Regjeringsforhandlingene er i gang på Jeløya i Moss, og på dag én sa statsminister Erna Solberg at det både kan bli endringer i departementsstrukturen og antall statsråder dersom Venstre blir med i regjering.

Dette kan bane vei for endringer som kan blidgjøre en del Frp-kritiske deler av Venstre, for eksempel dersom man tar ansvaret for integrering vekk fra Sylvi Listhaug (Frp). Et slikt grep er uansett ikke unaturlig: Integrering har tidligere ligget under Arbeidsdepartementet (2006 til 2009), og Barne- og likestillingsdepartementet (2009 til 2015). I desember 2015 ble det overført til innvandringsminister Listhaug og Justisdepartementet.

Les også: - Mindre krangling med Venstre om bord

- Absolutt interessant

Guri Melby fra Orkdal har vært medlem av Venstres sentralstyret siden 2010, og er vararepresentant til Stortinget.

- Det er fint at det er mulig å diskutere slike endringer, for den strukturen kan ha mye å si for hvilke politikkområder man løfter opp, sier Melby.

- Det kan også bane vei for å ta vekk ansvar for integrering fra Listhaug, slik flere i Venstre har gitt uttrykk for at de ønsker?

- Ja, det er mange i Venstre som er interessert i at vi skal styre integreringsbiten. Dersom det er en løsning å flytte dette vekk fra departementet, så er det absolutt interessant å gjøre det, sier Melby.

Stortingsrepresentant Jon Gunnes (V) fra Sør-Trøndelag har i valgkampen gått hardt ut mot Listhaug, og sagt at det blir vanskelig å se egne velgere i øynene dersom de går i regjering med Frp.

- Er det noen departement du mener Venstre «må» ha?

- Nei, det er politikkområder som er viktige: Miljø, kunnskap og nye arbeidsplasser. Barnefattigdom og integrering er også viktig, så hvis det er mulig å gjøre endringer her, så er vi altså åpne for det, sier Melby.

Les også: Her er statsrådpostene Venstre håper å få

LoVeSe blir tema

Mens begge regjeringspartiene ønsker en konsekvensutredning for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, er Venstre klart imot.

- Alle skjønner at LoVeSe er kjempeviktig for Venstre. Men vi bruker ikke ord som garantist nå, for vi vil ikke stille ultimatum på vei inn i forhandlingene, sa Grande til en liten gruppe fra Natur og ungdom da hun ankom Hotell Jeløy Radio ifølge NTB.

- Grande kom ikke altså med noen løfter om LoVeSe. Hva tenker du om det?

- Vi har ikke for vane å komme med ultimatum, det er ikke den beste veien å gå. Det har vi vist de siste fire årene. Vi klarer å verne LoVeSe uten å stille ultimatum, sier Guri Melby.

Les også: Grande: Har min lille liste i baklomma

Satt av 15 dager

Forhandlingene på idylliske Jeløya er ventet å vare i 10 til 15 dager. Fredag 19. januar er nevnt som mulig dato for endringer i regjeringen. Statsministeren sa i forkant av forhandlingene tirsdag at eventuelle nye statsrådsstillinger kan knyttes til en reform eller et spesielt prosjekt.

- Når du går inn i forhandlinger og skal sette sammen en regjering, så må du se på hvordan departementene er satt sammen. Jeg har alltid vært tilhenger av å være fleksibel i en regjering, sa Solberg da hun møtte pressen sammen med partilederne Trine Skei Grande (V) og Siv Jensen (Frp).

- Det vil være noen saker som er høyt på dagsorden i enkelte perioder, og som kanskje krever at du har en statsråd som har hovedfokus på det. Kanskje vi har noen så store prosjekter at det betyr at vi bør ha noen som har hovedfokus på det, sa hun ifølge NTB.

Frp-leder Siv Jensen understreket at partiene kjenner hverandre godt, men at det blir krevende forhandlinger.

- Mye av politikken trekker i samme retning, men vi vet også at det kommer til å være områder som er krevende og utfordrende å komme til enighet på. Det er viktig at vi setter i gang og både finner løsninger på områder vi lett kan løse og jobbe grundig gjennom de tingene som er vanskelige, sa partilederen.

Jensen trakk fram områder som folks privatøkonomi og skatter, trygghet for velferd, å passe på dem som faller utenfor og en god og trygg eldrepolitikk som spesielt viktig for partiet.

- Det kommer til å være mange saker som er viktige for oss når vi setter oss ned og forhandler, avsluttet Jensen.

Les også: Solberg: Vi har et godt grunnlag