JANUAR

2. januar: Innbyggerne i Roan vil gjerne slå seg sammen med Åfjord, men ikke med Bjugn. Nå er det nabokommunene og Stortinget som skal bestemme. Før sommeren skal Stortinget vedta hvilke kommuner som skal slå seg sammen.

Fosen: Aslaug Halvorsen (sittende) og Eva Nygård på kafeen i Roan sentrum vil ikke ha sammenslåing med Bjugn og Åfjord. Kanskje er det best å slå seg sammen med hele Fosen eller bli stående alene.

4. januar: Etableringen av superbuss i Trondheim fra august 2019 vil legge beslag på en betydelig andel av ressursene innenfor byutviklingsområdet de neste årene, og kan bety større omprioriteringer. Flere byutviklingsprosjekter må nedprioriteres, fordi ressursene må brukes på planlegging og utbygging av superbuss.

Metrobuss: Metrobussprosjektet i Trondheim fra august 2019 vil sluke det meste av kommunale ressurser de neste årene.

14. januar: Politimester Nils Kristian Moe vil avvikle 20 lensmannskontor i Trøndelag. Han er godt fornøyd med at politidirektøren er enig i hans forslag om hvordan Trøndelag politidistrikt skal organiseres. Norge vil stå igjen med 221 tjenestesteder. Totalt blir det 119 færre tjenestesteder.

26. januar: Løgn, faktafeil og falske nyheter i amerikansk toppolitikk bekymrer rektor Gunnar Bovim. Han ber NTNU-ansatte engasjere seg for å gjøre den norske valgkampen faktabasert.

FEBRUAR

4. februar: Nesten halvparten (45,1 prosent) av alle barn med enslig forsørger i Nord-Trøndelag vokser opp i husholdninger med inntekt under EUs fattigdomsgrense. Dette gjelder 1100 barn totalt. Når det gjelder barn i innvandrerhusholdninger er prosenten høyere (52,7 prosent), men antallet lavere (775).

13. februar: Lørdag ble Sofie Hegstad Stien kåret til årets lærling i Sør-Trøndelag. Håndverkerbransjen sier at de har et enormt behov for fagarbeidere. Det var en rørt 21-åring som mottok prisen som årets lærling i Frimurerlogen i Trondheim.

15. februar: Bare halvannet år etter åpningen, kaster Mathall Trondheim inn håndkleet. – Trondheim er for lite for et slikt konsept, sier styreleder Tor Jarle Warø. Bunnpris overtar butikkdriften.

22. februar: – Når det er begrenset med plass, må bussen prioriteres fremfor taxi og elbiler, sier kommunalråd Geir Waage (Ap). Innføring av superbuss i Trondheim rammer elbiler og taxier. Fra august 2019 er det bare busser som får bruke kollektivfeltene i sentrumsområdene.

MARS

4. mars: I høst sa samferdselsministeren at målet er bygging av dobbeltspor nord for Trondheim «innen 2023», ifølge NRK. Nå sier han at det ikke var det han mente. Regjeringen har begynt å presentere deler av den nasjonale transportplanen (NTP) som skal legges frem for Stortinget før påske.

11. mars: Robert Larsen og Janne Kristoffersen Larsen reddet seg selv og sønnene ut av det brennende våningshuset i Fannrem. En måned etter har de flyttet over i en brakkerigg med innlagt vann og kloakk og driver gården med 21 melkekyr.

17. mars: Barna starter ett år tidligere på skolen, men lærer ikke mer. – Hvorfor skal vi gjøre mer av det som ikke virker, spør Utdanningsforbundet. Seksåringene er uforandrede, men det er mer skole og mindre fri lek i dag. Og færre voksne.

23. mars: Gjennom én app kan du få full oversikt over alle transporttilbudene. Du kan enkelt bestille skyss og betale for reisen. – Teknologien finnes, det er bare å ta den i bruk, sier daglig leder Borgar Ljosland og produksjonssjef Jone Brattland i ParrotPlay. Bedriften utvikler strømmetjenester på ett sted for å bidra til en enklere tv-hverdag.

APRIL

6. april: Fastlegene i Trondheim mobiliserer nå kraftig mot forslaget om at jordmødre skal få et større ansvar for kvinnehelsen. – Konsekvensen av dette er at kvinner vil få et dårligere helsetilbud, mener Aage Bjertnæs, fastlege ved Risvollan legesenter. – Det er jeg helt uenig i. Jordmødre er spesialister på kvinnehelse. Jeg er helt sikker på at dette blir en god løsning, sier Ingvill Dalseg, jordmor og høyrepolitiker.

