for peptalk i tilfelle. Dette viser med all tydelighet vår begrunnede motstand mot styrkene på Værnes. I starten skulle det være trening i kalde strøk. Nå argumenteres det for at soldatstyrken kan tidobles over natta og inngå i en krig mot Russland. Forsvarsministeren bør snarest fortelle oss hva han tenker om den amerikanske generalens uttalelser. Dette er ikke i tråd med hva regjeringen tidligere har sagt, og det må amerikanerne få høre klart og tydelig, sier Haltbrekken.

- Kommenterer ikke møter

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer på Haltbrekkens utspill i en epost til Adresseavisen:

- Jeg kommenterer ikke interne møter, men vil minne Haltbrekken om at alliert trening styrker norsk sikkerhet. Forsvaret av Norge er avhengig av forsterkning fra allierte styrker i krise og væpnet konflikt. Derfor er det også viktig at allierte land øver og trener jevnlig her i fredstid. Slik vi deltar i andre allierte lands øvelser sammen med våre allierte. Dette er en viktig del av norsk sikkerhetspolitikk, og vi har en tett dialog med våre allierte om dette.

Ikke planer om utvidelser

Om dimensjonen på den amerikanske tilstedeværelsen sier Bakke-Jensen:

- Det er ikke fattet noen beslutninger om aktivitet i Norge utover den som allerede er etablert. Vi konsulterer løpende med en rekke nære allierte om ulike former for ytterligere samarbeid. Stortinget vil bli informert på vanlig måte dersom det skulle bli aktuelt å gjøre endringer. Dagens aktivitet er forankret i Langtidsplanen for Forsvaret, og er noe et flertall på Stortinget har sluttet seg til. Hvor Haltbrekken politisk vil plassere seg i forhold til Stortingets linje er ikke noe jeg vil kommentere.

- Storm i vannglass

General og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kaller hele saken «storm i et vannglass».

- Når en general fra marinekorpset er på besøk i en avdeling holder han en peptalk i tråd med korpsets etos; soldatene skal være forberedt på krig, hvor som helst i verden, når som helst. Når han snakker om en kommende krig, er det ikke fordi han regner med at det umiddelbart skal bli krig i Norge, eller noe annet sted. Budskapet er at soldatene ikke skal slappe av. Alle som kjenner det amerikanske marinekorpset litt, vet at det er slik de holder oppe innstillingen. Han ville sagt akkurat det samme om han besøkte en avdeling i Stillehavet.

Uttalelsene fra sersjantmajor Ronald Green om at avdelingen på Værnes kan utvides fra 300 til 3000 mann over natta, er heller ikke noe Diesen tar bokstavelig. Den tidligere forsvarssjefen tror ikke amerikanerne ønsker å drastisk øke tilstedeværelsen i Norge.

- Budskapet er snarere at det nettopp er marinekorpsets styrke at de i en krisesituasjon kan settes inn raskt og mangedoble styrken. Dette er det jo heller ikke sersjantmajorer som avgjør, tilføyer han.

Ingen trussel

Selv er Diesen overrasket over at amerikanerne prioriterer å ha en øvingsavdeling i Norge.

- Amerikanerne har langt flere og viktigere interesser å ivareta i Asia, Stillehavet og Midtøsten enn de har ressurser og soldater til. Jeg er egentlig overrasket over at de vil ha en øvingsavdeling i Norge, men det skyldes nok at de ønsker trening under våre spesielle forhold. At de har forhåndslagre her fra før betyr dessuten at ekstrakostnadene er mindre. Jeg tror ikke vi vil se at amerikanerne ønsker å utvide nærværet i Norge, i det minste ikke i et slikt omfang, sier Diesen.

Den tidligere forsvarssjefen mener Russland ikke ser på 300 amerikanere på Værnes som noen reell trussel.

- Men det irriterer russerne at den norske regjering gjør noe som de oppfatter som mangel på respekt for en stormakt og en stormakts rettigheter. Russland har verken planer eller kapasitet til å erobre hele Norge eller resten av Europa, men landet ser seg tjent med at Vest-Europa er svekket og splittet. Å skape uenighet om norsk sikkerhetspolitikk er naturligvis i deres interesse.

Selv tror ikke Diesen at det er overhengende fare for en ny krig.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har møtt den amerikanske forsvarsministeren, Jim Mattis. Foto: POOL, Reuters
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener det er helt feil å ta uttalelsene fra de amerikanske militære sjefene bokstavelig. Foto: KIM NYGÅRD