Onsdag i forrige uke etterlyste politiet en svenskregistrert bil i forbindelse med innbruddsraidene i Trøndelag den siste tiden.

Like før klokken 10.00 den påfølgende torsdagen, stoppet politiet bilen på E6 like nord for Støren i Midtre Gauldal og pågrep to menn på henholdsvis 22 og 44 år, som de knytter til innbruddsbølgen.

Dette fotsporet ble sikret av politiet etter et av innbruddene i desember.

Innrømmer flere innbrudd

Mennene ble etter pågripelsen fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett, siktet for seks grove tyverier.

- Siktelsen dreier seg om seks boliginnbrudd, men vi knytter dem til åtte. Forholdene har skjedd i Stjørdal, Levanger, Verdal og resten i Trondheim, opplyser etterforsker Øyvind Jørgensen ved Felles enhet for etterretning og etterforskning ved Trøndelag politidistrikt.

Slik så det ut da politiet kom til åstedet etter et innbrudd i Levanger. Dette var et av åtte innbrudd før jul.

Ifølge fengslingskjennelsene har begge mennene erkjent straffskyld for ett forhold - innbruddet i Steinberget i Trondheim 20. desember. Den yngste av mennene innrømte imidlertid at han hadde begått flere tyverier i Trondheim - uten at han kunne konkretisere hvilke andre forhold i siktelsen dette dreide seg om.

Fant isbrodd-fotspor

Etter pågripelsen saumfarte politiet leiebilen de to mennene kjørte. I bilen fant de et brekkjern, men også isbrodder. Ifølge fengslingskjennelsene går det frem at gjerningspersonene bak innbruddene den siste tiden har brukt isbrodder. Det poengteres i tillegg at politiet i etterkant av brekkene har sikret seg fotspor, som er samsvarende med de isbroddene som ble funnet i bilen. Dette mener tingretten er med på å underbygge mistanken mot mennene. Det gjør også funnet av brekkjernet «idet slikt redskap er benyttet på flere av de åsted som er omhandlet i siktelsen», heter det i rettsavgjørelsen.

Slik så vinduet ut etter et innbrudd på Singsaker 16. desember.

Jørgensen opplyser at politiet har sikret seg spor etter isbrodder og like sko, fra flere åsteder.

Det ble også beslaglagt mye gods etter pågripelsen som med stor sannsynlighet stammer fra innbrudd, skriver dommeren videre i en av kjennelsene. Ved gjennomgang av disse tingene, har etterforskerne funnet ut at det mangler gjenstander som er meldt stjålet etter de siste innbruddene. «Dette underbygger at siktede enten har lagt disse på et depot eller hatt medhjelpere som har overtatt disse gjenstandene», skriver retten.

Jørgensen opplyser at politiet ikke vet mer om akkurat dette ennå.

- Vi driver med gjennomgang av det beslaglagte godset, og vi mener at dette kommer fra flere åsteder, sier han.

Bodde i leilighet

Ifølge kjennelsen har mennene vært sammen i Trondheim, og begge har hatt tilhold i en leilighet hvor leieavtalen nå er utløpt.

- De har bodd i en leilighet i Trondheim som de har booket via airbnb, opplyser Jørgensen.

Denne Altandøren var knust etter et av innbruddene i Trøndelag. Legg merke til vaktselskap-klistermerket på døren. Det har ikke skremt tyvene.

Mennene har ingen annen tilhørighet til Norge enn dette. Retten mener derfor at det er fare for at begge vil stikke av og unndra seg straffeforfølgning om de løslates. Dommeren mener også at det foreligger bevisforspillelsesfare i saken.

Østeuropeerne varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøkskontroll - de to første ukene i full isolasjon. At de to mennene kan ha hatt et depot eller medhjelpere her, gjør det nødvendig med disse restriksjonene, konstaterer retten.

De siste årene har det vært få grove tyverier fra bolig i Trondheim, men den siste runden med innbrudd er det andre raidet så langt i vinter. I november registrerte politiet elleve boliginnbrudd i løpet av én uke i trondheimsområdet.