11. april: Storesøsteren Gunvor var en av de 17 som omkom i påskefjellet i 1967. I 2014 døde datteren Anbjørg av kreft. Nå forteller Anne-Kari Tørum Sætre om sorgen og livet etterpå.

Ulykkespåske: 21. mars 1967 omkom Anne-Kari Tørum Sætres søster Gunvor Tørum og venninnen Rannveig Tønder sammen med to andre ungdommer under en forferdelig snøstorm på Smørstadbreen i Jotunheimen. Dette var den fryktelige ulykkespåska som krevde minst 16 menneskeliv rundt om i Fjell-Norge.

19. april: I dag er rundt 6500 innbyggere over 80 år i Trondheim. I 2040 vil antallet trolig være rundt 14 800, viser beregninger Trondheim kommune har gjort.

27. april: Må delvis stenge Torget til 2019. Når Torget skal gjennom en omfattende rehabilitering, blir det ikke mulig å arrangere martna i verken 2018 eller 2019 og heller ikke julemarked i 2018.

MAI

2. mai: Flere søker Nav om støtte til konfirmasjonsfesten. Bare på Kvilhaugen gård skal det dekkes til 59 konfirmasjoner i helgene som kommer. Én av fem foreldre er bekymret for kostnadene ved konfirmasjon.

9. mai: De forelsket seg bak ferskvaredisken på Sirkus shopping i Trondheim. Vindkraftutbyggingen gjør at de kan leve ut familiedrømmen i Åfjord. Både Gina Helen Moan (21) og Kent-Arild Lian (26) hadde første dag i ny jobb. Samtidig begynte sønnen, Jørgen (1 ½), i ny barnehage.

13. mai: Det amerikanske marinekorpset har planer om å doble sitt nærvær på Værnes. – Dersom Værnes blir en fast hovedbase, vil det klart stride mot den norske basepolitikken, sier NUPI-forsker John Kristen Skogan.

23. mai: Den tekniske tilstanden ved alle grunnskolene i kommunen er vurdert, som en del av arbeidet med skolebehovsplanen i Trondheim. Etter gjennomgangen er det utarbeidet en liste på hvilke skoler som de neste 16 årene klarer seg med planlagt vedlikehold på dagens nivå, og hvilke som forventes å ha store investeringsbehov.

JUNI

1. juni: Trøndelag blir et av to områder som skal beskyttes av nytt langtrekkende luftvern, forteller forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. I tillegg til store deler av Trøndelag vil også deler av Nord-Norge beskyttes av den nye luftvernparaplyen. Forsvarssjefen bekrefter at Ørland og Evenes er naturlige lokaliseringssteder.

6. juni: – Jeg har vært imellom 30 og 40 begravelser til elever som var i starten på livet. Det sier Arne Haugberg, rektor på Ørmelen i nesten 20 år. Han kom til skolen i 1975. – Det er så fullstendig meningsløst at det ikke går an å beskrive med ord, sier han. Den tidligere rektoren husker tilbake på en spesiell tid ved skolen.

15. juni: I sin tid som toppsjef har Ole Robert Reitan aldri tidligere opplevd omsetningsnedgang i Rema 1000. Nedgangen kommer i år. Og erkjennelsen. 2017 ligger an til å bli et av de tøffeste årene i Rema 1000s historie. Toppsjefen er stolt over hvordan menneskene i kjeden takler det.

30. juni: Traktorpikene fra Heggum gård fant en lønnsom nisje. Nå kryr det av kvinnelige gründere langs Namsen, og Innovasjon Norge gir stadig mer støtte til gårdsbruk i Nord-Trøndelag. Traktorpikene oppsto i Grong for tre år siden med to søstre og en forretningsidé. De var lei av den grønne felleskjøpsdressen og tegnet sin egen drømmedress.

JULI

3. juli: 1767 er et merkeår i Trondheims historie. Ikke bare ble Adresseavisen født, samme år fikk forløperen for universitetet kongelig godkjennelse, og byen fikk tre tønner gull til sosiale formål. Da 23-årige Martinus Nissen startet avis, var Trondheim en by med omtrent 7500 innbyggere.

11. juli: Treningsforskere ved NTNU har for lengst funnet ut at styrketrening er gull verdt for muskulaturen og funksjonsnivået til eldre. Nå har de oppdaget at styrketrening også har god effekt på nervesystemet og hjernen.

