- Jeg er kraftig irritert, og det er diplomatisk sagt. Mener statsminister Erna Solberg at statsråd Sylvi Listhaugs håndtering av denne saken er en grei arbeidsmetode? spør innvandringspolitisk talsperson i Ap, Stein-Erik Lauvås.

Både Ap, SV og KrF reagerer på innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs håndtering av stortingsvedtaket av 14. november 2017.

LES HER: Trondheim Sp presser partiledelsen på returpolitikk

Da ble det bestemt at en gruppe enslige mindreårige asylsøkere, som skulle returneres til internflukt etter fylte 18 år, ikke skal tvangsreturneres før de har fått sakene sine revurdert.

Dette gjelder i hovedsak afghansk asylungdom, også kalt «oktoberbarna». De blir returnert til hovedstaden Kabul, selv om de opprinnelig kommer fra andre, mer urolige deler av landet.

Redd Barna og NOAS advarer

Årsaken til Stein-Erik Lauvås sin frustrasjon skyldes et brev Listhaug sendte 11. desember i fjor til de parlamentariske lederne bak vedtaket. Der stiller statsråden 26 spørsmål om hvordan stortingsvedtaket skal tolkes og praktiseres.

Aps innvandringspolitiske talsmann, Stein Erik Lauvås, mener statsminister Erna Solberg må svare for regjeringens håndtering av «oktoberbarna».

Listhaug ga svarfrist 5. januar, men allerede dagen etter fikk hun svar. Partilederne ga klar beskjed om at de ikke ønsket å svare på spørsmålene fra statsråden. Listhaug la da til grunn at partiene var enig i hennes tolkninger og forslag til oppfølging.

I en kronikk i Dagbladet mandag 8. januar advarer organisasjonene Redd Barna og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) om at Listhaugs tolkning av stortingsvedtaket trolig ikke er i tråd med flertallets intensjoner.

Det vises spesielt til Listhaugs vurdering av at alderen på det nye vurderingstidspunktet skal legges til grunn når sakene revurderes. Det vil innebære at ungdommene som har fylt 18 år innen ny vurdering skal behandles som voksne, og at de ikke vil bli behandlet etter nye kriterier.

- Ikke slik systemet fungerer

- Det har snart gått to måneder siden vedtaket i Stortinget ble fattet, og ingenting er gjort. Det er derfor rimelig å si at Listhaug gjennom sin håndtering av dette vedtaket trenerer Stortingets vilje, sier Lauvås, som mener det ikke er slik det parlamentariske systemet fungerer.

- Dersom statsråden og regjeringen mener noe er ukart, og de er usikre på hvordan de skal tolke vedtaket eller ønsker å innhente vurderinger om sine egne valg, så må de komme tilbake til Stortinget med en ny sak. Det har de valgt å la være.

Lauvås vil ha svar fra statsministeren på om hun mener dette er måten representantene fra regjeringen skal opptre overfor Stortinget?

- Trenerer saken

- Det er noe nytt at statsråder unngår Stortinget på denne måten. Nå løser de heller jobben gjennom å sende brev.

Ap-representanten minner om at det 14. januar vil være to måneder siden vedtaket ble fattet.

- Vi fattet et hastevedtak i november fordi dette var en problemstilling som skulle løses raskt.

Adresseavisen intervjuet en gruppe afghanske asylungdommer på mottaket i Meråker i november, samme dag som vedtaket i Stortinget ble fattet. De var svært lunken til politikernes handlinger.

- Politikerne bare leker med oss, sa de.

Dette er en uttalelse Lauvås kan forstå.

- I lys av det som nå skjer, forstår jeg det, men dette var aldri Stortingents intensjon.

- Regjeringa leker med asylbarna

SVs stortingsrepresentant, Lars Haltbrekken, mener asylungdommene i Meråker har rett.

- Politikerne i regjeringen leker med asylbarna. Det er skamløst måten de driver på, sier Haltbrekken.

Lars Haltbrekken mener partiet Venstre nå har et særlig ansvar for en ny retning i asylpolitikken.

Så du denne? 172 asylbarn er borte: Nå har Farzad (16) dratt fra Hegra

Han mener det hele tiden har vært en selvfølge at det er barnas alder da de kom til Norge som skal legges til grunn ved en ny behandling, og ikke deres nåværende alder.

- Da blir den nye vurderingen kun en proforma vurdering, før de sendes ut, sier han.

Beskjed til Venstre

Haltbrekken mener Listhaug nå tar skammen i norsk asylpolitikk til et nytt bunnivå.

- Jeg vil gjerne sende en tydelig beskjed til de som sitter å forhandle om en ny regeringsplattform: Nå må Venstre ta ansvar, sier han.

Haltbrekken mener Listhaugs håndtering ikke er særlig tillitvekkende.

- Det påligger Venstre et stort ansvar å inngå forhandlinger med et parti som fører denne typen asylpolitikk, sier han.

Liv satt på vent

Også i KrF reagerer de nå.

- KrF er utålmodige angående «oktoberbarna» som nå har fått sine liv satt på vent, og jeg forventer at statsråden sikrer en skikkelig gjennomgang av sakene som hun har fått i oppdrag fra Stortinget å gjøre, sier stortingsrepresentant Torhild Bransdal.

Torhild Bransdal er skeptisk til regjeringens håndtering av stortingsvedtaket om «oktoberbarna».

Hun deler bekymringen til NOAS og Redd Barna om at statsråden vil legge søkerens nåværende alder til grunn og ikke alderen på vurderingstidspunktet.

- Jeg mener dette er et klart brudd på intensjonen fra Stortinget. Her forventer jeg at Ap og Sp også sier klart ifra om hvordan vedtakene skal forstås, sier hun.

Statsminister Erna Solberg er nå i USA, men Adresseavisen rettet onsdag likevel en henvendelse til Statsministerens kontor med ønske om å få en uttalelse, men har ikke fått kontakt.

Det lyktes heller ikke å få en kommentar fra statsråd Sylvi Listhaug, som nå er Sudan. I desember sa hun til NRK at hun kun er ute etter å gjennomføre vedtaket i tråd med Stortingets ønsker.

UDI-direktør Frode Forfang sa fredag i forrige uke til NTB at det ikke er noen enkel sak å følge opp Stortingets vedtak om å gi de såkalte oktoberbarna ny behandling.