- Det er jo bare helt nydelig. Stjerneklart, perfekt føre ... Ja, det er bare å være glad for hver dag vi får, sier Robert Vikestad.

Vikestad har nettopp avsluttet en skitur i Strindamarka og er i ferd med å legge skiene inn i bilen på parkeringsplassen på Lohove. Han er slett ikke alene om å gå på ski denne tirsdagskvelden, selv om det både er ti minusgrader og det begynner å bli sent.

Klesbytte: Robert Vikestad er tilbake på parkeringsplassen på Lohove og får på seg tørre og varme klær. Foto: Morten Antonsen

- Det har ikke vært så fint i januar på mange år, og det har vært stabilt fint lenge også, sier Vikestad som har gått sammen med en kompis, og han har hatt hodelykt på for å komme seg mellom de to lysløypene i Strindamarka.

Like ved oppstarten av løypa står tre venninner og smører ski. Tiril Liland, Sara Bjørkelo og Jenny Nygaard er studenter, og alle tre er fra Fredrikstad. Dette blir første skitur i  Trondheim.

- Det er ikke så mye snø i Fredrikstad, så der blir det få skiturer. Men vi tok med skiene til Trondheim etter juleferien, og håper på mange fine turer, sier Liland.

Smører ski: Tiril Liland, Sara Bjørkelo og Jenny Nygaard er alle fra Fredrikstad. Nå gleder studentene seg til å teste trøndersk skiføre. Foto: Morten Antonsen

Dag Heggset og hunden Luna er ferdige med sin rundtur. De er fra Melhus, men har et ærend i Midtbyen. På veien dit rakk de er kort tur.

- Det ble en liten runde på en halvtimes tid, det var det vi rakk i dag. Vi må bare benytte alle mulighetene, for slik føre som det er nå så er det bare helt nydelig. Det er jo stabilt blå Swix-føre hver dag, og det må jeg si er luksus, sier Heggset.

Kompiser: Dag Heggset og hunden Luna rakk ikke en lang tur denne tirsdagskvelden, men en halvtimes tid ute i løypene i Strindamarka ble det. Foto: Morten Antonsen

I Storsvingen i Bymarka er det rett og slett vanskelig å finne parkeringsplass tirsdagskveld. Fire kompiser som allerede har kommet seg oppi skisporet slår av en prat mellom rundene. Arild Holm Clausen, Erlend Rønnekleiv, Jon Skarnes og Geir Arne Kjønstad minnes flere januarmåneder uten snø i det hele tatt. Nå er det bare å utnytte årets silkeføre.

Storsvingen: Arild Holm Clausen, Erlend Rønnekleiv, Jon Skarnes og Geir Arne Kjønstad er godt fonøyde med supert føre, men de har også tid til å slå av en prat. Foto: Morten Antonsen

- Det har blitt en del turer så langt i år, men det burde jo vært enda flere. Og det skal det bli fremover nå, sier Holm Klausen.

De fleste holder seg til lysløypa, men Ole Johan Storli er en av dem med hodelykt.

- Jeg liker å gå med hodelykt, det gir meg flere valgmuligheter. I kveld blir det nok en tur inn til Elgsethytta, sier Storli som opprinnelig er fra skibygda Oppdal.

Hodelykt: Ole Johan Storli trives best med hodelykt, for da kan han gå utenom lysløypene. Foto: Morten Antonsen

-Jeg har aldri før opplevd så godt skiføre i Trondheim i januar. Det er bare å komme seg av gårde, sier Storli og suser innover løypene og forsvinner inn blant trærne.

Turid Røe er derimot ikke så opptatt av å gå verken langt eller fort, men ut må hun!

Må ut!: Turid Røe går på ski for å holde kroppen i gang. Foto: Morten Antonsen

- Ja, det har blitt flere turer den siste uken. Det er kaldt og det er litt tiltak når jeg har kommet hjem fra jobb, men så må jeg bare ut. For jeg vet at det gjør så godt.