24. juli: Mangel på bussjåfører truer den nye rutestrukturen i Trondheim fra august 2019. Det trengs godt over 100 nye bussjåfører for å bemanne alle rutene. Om to år skjer den største omleggingen av kollektivtrafikken i Trondheim noensinne. En betydelig økning i antall busser og avganger gjør at operatørene Nettbuss og Tide Buss trenger langt flere sjåfører enn i dag for å sikre drift på alle ruter.

28. juli: Rita Ottervik er hjemme fra ferie og tar et tøft oppgjør med varaordfører Hilde Opoku (MDG). Ordføreren sier at varaordføreren kommer med løse og udokumenterbare påstander. Ordfører Rita Ottervik har frem til nå ikke kommentert saken som har vekket oppsikt på rådhuset i Trondheim denne sommeren. Det hele startet med at varaordfører Hilde Opoku frontet et utspill som blir tolket som et ultimatum i Overvik-saken.

AUGUST

4. august: – Vi ser ting man aldri har sett før, sier prosjektleder Anna Petersèn. Etter ett år med kirkeutgravninger har arkeologene i Søndre gate nå kommet ned til et lag som viser vanlig bebyggelse. – Vi har levd med kirken i ett år. Nå skal vi prøve å finne ut hvem som bodde her og hvordan det så ut. Vi har funnet ut at det er veldig kompakte lag som har holdt på fuktigheten. Funnene er utrolig godt bevart.

Ved Folkebiblioteket: Anna Petersén leder utgravingen av Klemenskirken. Her sammen med Axel Christophersen.

14. august: NHO til nye studenter: – Må ikke tro at én utdanning nødvendigvis er nok. NHO mener tverrfaglig kompetanse er en nødvendighet for å sikre at norske bedrifter takler digitaliseringen av næringslivet. Humanistisk fakultet ved NTNU sier deres studenter er bedre skikket enn før til å bidra i arbeidet.

17. august: Ap-leder Jonas Gahr Støre er usikker hvorfor velgerne svikter Arbeiderpartiet. Nå varsler han en tøffere stil, og tydeligere oppgjør med regjeringen. – Ingen liker dårlige målinger. Men jeg har faktisk sovet veldig godt og har i dag en større motivasjon enn noen gang.

24. august: Kun to av de store kjøpesentrene i Trondheim melder om omsetningsvekst etter årets første seks måneder. – Jeg synes det er litt sjarmerende å handle på kjøpesenter. Man er ute blant folk, så det føles sosialt, sier Martine Hustad (22). Hun er ute på handletur med barndomsvenninnen Lisa Erlid (22) på Trondheim Torg. Kjøpesenteret er blant dem som har opplevd en nedgang i omsetningen sammenlignet med i fjor.

SEPTEMBER

1. september: Forretningsmann og gründer Jan Håbrekke er en av flere trønderske næringslivstopper som ikke vil investere i olje. Allerede i 2014 solgte han seg ut og investerer nå bare i mer bærekraftige markeder. Stokkøya-gründer Torild Langklopp er en annen som ikke ville satt pengene sine i olje.

6. september: Ikke siden kriseåret 2001 har Ap gjort det så dårlig i Sør-Trøndelag. Nå har Ap mistet sitt fjerde mandat og ligger på under 30 prosent. Etter krigen har Arbeiderpartiet alltid hatt fire eller fem sørtrøndere på Stortinget – med unntak av kriseåret 2001. Da fikk partiet inn tre representanter.

13. september: Ap har gjort sitt nest dårligste valg etter krigen, og Adresseavisen har snakket med en rekke Ap-kilder om katastrofevalget dagen derpå. Partiet landet til slutt på 27,4 prosent oppslutning. – Unnskyld, Norge, vi sviktet, sier en partikilde som synes det er tungt at Ap ikke klarte å vinne over den blåeste regjeringen i Norge.

25. september: Salget av nye boliger i Trondheim har sunket med 42 prosent det siste året. På landsbasis er nedgangen det siste året på 33 prosent.- Vi ser med en viss bekymring på nedgangen i salget, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

OKTOBER

5. oktober: – Ikke slipp inn noen som sier de kommer fra hjemmetjenesten, hvis de ikke har uniform og legitimasjon, sier Elin Stensen, enhetsleder ved Strindheim sone. Tirsdag skal flere eldre kvinner ha blitt oppsøkt av en falsk lege. Tre av episodene skjedde i Strindheim sone.

