Totalt seks personer var involvert i den alvorlige møteulykken som skjedde i 80-sonen på fylkesvei 715 mellom Rørvik og Vanvikan på ettermiddagen søndag 7. februar 2016. Hilde Margrethe Helgesen (57) og Odd Foosnæs (59), som satt i baksetet i bilen til den nå dømte sjåføren, døde som følge av skadene.

Fosen tingretts avgjørelse var i tråd med påstanden fra aktor Gro Helland ved Trøndelag politidistrikt. I tillegg til den betingede straffen dømmes 60-åringen til å betale en bot på 10 000 kroner. Han ble også fradømt retten til å føre motorvogn for en periode på tre år og må betale 5000 kroner i saksomkostninger. Tiltalte frifinnes for krav om oppreisningserstatning.

Nektet skyld

Ifølge tiltalen, som ble tatt ut av Trøndelag statsadvokatembeter i juli, kom 60-åringens bil over i motgående kjørefelt fordi han «sovnet eller ikke hadde tilstrekkelig oppmerksomhet rundt kjøringen».

60-åringen og hans tre passasjerer var på vei fra Stokkøya og skulle til Rørvik ferjeleie denne ettermiddagen, ifølge ulykkesanalyserapporten som Vegvesenets ulykkesanalysegruppe (UAG) utarbeidet etter dødsulykken.

1,7 kilometer før ferjeleiet «hadde bilen etter en slak venstrekurve fortsatt kurven inn på en rettstrekning, og kommet helt over i møtende kjørefelt», skriver UAG i rapporten. 60-åringen frontkolliderte da med en kombinertbil hvor det satt en mann og en kvinne i 20-årene. Begge ble hardt skadd i ulykken. Det ble også den tredje passasjeren i tiltaltes bil - hans kone, samt 60-åringen selv. Kona satt i passasjersetet foran.

Straffesaken mot den tiltalte sjåføren gikk i Fosen tingrett i midten av desember. Han nektet straffskyld etter tiltalen som omhandlet uaktsomt bildrap, for uaktsomt å ha forvoldt betydelig skade på annens kropp og helse samt uaktsom kjøring, ifølge lokalavisen Fosna-Folket.

- Et mysterium

- Jeg ser jo bilen komme, men jeg vet ikke hvorfor jeg har kommet feil. Det vet jeg ikke. Det er et mysterium for meg hva som har skjedd, egentlig, sa 60-åringen i retten, ifølge lokalavisen.

Han beskrev sekundene før ulykken slik, ifølge Fosna-Folkets rettsreferat:

- Jeg blir helt skrekkslagen, og roper «nei, nei, nei!». Jeg skjønner at vi krasjer. Jeg roper. Så jeg klarer egentlig å forberede meg, men jeg tror ikke jeg klarer å bremse eller å svinge unna. Jeg har tenkt mye på det i etterkant. Hvorfor kunne jeg ikke gjort det?

Den tiltalte mannen fra Trondheim opplyste i tillegg at han hadde en «murring» i kroppen før ulykken.

- En stund etter Vanvikan oppstår denne murringen, som jeg har snakket om. Det er en kort greie, jeg merker at jeg blir litt stiv i kroppen, og må strekke meg litt. Det varer ikke lenge, for vi begynner å diskutere ferja, forklarte mannen, ifølge avisen.

«Hvorvidt tiltalte faktisk sovnet, eller om ulykken skyldes at tiltalte var uoppmerksom fordi han rettet oppmerksomheten mot fergene, finner retten ikke avgjørende (...)», heter det i dommen fra Fosen tingrett.

- Manglende oppmerksomhet

Dommerne påpeker at det kreves en stor grad av oppmerksomhet når man kjører i 80 km/t på en relativt smal fylkesvei uten midtdeler.

«Tiltaltes bil var i kollisjonsøyeblikket helt over i motgående kjørebane slik at kollisjonen skjedde front mot front. Tiltalte hadde således rukket å forskyve bilen over midtlinjen og plassere bilen fullstendig i motgående kjørefelt da kollisjonen fant sted. Slik retten ser det har dette tatt en viss tid og krever således noe mer enn et øyeblikks uoppmerksomhet», går det videre frem av avgjørelsen.

Fosen tingrett finner det dermed bevist at ulykken skyldtes manglende oppmerksomhet fra 60-åringens side.

Normalt ville en sak med to omkomne og fire hardt skadde ha ført til ubetinget fengselsstraff, men tingretten mener det foreligger flere formildende omstendigheter. Blant annet har saken blitt gammel, uten at 60-åringen kan klandres. I tillegg viser dommerne til at de omkomne var nære venner av tiltalte samt at både han selv og kona ble alvorlig skadd i ulykken.

Ikke grov uaktsomhet

De to fornærmede personene i 20-årene, som satt i den møtende bilen, krevde 80 000 kroner hver i oppreisningserstatning under straffesaken. En forutsetning for å kunne pålegges en slik erstatning er at det foreligger grov uaktsomhet hos tiltalte.

«Etter en samlet vurdering (...), finner retten at tiltaltes uaktsomhet ikke kan anses som grov. Grunnlaget for å tilkjenne oppreisningserstatninger anses således ikke å være til stede», heter det i dommen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Det var sjåføren som satt bak rattet i den mørke bilen som ble tiltalt etter dødsulykken på fylkesvei 715 mellom Rørvik og Vanvikan vinteren 2016. Foto: FRA STATENS VEGVESENS UAG-RAPPORT