Manglende henting av søppel har irritert folk. I boliggatene står søppelposene stablet ved siden av dunkene.

Mange husstander som skulle fått tømt avfallet sitt i romjula, venter fortsatt. Ifølge Innherred renovasjon er det flest igjen på Vikhammeråsen som fortsatt ikke har fått søppelbilen på besøk. Men også i resten av Malvik, Leksvik, Selbu, Inderøy og deler av Stjørdal har søppelhentinga vært svært forsinket.

Ifølge bladet.no ligger renovatørene langt etter tømmeskjemaet.

- Nå har vi tre sykmeldte renovatører, men har fått på plass vikarer og ekstra bil, sier Stig Fjærli. Han er daglig leder i Retur AS, firmaet som utfører arbeidet for det interkommunale renovasjonsselskapet. Han lover at de i løpet av helga skal få hentet all søpla som har hopet seg opp.

Søpla hoper seg opp på Vikhammeråsen: Her har det ikke vært tømt siden lenge før jul.

- Jobber på spreng

«På grunn av store utfordringer med sykdom hos mannskapet ble mange renovasjonsruter forsinket i romjula og etter nyttår.» skriver Innherred renovasjon på nettsiden.

- Det jobbes på spreng, sier kommunikasjonsrådgiver Øyfrid S. Knudsen i det interkommunale renovasjonsselskapet Innherred renovasjon.

- I jula er det jo ekstra søppel også, så det blir fort et problem når den ikke blir hentet, sier hun.

Søpla flyter snart over i dunkene på Vikhammeråsen.

Fulle søppeldunker

Frank Robert Hansen på Vikhammeråsen forteller at han ikke har fått tømt søpla siden lenge før jul. Restavfallsdunken har fått topp og lokket er umulig å lukke. Ved siden av står en svartsekk full av julepapir og annet avfall. Søppelsituasjonen er samtaletemaet når naboene møtes.

- Sykdom skulle ikke vært en unnskyldning for at de ikke får utført jobben sin. Andre bedrifter opplever jo også sykdom, sier Hansen. Han er glad for minusgradene. Ellers er han redd det hadde vært fristende for rotter og mus.

Stadig nye tekstmeldinger

- Det er irriterende at søpla blir stående dag etter dag, sier Hansen. Han misliker også at de har fått beskjeder som ikke er til å stole på.

- Først fikk vi en tekstmelding for fire-fem dager siden med beskjed om at søpla skulle hentes. Det skjedde ikke. Så fikk vi en ny melding med beklagelse og beskjed om at søppelbilen kommer som snart som mulig, fortsetter han.

En annen Adresseavisen snakker med på Vikhammeråsen, forteller at han har fått tre meldinger med beklagelse og beskjed om at søpla skal hentes. Han forteller at de først fikk en melding før jul, så en etter jul og en på selveste nyttårsaften. Men søpla står fortsatt uhentet.

Frank Robert Hansen er kledd for å stå ute og mekke bil. Men han er irritert over at søppelbilen aldri kommer.

Beklager situasjonen

I Innherred renovasjon beklager Øyfrid S. Knudsen at folk har fått flere tekstmeldinger om at de kommer og henter søpla uten at det har skjedd.

- Det er ikke slik det skal være, sier hun. Knudsen er glad for at det er vinter og kaldt. Slik unngår folk at det lukter.

- Men det er ikke hyggelig med store mengder søppel utenfor huset, slår hun fast.

Syke sjåfører hos underleverandør

Retur AS utfører jobben for Innherred renovasjon i områdene der søpla har hopet seg opp. Der har flere av sjåførene vært rammet av influensa og sykdom i jula.

- Det har vært en kaotisk situasjon. Retur AS ga heller ikke oss informasjon om situasjonen tidlig nok, sier Knudsen. Ifølge henne er det snakk om fem-seks renovatører som har vært syke i underleverandørselskapet Retur AS. Ifølge henne har ingen av de andre underleverandører hatt problemer med sykdom.

Strenge regler: Folk må sette dunken på rett plass og på rett måte når den skal tømmes, står det på lappen på søppeldunken. Men tømmedagen kommer visst aldri.

Konflikt om veistandard

Bladet.no har tidligere skrevet at det er en konflikt mellom Retur AS og Innherred renovasjon. Konflikten har gått på veistandard. Retur AS har ment at en del private veier er for smale og bratte til å kjøre søppelbil. Uenighet om kontrakt gjør at søpla blir stående, skrev Trønder-Avisa i jula.

- Det er farlig for sjåførene å kjøre på enkelte av disse veiene, sier Stig Fjærli i Retur AS.

- Det er en del godkjente private veger som ikke egner seg til å kjøre søppelbil på. Noen av dem er veldig smale og mangler snuplass, sier Stig Fjærli, daglig leder i Retur AS, som kjører disse rutene på kontrakt for Innherred Renovasjon.

- Den manglende søppelhentingen i jula har ingenting med denne konflikten å gjøre, sier Fjærli.

- Dette handler om at mange av sjåførene har blitt syke, sier kommunikasjonsrådgiver Øyfrid S. Knudsen i Innherred renovasjon. Hun sier partene skal møtes neste uke for å diskutere konflikten om veistandard.

Vanskelig å finne vikarer

- Vi er et lite selskap og er sårbare når mange blir syke, sier daglig leder Stig Fjærli i Retur AS.

- Det er ikke bare å hente inn hvem som helst til å sette seg bak rattet på en søppelbil. Det er mange små veier og mye rygging som krever rett kompetanse. Du må være en god sjåfør for å kjøre søppelbil, sier han.

Fjærli sier at de nå setter inn ekstra biler og vikarer i tillegg til at renovatørene jobber 50 prosent mer enn vanlig. Han håper å være à jour i løpet av helga.

- Det mange ikke vet, er at renovatørene jobber ekstra hver eneste jul for å få unna søpla som skulle vært hentet de på de ukedagene som har vært helligdager, sier Fjærli.

I år var det snakk om to mandager og en tirsdag søpla ikke ble hentet på grunn av jule- og nyttårshelgen.