Bare da har han en sjanse, mener hans støttespillere. Men heller ikke Giskes nære støttespillere ønsker nå å gå ut og støtte den «fritatte» nestlederen.

- Vi vet ikke innholdet i varslene, vi frykter det vi ikke kjenner, påpeker en kilde.

Adresseavisen har snakket med flere av Giskes støttespillere i forbindelse med det dramatiske sentralstyremøtet på Youngstorget tirsdag.

- På krigsstien

Giske og hans støttespillere vurderer at «dette nå handler om maktkamp», og at man nå jobber for å forhindre «et politisk attentat».

- Det er lenge siden denne saken handlet om #metoo, hevder en kilde.

Usikkerheten råder, men noe er likevel klart:

Giske bruker nå aktivt erfaringene man gjorde seg i Valla-saken. Han har vært selektiv og svært tilbakeholden overfor media. Han har brukt Facebook, og – i motsetning til Valla – ikke stilt opp foran et samlet pressekorps.

GISKE PÅ FACEBOOK: - Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider

Stoler på at det blir prosess

At Giske gikk så høyt på banen på sin egen Facebook-side mandag kveld om falske varsler, ga forventninger i Giskes leir om at deres politiske lederskikkelse gjennom mange år har dokumentasjon som frikjenner han selv fra alvorlige anklager.

Partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre under pressekoferansen tirsdag kveld Foto: Foto Kristin Svorte

Partileder Jonas Gahr Støre gjentok imidlertid flere ganger tirsdag ettermiddag han «han tror på varslerne». Han tok også avstand fra Giskes karakterisering av flere varsler som falske.

Tre scenarioer

Det skisseres tre scenarioer på hvordan dramaet rundt Giske vil ende.

Alle scenarioene forutsetter at det blir en reell prosess i forkant. For Giske-leiren betyr det at også Giskes versjon blir hensyntatt, før konklusjonen dras.

- Forsøkene på å presse Trond ut før det er kjørt ordentlig prosess er åpenbare. En god prosess styrt av partikontoret er Tronds forsikring i denne saken, sier en kilde.

I motsetning til varslerne, har Giske tillit til at partisekretær Kjersti Stenseng kjører en god og redelig prosess.

Les også: «Jeg hadde håpet vi kunne sette punktum i dag»

Tre scenarioer

Adresseavisens kilder tegner tre mulige utfall på saken.

Alternativ 1: Varslene bekreftes å være svært alvorlige. Da må Giske gå av som nestleder. Når man ikke har tillit til Giske som nestleder, vil man neppe heller ha det som finanspolitisk talsperson. Giske vil da også være ferdig som innflytelsesrik politiker, og trolig i viktige verv i framtida.

Alternativ 2: Varslene som er kommet vil ende ut med en kritikk som er så sterk at Giske må gå som nestleder. Sakene er likevel ikke så alvorlige at han er ferdig som sådan. Han vil fortsatt kunne ha en rolle i stortingsgruppa, han vil kunne bli aktuell som statsråd i en ny regjering. Men det vil ta tid og han må bevise at han er tilliten verdig.

Alternativ 3: Varslene som er kommet inn er ikke mer enn det Giske allerede har beklaget og lagt seg flat for. De andre varslene er dokumenterbart til dels feil. Giske fortsetter som nestleder.

Det har vært stillere tideri dette huset enn det er om dagen. Foto: Scanpix

LO holder pusten

Giskes støttespillere i LO-systemet har så langt vært svært forsiktige med å støtte eller ta avstand fra «sin mann».

Vurderingen er at Giske må klare å ufarliggjøre varslene av nyere dato.

- Hva er det beste Giske kan håpe på nå?

- At han er fritatt fra vervet som nestleder, gir noe bedre tid. Det beste man kan håpe på er at noen varsler er åpenbart grunnløse. At alle varslene blir gjenstand for en grundig prosess, og ender med at han har opptrådt kritikkverdig, men ikke mer enn det, sier en som støtter Giske.

Uansett hvilket alternativ det eventuelt skulle bli, gjenstår store problemer for Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Det blir ikke ro i ledelsen i Ap med det første. Det blir en krevende oppgave å styre Ap. Med Trond og uten Trond. Det blir ikke ro før 2019, tidligst, sier en kilde som har innsikt i vurderingene som nå gjøres.

Uro i lang tid

Fortsetter Giske, vil kritikken hagle om en svak partileder som ikke evner å ta et oppgjør med sin egen nestleder som har gått over streken.

De fleste strever også med å se for seg en ledelse som går videre som om ingenting har hendt. Hvordan Tajik, Giske, Stenseng og Støre skulle fortsette sammen, sliter alle med å beskrive.

Men må Giske gå, er det fortsatt en skjør ledelse som står igjen. Ikke bare mangler strategen Giske, men da mangler også ledelsen en representant for hans maktbase – inkludert viktige deler av fagbevegelsen, blir det framholdt.