På Jeløya i Moss pågår de ekte regjeringsforhandlingene for fullt, og snart kommer de kanskje frem til en historisk enighet.

Da tre ungdomspolitikere fra Trøndelag ble bedt om å komme med felles uttalelser, endte det i brudd. Spørsmålet om oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) ble for vanskelig. Statsrådskabalen til Erna Solberg (H) ligger dessuten også an til å bli meget innfløkt, dersom forhandlerne i moderpartiene har noe i nærheten av ungdommens standhaftighet.

Frps Siv Jensen, statsminister Erna Solberg (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande holdt pressekonferanse under regjeringsforhandlingene på Jeløy Radio

Les også: Åpner for å ta ansvaret for integrering vekk fra Sylvi Listhaug (Frp)

Facebook-forhandlinger

Forhandlingene skjedde via messenger på Facebook (chatte-funksjon), siden de tre forhandlerne bor i ulike deler av landet. Adresseavisen ga dem et halvt døgn på å bli enige, men ungdommen brukte bare noen timer på å skjønne at det endte i brudd. Dette er forhandlerne på Mini-Jeløya:

Leder i Trøndelag Unge Høyre, Silje Marie Bjørung fra Trondheim.

Sentralstyremedlem i Unge Venstre, Lars Øye Brandsås fra Inderøy.

Formann i Trøndelag Fremskrittspartiets ungdom (FpU), Mats Persøy fra Levanger.

Klokken 1 natt til fredag var bruddet i Mini-Jeløya-forhandlingene et faktum. Dette er hva det klarte å bli enige om:

Ny «regjeringsplattform»

Regjeringens hovedsatsing:

«Vi skal jobbe for et mer liberalt Norge der vi gjør nødvendige reformer og omstillinger i samfunnet slik at vi får en mer bærekraftig velferdsstat, en god rusreform og mer frihet til enkeltmennesket.»

Slik sikres «det grønne skiftet»:

«Den som forurenser skal betale. Vi vil fortsette omstillingen fra et rødt til et grønt skattesystem med høyere pris på CO₂ og lavere skattetrykk på arbeid.»

Les også: - Mindre krangling med Venstre om bord

Hovedlinje i asylpolitikken:

«Vi skal ta vare på dem som trenger det aller mest, som barn på flukt. Vi ønsker raskere saksbehandling slik at de som ikke får opphold blir sendt tilbake, og de som får bli i Norge får begynne på integreringsprosessen.»

Hovedlinje for integrering:

«Alle som får opphold i Norge skal få god norskopplæring og en rask igangsatt integreringsprosess. Vårt mål er at alle skal bidra i samfunnet, til den grad de har mulighet til det, og vi vil ha så mange som mulig inn i arbeidslivet så raskt som mulig.»

Viktigste grep for samferdsel:

«Flytog til Værnes, dobbeltspor og elektrifisering av Trønderbanen og samtidig gode og raske veistrekninger slik at vi også gir de kollektive alternativene gode muligheter. Vi ønsker å fortsette rekordsatsingen på samferdsel rundt de store byene og i distriktene, som våre partier allerede legger til rette for. Samtidig må vi ha gode og trygge veier for økt sikkerhet i trafikken.»

Oljeleting i LoVeSe:

«Her er det vanskelig å komme til en enighet mellom oss ungdomspartier. I 2013 fant våre moderpartier en god løsning på spørsmålet, og vi tror at de vil komme frem til en god løsning også denne gangen.»

Sentralstyremedlem i Unge Venstre, Lars Øye Brandsås fra Inderøy.

Les også: Solberg: Vi har et godt grunnlag

Gir bort klimaminister

Adresseavisen ba FpU og Unge Høyre si hvilke statsrådsposter de var villige til å gi bort. De kunne gå med på å gi bort klima- og miljøvernministerposten, så fremt tre statsråder ble fredet: Unge Høyres ultimative krav var å beholde kunnskapsministeren, mens FpU tviholder på innvandring og samferdsel.

- Sylvi Listhaug gjør en god jobb. Vi kommer ikke til å gå med på noen formildende kompromiss når det gjelder innvandring og integrering, sier Mats Persøy.

Unge Venstres representant ønsket ikke å komme med klare krav, men sier det er sentralt for Venstre å få statsråder innen disse områdene: Å ta vare på klima og miljø, å sørge for en god skole og å ta vare på de svakeste i samfunnet.

- Jeg skulle helst sett at de andre ikke gikk så sterkt ut med å frede sine poster. Men jeg tror Trine Skei Grande klarer å dra dette i land, sier Brandsås.

Les også: Her er statsrådpostene Venstre håper å få

Ekte forhandlinger: På venstre side sitter Terje Breivik (V), Trine Skei Grande (V) Ola Elvestuen (V), statsminister Erna Solberg (H) og Jan Tore Sanner (H). På høyre side sitter statssekretær Fredrik Färber, Ketil Solvik Olsen (Frp), Per Sandberg (Frp) Siv Jensen (Frp) og Bent Høie (H).

- Ikke så vanskelig

Unge Høyres Marie Bjørung sier det ikke var så vanskelig å bli enige om sakene, bortsett fra Lofoten-spørsmålet.

- Det er en vanskelig sak og jeg føler at det er litt vår jobb som ungdomspolitikere å stå på våre krav overfor moderpartiene, sier Bjørung.

Etter hva Adresseavisen erfarer var det likevel FpU og Unge Venstre som sørget for at dette punktet endte i brudd. FpUs Mats Persøy er klokkeklar:

- Vi mener oljenæringa er viktig for Norge, og da kan vi ikke stenge døra for konsekvensutredning av Lofoten, sier han.

Unge Venstre trodde det skulle bli vanskelig å enes med FpU om hovedlinjene i innvandring og integrering, men etter innledende uenighet, klarte de å komme med en felles uttalelse.

NB: Alle tre håper moderpartiene lykkes bedre og at man får en trepartiregjering.

Leder i Trøndelag Unge Høyre, Silje Marie Bjørung fra Trondheim.

Les også: Grande: Har min lille liste i baklomma