Jetnamsklumpen ligger på grensen mellom gamle Nord-Trøndelag og Nordland og så langt nord i Trøndelag du kommer. Storskrymten er nå det samlede fylkets høyeste fjell og ligger helt sør i Trøndelag.

Storskrymten er også høyeste fjell i Norge nord for Snøhetta-massivet, og er en del av det som tidligere ble benevnt som Skrymtheimen. Fjellet er mindre kjent enn de mer besøkte 2000-meterstoppene på Dovre. Fjellet grenser mot tre fylker og tre kommuner. Det grenser til Oppdal, Sunndal og Lesja. Det grenser også mot fylkene Møre og Romsdal, gamle Sør-Trøndelag og Oppland. Fjellet ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

Jetnamsklumpen (1512,9 moh) er det høyeste fjellet i gamle Nord-Trøndelag fylke. Foto: Jan Erik Roel (arkiv

Storskrymten er en av toppene du kan sjekke inn på gjennom turappen «Ut».

Bosted for «skrymt»

Adressa-journalist Stein Bjøru tok turen til Storskrymten i 2011. Han skrev følgende om fjellet:

«Storskrymten er viden kjent i lokal folketro, og fjellet skal ha vært bosted for «skrymt», det vil si troll og haugfolk. Det er ikke vanskelig å ta turen til Storskrymten – det er bare langt. Fra Lesja er det 19 km én vei.

Det går merkede ruter også fra Grøvudalshytta i Sunndal, fra Snøheim på Dovre og fra Åmotsdalen i Oppdal.

Storskrymten - Trøndelags høyeste fjell målet i det fjerne i forgrunnen elva Jore

Rein, jerv, fjellrev og moskus

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark utgjør det siste tilnærmet intakte høyfjellsøkosystemet i Europa, med villrein, jerv og fjellrev i naturlig sameksistens.

I tillegg er moskusen vanlig å møte her. Det er flere hytter i området som det går an å bruke. Lesja fjellstyre har hytte ved Lesjøen, Kristiansund og Nordmøre Turistforening har hytte i Grøvudalen og den kjente Åmotsdalshytta.»

Quiz: Hvor god er du på trønderske dialekter

Her bor det færrest folk

Nordtrønderne har fått den største innsjøen hvis vi utelater Femunden som stort sett ligger i Hedmark. Snåsavatnet har fått status som nummer én i nye Trøndelag. De har også den lengste elven, den dypeste innsjøen og den største flyplassen.

På Namsen: Roerne hadde en travel sesong. Fiske i Namsenvassdraget i 2018 ble det beste på mange år.

Skal du til kommunen med færrest innbyggeret må du også reise nordover. Det er Røyrvik, ikke langt fra Børgefjell, som er stedet der det bor færrest folk.

Les også: På jobb til beste for Trøndelag

Null arbeidsledighet

Den største arbeidsplassen i fylket finner du også i den største byen. Trondheim kommune er den største arbeidsgiveren med omtrent 13 500 ansatte. I Trondheim bodde også personen som ifølge Wikipedia har nådd høyest levealder i Trøndelag. Petter Daniel Iversen var 109 år og 81 dager da han døde i 1987.

Verran har størst arbeidsledighet i Trøndelag med 2,9 prosent. Lavest arbeidsledighet er det Fosnes kommune som kan skryte av. De har en arbeidsledighet på 0,0 prosent, viser tall fra Nav.

Henfallet er Trøndelags høyeste foss med 90 meter fritt fall

Les også: Liten jente ble tidenes første trønder