11. oktober: Politiet bøtela 18 syklister i Innherredsveien for å ha syklet mot rødt – så trakk politiet bøtene tilbake. Politiet gjorde en feil da de ga 18 syklister bot, mener Syklistenes landsforening. Politiet har kommet til samme konklusjon. Krysset i Innherredsveien er rotete, uoversiktlig og forvirrende, ifølge politiet.

Feil: Politiet bøtela 18 syklister i Innherredsveien for å ha syklet mot rødt – så trakk politiet bøtene tilbake.

17. oktober: Fjordgata får en trafikkøkning på flere tusen kjøretøyer i døgnet dersom Prinsenkrysset og Olav Tryggvasons gate stenges for biltrafikk. – Uholdbart og uforsvarlig, sier beboer Jan Erik Slind. Bystyret skal avgjøre om Prinsenkrysset og Olav Tryggvasons gate, som en prøveordning, stenges for gjennomgangstrafikk med bil fra 2018.

23. oktober: Med en bitte liten søvnsensor plassert inne på barnerommet, skal St. Olavs hospital og NTNU nå prøve å finne ut hvordan små barn sover om natta. Forskningsprosjektet skjer i samarbeid med teknologiselskapet Novelda, som har utviklet det de mener er verdens minste radar.

NOVEMBER

4. november: - Føltes som om fakkelen ble overlevert videre. Slik beskriver F-35-pilot Brian «Bandski» Bann øyeblikket da de tre nye kampflyene kom inn over Norge og ble møtt av gamle F-16-fly. I går landet den nye tiden på Ørland flystasjon i form av de tre første F-35-flyene. Bann satt i cockpiten på et av dem.

10. november: Lærere i Trondheim rapporterer om 275 tilfeller av voldsbruk fra elever til nå i år. – Noen av de få, spesielt utsatte elevene er så krevende at vi ikke har redskaper til å hjelpe dem, sier Camilla T. Nereid. Denne uken opplevde to ulike ungdomsskoler i Trondheim alvorlige tilfeller av trusler med kniv og vold mot lærer.

16. november: Fem eiendommer ble påført omfattende setningsskader. Én enebolig og én tomannsbolig er revet og bygget opp på nytt. To eneboliger er kjøpt av Trondheim kommune og solgt videre. Den ene av disse ble utbedret før salget. Skadene oppsto da det skulle bygges fortau i regi av Miljøpakken i Olav Duuns veg mellom Odd Husbys veg og Arne Garborgs veg.

21. november: I 2050 trenger verden 70 prosent mer mat enn i dag. Trøndelag kommer til å femdoble sjømatproduksjonen for å mette en voksende befolkning. I Trøndelag arbeider sjømatnæringen, forskere og teknologer intenst for å produsere mer mat fra havet. Det dreier seg både om nye arter og bedre teknologi.

DESEMBER

6. desember: Statens vegvesen planlegger en 18 kilometer høykvalitets sykkelekspressvei fra Heimdal til Reppe. Ekspressveien i Trondheim er en del av en nasjonal plan for de ni største byområdene i Norge, hvor det er planlagt ekspressveier for sykkel til nærmere åtte milliarder kroner.De nye sykkelveiene er et av virkemidlene for å øke sykkelandelen i byene til mellom 10 og 20 prosent.

8. desember: I løpet av åtte år har sju mistet livet på «Lakseveien». Veien er en av de mest ulykkesutsatte strekningene i Trøndelag. På åtte år har det vært 28 alvorlige trafikkulykker her. Tirsdag 5. desember mistet 51 år gamle Arild Helge Jensen livet i en trafikkulykke på fylkesvei 714 ved Krokstadøra i Snillfjord.

14. desember: Full krise ved en skole i Trondheim. En av fem elever på ett trinn har byttet skole og nesten en tredjedel av lærerne har sluttet i løpet av halvannet år. Sykefraværet blant skolens ansatte har vært oppe i 20 prosent. Kommunen har prøvd i over et år å løse problemene og innrømmer at veldig mye gjenstår før krisen er under kontroll.

18. desember: Samboerparet Karoline Myrvold Møller og Edvin Schubert var med på redde en mann fra Nidelva søndag morgen. Mannen ble reddet opp fra Nidelva ved Royal Garden Hotel i Trondheim i nitiden søndag morgen. Det var Møller og Schubert som oppdaget mannen i elva. Paret som bor i Sundsvall, var på julebesøk i Trøndelag. Møller kommer opprinnelig fra Inderøy.