Mandag klokken 13. møtes sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet for andre gang på under en uke.

Der vil det handle om Trond Giske. Partileder Jonas Gahr Støre vil redegjøre for hvorfor han mener det var en riktig beslutning at Trond Giske trakk seg som nestleder i partiet søndag kveld.

Men sentralstyremøtet vil trolig også handle om det ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, søndag kveld i svært kritiske ordelag omtalte som «forholdene rundt stortingsgruppen».

- De må snarest finne en arbeidsform som er til beste for partiet. Jeg tror ikke resten av landet aksepterer den arbeidsformen vi har sett der den siste tiden, sa Ottervik til Adresseavisen søndag kveld.

Også i sentralstyremøtet forrige tirsdag ble det reist kritikk mot forhold rundt stortingsgruppen generelt og sektretariatsleder Hans Kristian Amundsen spesielt.

LES OGSÅ Kan være ferdig i Ap-toppen før mandag

Les også: Hitra-ordføreren: Usmakelig Facebook-innlegg av Hadia Tajik

Striden ikke over

På sin egen facebook-side (ekstern lenke) meddeler Trond Giske, nestleder i Ap søndag kveld klokken 20.29 at han nå ville gi seg permanent fra vervet som nestleder og stille plassen som leder av finansfraksjonen til disposisjon.

Selv om mange sentrale Ap-politikere trakk et lettelses sukk da denne erklæringen kom, er ikke striden helt over.

Ap-leder Jonas Gahr Støre skrev selv søndag kveld at Trond Giske «har tatt en riktig beslutning i dag» og at «Dette var også mitt råd til ham i vårt møte 1. januar».

Like etter var sentrale Ap-folk i Giske-leiren aktivt ute med å avvise en historiefortelling om at det er Jonas Gahr Støre som har vist handlekraft og ryddet opp i kaoset ved å presse Giske til å trekke seg.

Flere av Giskes allierte Aftenposten og Adresseavisen har snakket med, mener dette er et inntrykk som Støres nære medarbeidere ønsker å formidle.

For Giskes del er man optatt av å gjøre det klart at Giske på eget initativ og vurdering har tatt beslutningen om å trekke seg.

Ingen direkte kontakt etter 1. nyttårs dag

Flere medier - også Adresseavisen - skrev søndag at Støre direkte og indirekte skal ha rådet Giske til å gi seg.

Dette ble avvist overfor NTB i SMS fra Giske søndag kveld.

Ifølge Giskes støttespillere har det ikke vært direkte eller indirekte kontakt mellom Giske og Støre siden 1. nyttårsdag.

Underforstått: Det er Giske selv - og ikke Støre - som har trukket konklusjonen om at han trekker seg som nestleder og sier seg villig til å fratre som finanspolitisk talsperson.

Andre kilder sier til Adresseavisen at Giske via andre har fått gjentatt Støres oppfordring fra 1. januar om å trekke seg den siste uken.

Betydning for mulig comeback

En nær støttespiller til Giske mener at det kan ha betydning for Giskes muligheter for et comeback til høyere partiverv en gang i fremtiden.

Da vil det offentlige inntrykket av avgangen ha betydning: Det er forskjell på en Giske som ble presset ut på grunn av upassende oppførsel, og en Giske som beklaget, tok ansvar og reddet partiet ut av en vanskelig situasjon - selv om det etter hans oppfatning ikke fantes faktisk grunnlag for at han måtte gå.

Rita Ottervik mener vi uansett vil få se mye av Giske også i årene som kommer.

- Han er samfunnsengasjert, fortsatt stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag og vil fortsatt engasjere seg. Han er ikke ferdig i politikken.

- Tror du Giske kan komme tilbake i sentrale tillitsverv for Arbeiderpartiet?

- Vel. Vi har en statsråd i dag som, ut i fra det jeg vet, har verre ting på seg enn Trond. Tiden får vise om det kan skje, sa Ottervik til Adresseavisen sent søndag kveld.

Økt anerkjennelse

Etter det ekstraordinære sentralstyremøte 2. januar har partileder Jonas Gahr Støre i økende grad fått anerkjennelse internt for sin mer resolutte håndtering av varslersakene, får Aftenposten opplyst fra flere kilder.

En Giske-tilhenger Aftenposten har snakket med, mener at dette dermed reduserer den avgåtte nestlederens regi over egen avgang.

Sentralstyremedlemmer og fylkesledere som søndag kveld uttalte seg om Giskes avgang, erklærte at de hadde tillit til partilederens håndtering av saken. Irritasjonen fra Giskes medspillere tyder på at han vil kjempe videre for sitt politiske liv.

Han innvalgt som stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag frem i for perioden 2017-2021.

Les alle sakene om Trond Giske her