I en meningsmåling Respons Analyses har gjort for Adresseavisen, Bergens Tidende og Aftenposten får Ap 23,1 prosent oppslutning, og gjør sin svakeste måling siden 2006, da målingene startet.

Ap-topp etter Giskes avgang: - Jeg er sint og lei meg

Seks prosent er uenige

I undersøkelsen, gjort fra mandag til onsdag denne uken, kommer det frem at 79 prosent av befolkningen mener det var rett at Trond Giske søndag kveld trakk seg som AP-nestleder. Nord for Dovre mener 75 prosent  av de spurte at Giske gjorde det rette. 1000 personer i hele Norge er spurt, og kun seks prosent mener Giske ikke burde gått av.

Mest overraskende er det kanskje at 83 prosent av Aps egne velgere mener det var rett. Kun blant Høyres, KrFs og Venstres velgere er prosentandelen høyere.

- Viser omtanke

Det overrasker ikke stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol.

- Det utviklet seg en situasjon på at det ikke hadde vært mulig med noe annet utfall. Det konkluderte Trond med, og vi tar hans avgjørelse til etterretning og støtter den beslutningen. Forskjellen på Aps velgere og resten av landet viser omtanken for partiet, at det ble vanskelig for partiet, og at det måtte komme en avklaring, sier hun.

- For dårlig, fastslår Aps stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol, om meningsmålingen. Foto: Christine Schefte

Bakgrunnstallene viser også at kvinner og menn er helt enige om at det var rett å trekke seg. Det er de eldste som mener det er mest rett.

Politisk redaktør i Adresseavisen: - Gjør dette for å redde sitt ettermæle

- Helt rett

- Det var helt riktig av Trond å trekke seg, slik situasjonen ble, med et voldsomt press som han og familien opplevde, sier avtroppende leder for Trøndelag Ap, Karianne Tung.

Avtroppende leder i Trøndelag Ap, Karianne Tung, sier det var helt riktig av Trond Giske å trekke seg, slik situasjonen ble. Hun er skuffet, men ikke overrasket over tallene i meningsmålingen Adresseavisen presenterer. Foto: Christine Schefte

Og får støtte av komiteleder i hovedutvalg for næring i Trøndelag, Terje Sørvik (Ap).

- Slik det utviklet seg har jeg tillit til at Giske gjorde det riktige da han trakk seg, sier Sørvik.

Les alle sakene om Trond Giske her

Aldri vært lavere

Respons Analyse har samtidig gjennomført partibarometer. På deres målinger, som startet i 2006, har Arbeiderpartiet aldri hatt så svak oppslutning som i dag med sine 23,1 prosent. På vår måling er i dag Høyre er Norges største parti med 27,1 prosent.

- Dette er ikke noe bra. Jeg har vært med å vunnet valg med nesten det dobbelte i Trøndelag, så dette er ikke bra.  Men vi er veldig motivert her, og er det en ting jeg aldri tviler på er det den kraften som er i Trøndelag Ap. Vi er rammet litt personlig etter det som har skjedd med en partivenn gjennom flere år. De skal vi fordøye litt før vi kommer med kraftfulle fraspark som vil kjennetegne Trøndelag Arbeiderparti fremover, sier Kjerkol.

LES OGSÅ: - Må vurdere tilliten til alle i sentralstyret

- Må ha tillit

Stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø er ikke overrasket over den svake målingen i lys av Giske-saken.

- Det er tydelig at velgerne har klare forventninger til at de skal kunne ha tillit til våre representanter. Denne saken har sådd tvil om det. Men det er viktige at Jonas Gahr-Støre og Kjersti Stenseng har fremstått som et godt team og jobber bra med denne saken, sier Leirtrø.

Aps stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø sier meningsmålingen avspeiler at velgerne har klare forventninger om at de må kunne ha tillit til Aps representanter. - Det er viktig at Jonas Gahr-Støre og partisekretær Kjersti Stenseng, fremstår som et godt team, som jobber bra med dette, sier hun. Foto: Christine Schefte

Hun peker på at #metoo-kampanjen har før til et helt annet fokus på denne typen saker på alle områder i samfunnet.

- Alle partiene har økt oppmerksomhet omkring dette nå. Jeg tror hele det politiske miljøet kommer styrket ut av dette på sikt, sier hun.

- Ber oss snakke politikk

Så sent som i juni i fjor fikk Ap 31,7 prosent, og har altså gått ned 8,6 prosentpoeng siden den gang. Fra valgresultatet på 27,4 prosent i september til i dag er nedgangen på 4,3 prosentpoeng. Likevel er det bedre tall enn det både NRK (20,1) og TV2 (19,4) hadde tidligere denne uken.

Sørvik, håper målingene gir nytenning for Ap.

- Vi ser ofte det at når man står i en vanskelig situasjon, så har det en mobiliserende effekt. Signalene vi får nå fra velgere og medlemmer er at de ber oss begynne å snakke om og jobbe med politikk, sier Sørvik.

- Signalene vi får fra folk, fra velgere og partimedlemmer, er at nå må vi komme i gang med å snakke om politikk, sier Terje Sørvik (Ap). Han er leder i hovedutvalg for næring i Trøndelag. Foto: Christine Schefte

Tung, sier den svake målingen var forventet, og er altfor lav sammenlignet med ambisjonene og størrelsen på partiet.

- Men alle ser jo den særdeles uvanlige situasjonen vi har stått i, sier hun.

Støre-støtte

Undersøkelsen viser at 39 prosent av velgerne mener partileder Jonas Gahr Støre har håndtert varslersakene om Trond Giske på en god måte. 19 prosent av de spurte mener han har håndtert dette dårlig (ganske dårlig + svært dårlig, journ.anm.)

Blant Arbeiderpartiets velgere svarer 56 prosent at Jonas Gahr Støre har håndtert varslersakene svært eller ganske godt, mens kun ni prosent av Ap-velgerne mener han har håndtert dette dårlig.

PS. Trond Giskes rådgiver Bård Flaarønning skriver i sms at Trond Giske fortsatt er sykmeldt, og ikke er tilgjengelig for kommentarer. Han henviser ellers til Giskes Facebook-side. (ekstern lenke)