Mannen tilsto i Inntrøndelag tingrett at han hadde forfalsket dokumenter fra offentlige institusjoner i Latvia og benyttet disse dokumentene til å søke Helsedirektoratet i Norge om autorisasjon som lege.

Mannen ble anmeldt av Helsedirektoratet i februar. I november ble han siktet for å ha forfalsket dokumenter og latt disse fremstå som ekte. Rett før jul ble han dømt til 15 dagers fengsel.

Les også: Dritlæn lege bryter taushetsplikten

Forfalsket diplom

«I løpet av sommeren/høsten i ... (stedsnavn utelatt) forfalsket han et diplom fra Riga Stradins og et sertifikat fra Latvian Medical Association i den hensikt å la dokumentene fremstå som ekte overfor Helsedirektoratet i forbindelse med søknad om autorisasjon som lege i Norge», står det i dommen.

Les også: Sexdømt lege får straffeutmålingen opp for Høyesterett

Saken ble avgjort som tilståelsesdom.

Streng reaksjon

I skjerpende retning la retten vekt på at forfalskningen skjedde med sikte på å oppnå rett til å praktisere som lege i Norge. Retten bemerker at det er av vesentlig betydning at grunnlaget for autorisasjon av helsepersonell er korrekt. Allmennpreventive hensyn tilsier derfor at det reageres strengt på slik overtredelser.

Les også: Mistenker falske leger for tyveri fra eldre i Trondheim

I formildende retning ble det lagt vekt på mannens uforbeholdne tilståelse og at han nok ville fått 18 dagers i fengsel uten denne.