Også Giskes nærmeste tror han nå kommer til å trekke seg som nestleder permanent. De fleste tipper at det kan skje allerede før mandag. Men noen har fremdeles tro på at han kan komme tilbake til politikkens toppdivisjon.

Ap-veteran: - Trond bør trekke seg for partiets skyld

Minst ett grunnløst varsel

tirsdagens dramatiske sentralstyremøte ble det bestemt at hvert enkelt varsel skal gjennomgås og vurderes opp mot seksuell trakassering. Her skal partiet også benytte juridisk kompetanse. Trond Giske skal få mulighet til å komme med sin versjon av hvert enkelt varsel, og det er dette Giske nå er i ferd med å utarbeide.

Som Adresseavisen tidligere har skrevet, må Giske dokumentere det han har påstått, nemlig at det også har kommet falske og grunnløse varsler.

Etter det Adresseavisen forstår, skal i hvert fall ett varsel være regnet som grunnløs, i den betydningen at den som er utsatt for det som skal ha skjedd, ikke har oppfattet det som krenkende.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Det er flere enn Trond Giske som bør sitte med en dårlig følelse nå

- Høyt spill

Nettavisen skriver at det foreligger seks klager som blir behandlet som varsler på partikontoret.

- Trond kan komme sterkt tilbake, det er ikke utenkelig. Han kan også bli statsråd en gang igjen i fremtiden – dersom det ikke er mer alvorlige ting enn det som har lekket ut i media. Men Tronds fremtid avhenger selvfølgelig av innholdet i disse varslene, sier en sentral kilde.

- Trond har ingen plan B i livet sitt. Han har ingen ambisjon om å gå til en fett betalt jobb i pr-bransjen eller noe slikt. Han vil drive med politikk. Det er det som er livet hans, sier en annen sentral kilde.

GISKE PÅ FACEBOOK: - Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider

Stemningsskifte

Kilden påpeker at en rask avgang nå kan fremstå som det smarte, men at en beslutning om å be Trond trekke seg må kunne stå seg over år.

- Om ett år, to år – kanskje allerede etter påske, kan det komme frem nye detaljer rundt varslene. Det vil kunne kaste helt nytt lys over situasjonen – og føre til et massivt stemningsskifte til fordel for Trond, påpekes det.

- Men Giske har selv innrømmet å ha opptrådt «belastende», er det nok til at han mister tillit?

- Det vil være vanskelig å få noen til å si at de aldri har gjort noe som kan oppleves belastende. Det oppstår tusenvis av situasjoner i sosiale sammenhenger, og folk har veldig ulike toleransegrenser, sier en annen sentralt plassert kilde.

Flere av varslene er knyttet til Stortinget. Skulle noen av disse vise seg å være alvorlige, vil det ytterligere forverre Giskes muligheter.

- Å ha en framtredende posisjon i Stortinget blir vanskelig da, påpeker en kilde.

- Hadia en brannfakkel

Det blir understreket at det ikke hjelper at noen av varslene eventuelt er falske, dersom det fins andre som er alvorlige og reelle.

- Kan han gi en troverdig forklaring på det som er ute, og beklager det sterkt, kan han bygge seg opp igjen, sier en sentral kilde.

Hva slags posisjon Giske i så fall kan være i stand til å få, vil avhenge av situasjonen, blir det fremholdt. Og ikke minst: Hvordan det går med dagens partiledelse.

Iskaldt forhold

Forholdet mellom Giske og den andre nestlederen, Hadia Tajik, har en stund blitt beskrevet som iskaldt av kilder rundt Giske. Og da det ble kjent at Tajik leste høyt fra to av varslene under Aps sentralstyremøte tidligere denne uken, satte det full fyr i Giske-leiren. Her er vurderingen at Tajik med dette har gjort seg mer uaktuell for en framtidig topp-posisjon.

- Det beviste at dette er en maktkamp. Hadia er som en brannfakkel, sier en kilde.

En kilde som støtter Tajiks agering, mener at hun var klar over at dette kunne koste for henne selv på lang sikt, men at hun gjorde det likevel.

Krigeren

En annen sentral kilde mener at det faktum at Giske «har gått i krigen», med blant annet å vise til falske varsler, gjorde problemet hans større. Også med tanke på en mulig framtid i politikkens elitedivisjon.

- En angrende synder på Dagsrevyen kan folk tilgi. Men en kriger må man ta stilling til. Da havner de færreste på Giskes side, sier en kilde som mener støtten til Giske er smuldret veldig opp.

- Støtte i Trøndelag og noe støtte i fagbevegelsen, oppsummerer vedkommende.

- Ingen vei tilbake

Den yngre garde er imidlertid kritiske til at Giske ikke allerede har trukket seg. En kilde med lang fartstid i AUF og nå i moderpartiet sier:

- Vi synes det er rart at han ikke har trukket seg ordentlig allerede. Det er et stort nederlag og tap for Ap, men det er ingen vei tilbake for han nå. Mange av oss yngre innenfor partiet mener dette, sier kilden som har jevnlig kontakt med en større krets av unge Ap-folk.

Adresseavisen har snakket med flere av Giskes støttespillere i forbindelse med det dramatiske sentralstyremøtet på Youngstorget tirsdag.

Ukultur

Personen tror Giske kommer til å trekke seg før Støre eventuelt konkluderer med at han ikke lenger har tillit som nestleder. Om NRKs sak der det angivelig er varslet mot flere Ap-topper, sier kilden:

- Dette viser nettopp den ukulturen vi håper vi kan komme til livs nå. Mange unge er lei dette, og mange har opplevd lignende ting i miljøet generelt, sier kilden.

- Hva da?

- Altså at det ikke har vært gode rutiner for relasjoner når folk fra Ap og AUF møtes. I andre partier har man hatt regler for dette, sier kilden.