- I 2018 forventer vi flere cruiseanløp enn noensinne, sier cruisekoordinator i Trondheim havn, Maria Kühnl.

Tilsammen regner Trondheim havn med 90 cruiseanløp i 2018. Fra før er 2014 rekordåret for cruiseanløp i Trondheim, da det var 59 cruiseanløp, ifølge Trondheim havn.

Se hele lista over cruiseanløp i 2018 nederst i denne artikkelen!

36 ulike skip

Det er imidlertid ikke slik at det er 90 forskjellige cruiseskip som kommer i 2018. Et og samme skip kan nemlig ha flere anløp i løpet av året, og skip som ligger ved kai over natten blir talt to ganger.

Det totale antallet forskjellig cruiseskip som ventes i 2018 er 36.

Cruisekoordinator Maria Kühnl i Trondheim havn. Foto: AGNETHE WEISSER

Gigantskip kommer 17.mai

Det største cruiseskipet som besøker Trondheim i 2018 er MSC Meraviglia, fra det sveitsregistrerte cruiseselskapet MSC Cruises.

- MSC Meraviglia er det største cruiseskipet vi har tatt i mot i Trondheim noen gang, både målt i størrelse og i passasjerkapasitet. Skipet har plass til over 5700 passasjerer og er på 171 000 bruttotonn, forteller Kühnl.

Gigantskipet kommer til Trondheim 17. mai, 7. juni og 26. juli, og skal ligge til kai ved Turistskipskaia, altså rett utenfor Pirbadet.

Ifølge en oversikt på Wikipedia er MSC Meraviglia det fjerde største cruiseskipet i verden målt i bruttotonn, som er et vanlig mål for størrelse på skip.

«Bli med inn»

Det tredje største cruiseskipet i 2018, målt i bruttotonn, er italienskregistrerte Costa Pacifica. Skipet blir å se ved Turistskipskaia fire ganger i løpet av sommeren.

Costa Pacifica har besøkt Trondheim flere ganger tidligere, og i 2016 fikk Adresseavisen en omvisning ombord på skipet. Se video under:

Også skipet Koeningsdam, som Adresseavisen besøkte i 2016, er tilbake i 2018. Det nederlandskregistrerte skipet legger til kai ved Turistskipskaia 15. juni og 13 juli.

The World tilbake til Trøndelag

Et annet skip som dukker opp i en havn nær deg i 2018, er luksusskipet The World, som ble bygget på Fosen Mek i Rissa på begynnelsen av 2000-tallet.

- Mange trøndere har et forhold til dette skipet. Siden det ble bygget på Fosen kan man nesten kalle Trondheim som en slags hjemmehavn, sier Kühnl.

Det som skiller The World fra mer tradisjonelle cruiseskip er at passasjerene eier sine egne lugarer, fremfor å leie lugaren ei uke eller to.

The World legger til kai ved Turistskipskaia tirsdag 28. august og blir til onsdag 29. august.

SE BILDER: Slik ble «The World» bygget

Her er lista

Under kan du se lista over planlagte cruiseanløp hos Trondheim havn i 2018.