Over 4000 fylkeskommunalt ansatte, fra politikere til lærere, vil få tilbud om smarttelefon dekket av Trøndelag fylkeskommune.

- Vi mener dette er en god investering i den digitale fremtiden, ikke minst for innbyggerne i Trøndelag. Vi skal være tilgjengelige 24/7, sier fylkesrådmann Odd Inge Mjøen.

Les også: Velkommen til «nye» Trøndelag

Må digitalisere

Alle ansatte vil få tilbud om mobiltelefon gjennom Trøndelag fylkeskommune. Dette begrunnes i sikkerhet, men også i praktiske årsaker som forenklet kommunikasjon og tilgang på nødvendige digitale verktøy.

Fylkesrådmannen opplyser at ansatte som har private smarttelefoner i dag kan overføre sitt nummer til den nye mobilen.

- Den nye mobilordningen vil koste 15 millioner kroner per år. Det er tre millioner kroner mer enn hva Sør- og Nord-Trøndelag fylke brukte på dette tidligere. Men dette er veldig viktig med tanke på den digitale fremtiden, mener Mjøen.

Det var Telenor som vant anbudet på teletjenester i den nye fylkeskommunen.

- I avtalen ligger det også at vi tilrettelegger for at alle ansatte skal gis mulighet til smarttelefon. Dette gjelder både innkjøp av mobil og bruk av den.

Ansatte får velge mellom ulike smarttelefoner,

- Fordelene for oss er at vi utvikler ulike applikasjoner som vi legger ut på smarttelefonene. Det kan være alt fra reiseregninger til andre ulike verktøy, sier Mjøen.

Les også: Endringer du må vite om nå som du er trønder

Først i landet

Blant de 4500 ansatte i fylkeskommunen er det de som er tilsatt i mer enn 20 prosent stilling som får dette tilbudet. Det vil si rundt 4000 ansatte.

- Vi er først i landet til å gjøre dette og flere vil følge etter oss. Vi tror dette blir en modell for alle fylker.

De ansatte får dekket en smarttelefon opp til en viss grense når det gjelder pris.

- De dyreste smarttelefonene må de dekke selv. Vi dekker for eksempel ikke kjøp av en Iphone X. Hvis noen ansatte vil ha den må de dekke mellomlegget selv. Dette er en god ordning for våre ansatte, og en god ordning for oss som arbeidsgivere, mener Mjøen.

QUIZ: Hvor god er du på trønderske dialekter?

Skepsis fra lærere

Utdanningsforbundet, som organiserer de fleste lærerne i videregående skole, har helt siden de ble kjent med ordningen stilt kritiske spørsmål.

- Vi har blant annet vært skeptisk til de miljøetiske sidene ved ordningen og tidstyv-problematikken – vi ønsker færre administrative oppgaver for lærerne og ser utfordringer ved å skille mellom fritid og jobb. Vi har fått kritiske innspill fra enkelte tillitsvalgte på skolene, mens andre igjen er positive til at de endelig kan få en telefon gjennom arbeidsgiver, sier hovedtillitsvalgt Ståle Bonsaksen i Utdanningsforbundet i Nord-Trøndelag.

Bonsaksen sier forutsetningen for at de kunne akseptere en avtale om jobb-telefoni var at lærere og andre ansatte skulle få et reelt valg om å legge igjen telefonen på arbeidsplassen, med mulighet for pålogging hjemmefra uten jobb-telefon.

- Mange lærere vil likevel på grunn av arbeidsoppgaver utenom arbeidsstedet, i realiteten bli «tvunget til» å bruke telefonen privat, noe som medfører skatteplikt på jobbtelefonen.

Bonsaksen sier de i drøftingsmøter er blitt lovet at fylkeskommunen skal sørge for at 2-trinnsautentisering uten bruk av jobbtelefon, kommer på plass.

- Vi kommer derfor til å ta opp dette på nytt med arbeidsgiver, sier Bonsaksen.

Han sier de også har stilt spørsmål ved kostnadene med den nye ordningen.

- På den andre siden bruker fylkeskommunene allerede en del penger på telefongodtgjøring for ansatte, også lærere, noe som det nå ikke vil være behov for med den nye ordningen, sier Ståle Bonsaksen, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet.

Les også: Nå må alle trønderne reise sørover for å komme til fylkets høyeste fjell

Utvikler nye digitale løsninger

Fylkesrådmann Odd Inge Mjøen understreker at slike mobilordninger er ganske vanlig i privat næringsliv, og at dette kommer for fullt i offentlig sektor.

- Hvis vi skal greie å møte en digitalisert fremtid er vi nødt til å gjøre slike grep, og da må også våre ansatte være digitale utenfor sin arbeidsplass. Vi har en stor IT-avdeling hvor flere vil gå over fra drift og vedlikehold til å utvikle digitalisere løsninger. Vi får frigjort kapasitet, understreker Odd Inge Mjøen.

Fylkesrådmann Odd Inge Mjølen mener alle må ha en smarttelefon for å møte fremtiden. Her sammen med Anne Marit Mevassvik (Ap) som frontet kampen for å slå sammen trøndelagsfylkene. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen