- Noen ganger spøker jeg med at Trine Skei Grande og Per Sandberg snakker med samme tunge, sier Per Sandberg. Mer om dette senere.

Tirsdag 2. januar – litt i skyggen av Arbeiderpartiets Giske-oppgjør – starter samtalene som kan gi Norge en ny regjering.

Høyre, Frp og det enkelte i Frp har kalt «tullepartiet» Venstre, skal sette seg ned på Hotell Jeløy Radio i Moss og forhandle om en ny regjeringsplattform.

Krangling som rammer

Det er ventet at forhandlingene vil vare rundt to uker. Dersom de ender med at Venstre trer inn i regjeringen, er det antydet at fredag 19. januar kan bli datoen da de nye statsrådene viser seg på slottsplassen for første gang.

- Det blir ikke engang flertall, påpeker Carl I. Hagen. Hva trenger dere egentlig Venstre til?

- Stabilitet og forutsigbarhet. Vi skulle gjerne hatt med KrF også, men jeg følger ikke resonnementet om at det ikke har noen hensikt å ha med Venstre så lenge KrF ikke er med og sikrer flertall.

Sandberg mener velgerne – uansett hvem de støtter – ønsker seg politiske debatter som er rolige og forutsigbare.

- Vi ødelegger for alle ved å krangle så mye som vi har gjort. Vi kommer til å få til mye mer politikk ved at Venstre er om bord, det blir litt mer stabilt når vi kommer til Stortinget.

Politisk bestevenn

Det er lenge siden Per Sandberg har kalt Venstre et lite «tulleparti».

Foran forhandlingene om samarbeidsavtale med Venstre og KrF i 2013 var Sandberg svært kritisk, ikke minst til «de kravstore småpartiene» Venstre og KrF.

Men underveis skjedde det noe.

Fra alle sider rundt bordet rapporteres det om en spesielt god tone mellom de to trønderne i forhandlingsrommet.

Samspillet mellom brumlebassen Sandberg og partilederen i Venstre, Trine Skei Grande, blomstret og ble underveis en drivende kraft i forhandlingene som snirklet seg frem.

- Hva er det beste med Venstre?

- Det er veldig mye fokus på de to områdene der Venstre og Frp er uenige. Det er klima og miljø, og det er innvandring. Legg merke til at jeg ikke sier integrering, for på dette feltet er vi, stort sett, helt enige. Men altså, når vi har sittet i sonderingene har det slått meg at vi er på linje i veldig mange saker og politiske områder.

«Nærmere Venstre»

Det er på dette tidspunktet at Sandberg påpeker at han og Trine Skei Grande ofte snakker med én tunge – og begynner å sammenligne Frp med Venstre.

Næringspolitikk, små og mellomstore bedrifter, modernisering av offentlig sektor, enkeltindivider, velferd.

- Helt på linje. Også i synet på en bærekraftig velferdsstat. Venstre og Frp er mer knyttet sammen på disse områdene og har mer vilje og ambisjoner når det gjelder å nå målene enn andre.

- «Andre» er Høyre i denne sammenhengen?

- Ja, ja.

- Hva er det verste med Venstre?

- Det er innvandringspolitikken. Dersom man mener noe med bærekraftig velferdsstat, må man se innvandring og integrering sammen. Men på dette faller Venstre ut. Helt ut.

- I Venstre, og særlig blant det store mindretallet i partiet som slett ikke vil regjeringsforhandle med dere, snakker man om menneskesynet Frp ikke er så bra?

- Jeg forholder meg til ledelsen i Venstre. Det er de jeg sitter og forhandler med. Jeg har vanskelig for å forholde meg til enkeltrepresentanter i Venstre. Så dette maset om menneskesyn tar jeg ikke så tungt. Vi har jo også enkeltrepresentanter i Frp som sier litt av hvert. Så der er partiene like gode. Eller like dårlige.

Frps tur

Partitoppene har allerede sondert i 80 timer før de på tirsdag setter seg ned på Jeløy.

Sandberg karakteriserer samtalene som «svært konstruktive», men at det er umulig å si om de kommer helt i land før man får sett «sluttproduktet».

- Samtalene er konstruktive, sånn har det jo alltid vært. Så vet vi at vi kommer til noen punkter … det er ikke sikker det kommer noe ferdig produkt.

- Vil det være et nederlag?

- Nei. Jeg vet akkurat nøyaktig hvor grensa går. Til nå har mye handlet om Venstre, men vi i Frp har også forventninger. Vi kommer ikke til å gå på akkord på viktige politiske områder for oss; infrastruktur, innvandring, skatt og avgift. Vi har også allerede vedtatt mye politikk som skal være med videre. Vi reverserer ingenting av det vi har vedtatt. Dette skal være med til 2021, sier Per Sandberg.

Han legger til at «dette med politikk som ikke skal reverseres» vel så mye er en påminnelse til egne partifeller, som innspill til forhandlingene.

- Listhaugs taburett er kanskje heller ikke forhandlingsmat for Frp?

- Hehe, jeg trenger kanskje ikke svare på det.

Vil være fiskeriminister

Da statsminister Erna Solberg oppsummerte før jul, slo hun fast at det var fint å bli valgt, men enda bedre å bli gjenvalgt.

- Hvordan var det å bli gjenvalgt i høst?

- Min følelse var der hele tiden at på at vi ville lykkes, men jeg turte ikke gi meg hen temmelig sent på valgkvelden. Man føler jo at mye så mye står på spill. Starten på året ga jo et helt annet inntrykk. Vi hadde målinger nede i åtte prosent. Vi ble bekymret, mye var ugjort.

Sandberg mener politikere – og velgere – har en tendens til å glemme at mye av det som blir gjennomført først gir resultater etter en tid. Han er overbevist om perioden som kommer vil bli «Frps innhøstingstid» når det kommer til resultater.

- Og dette vi du være med på videre?

- Ja, jeg vil jo gjerne være med videre. Jeg har drevet med politikk lenge, men de to siste årene har vært helt fantastiske.

- Du vil fortsatt være fiskeriminister?

- Det tror jeg Erna og Siv er veldig klar over. Primært er det fisk jeg vil holde på med. Men jeg tar gjerne noen nye oppgaver hit til departementet, altså.

Per Sandberg mener Venstre og Frp har veldig mye til felles. Med unntak av innvandring, klima og miljø. Foto: Foto Kristin Svorte;Kristin Svorte
Sandberg har mange ganger gitt uttrykk for hvor viktig han synes havbruks- og fiskerinæringen er for Norge. Dedikasjonen til ministerposten vises også i valget av kaffekopp. Foto: Foto Kristin Svorte;Kristin Svorte