Den 38 år gamle mannen ble pågrepet av politiet 8. januar og er siktet for flere tilfeller av kikking - brudd på straffelovens paragraf 266.

- Han er siktet for minst åtte tilfeller. Han har kikket inn gjennom vinduene til unge damer i 20-årene, blant annet i studentboligkomplekser og private hjem i Trondheim. Vi har også funnet bilder på telefonen hans som tyder på overtredelse av samme bestemmelsen. Dette er en forvaringsdømt seksualforbryter, og vi kaller dette risikoadferd. Vi vil nå fremme sak på gjeninnsetting i forvaring, sier politiadvokat Marianne Høyer ved Trøndelag politidistrikt.

Flere voldtektsdommer

Hun opplyser at politiet fikk flere meldinger om mannens aktiviteter i desember.

- Det er politiets egne observasjoner som ligger til grunn for siktelsen, sier Høyer.

Adresseavisen har flere ganger omtalt 38-åringen som har flere grove voldtekter, voldtektsforsøk og blotting på rullebladet. Mannen skapte voldtektsfrykt i Trondheim tidlig på 2000-tallet og ble i 2004 dømt til ni års forvaring for å ha begått en grov overfallsvoldtekt i Innherredsveien i Trondheim. Han ble også dømt for tre voldtektsforsøk, alle begått ved overfall av fremmede kvinner på gata i byen.

Før dette - i 1997 ble mannen dømt til 60 dagers betinget fengsel for utuktig omgang med en jente på ni år i Nord-Norge. Samtidig ble han dømt for tre tilfeller av blotting overfor en ung jente. I 2002 ble han dømt til fire års ubetinget fengsel for to voldtekter i Nord-Norge. De fornærmede var henholdsvis 13 og 16 år gamle.

- Bedriver eksponeringsterapi

Onsdag ble han fengslet i fire uker av Sør-Trøndelag tingrett, som mener det foreligger både gjentagelsesfare og bevisforspillelsesfare.

Når det gjelder det siste, peker retten på at 38-åringen på frifot vil kunne slette innhold på både Icloud, Facebook og Messenger - materiale som trolig vil kunne opplyse saken som omhandler kikking. Det går også frem av fengslingskjennelsen at bildene som er funnet på siktedes mobil, er tatt utenfra og inn i boligene gjennom vinduene.

I politiavhør har 38-åringen i forbindelse med siktelsen forklart at han «bedriver slik eksponeringsterapi av seg selv bortimot daglig», heter det i rettsavgjørelsen. Dommeren utelukker imidlertid at 38-åringen har «bedrevet eksponeringsterapi etter råd fra noen behandler».

- Også vi avviser dette, sier Høyer.

Ifølge politiadvokaten erkjenner ikke den siktede mannen straffskyld for å ha drevet kikking. Han samtykket til fengsling.

Flere tilfeller av blotting

Sist Adresseavisen omtalte 38-åringen høsten 2014, var han nettopp dømt til nye tre år i forvaring av Sør-Trøndelag tingrett som følge av at han hadde stått utenfor vinduene til tre studiner på Lademoen og blottet seg i desember 2013. Dette skjedde etter at han under tvil var prøveløslatt av tingretten.

Mannen blottet seg også i forbindelse med to andre prøveløslatelser fra forvaringsdommen. I 2010 gikk det ikke mange månedene etter løslatelsen før han ble pågrepet for blotting utenfor en kiosk i Østbyen i Trondheim. Selv hevdet mannen at han sto og rullet seg en røyk utenfor kiosken. Dette trodde ikke retten på, og mannen ble gjeninnsatt i forvaring.

I april 2012 hadde mannen flyttet til Frigangshjemmet i Kongens gate, en av Trondheim fengsels avdelinger. Fordi lengstetiden av den nevnte forvaringsdommen på ni år nærmet seg, hadde 38-åringen soning ved Frigangshjemmet som et ledd i tilbakeføringen til samfunnet. To dager etter at han ankom avdelingen fikk 38-åringen innvilget fem timers permisjon. Da blottet han seg nok en gang, og ble observert av to ansatte ved en rusinstitusjon i Schwachs gate på Øya mens han sto ved gangveien som går langs Nidelva mellom Trondheim spektrum og Bakklandet.

Bodde i egen bolig

Etter at han var tatt for å ha blottet seg for studinene 2013, konstaterte Sør-Trøndelag tingrett i forvaringsdommen at det trolig var en sammenheng mellom blotterepisodene, som har gjentatt seg i mannens liv, samt de grove voldtektene og voldtektsforsøkene han tidligere er dømt for. Retten mente i tillegg at det var en reell og konkret fare for at 38-åringen ville kunne begå nye alvorlige seksuallovbrudd, og mente at ny forvaringsstraff var påkrevd for å beskytte samfunnet.

Han ble prøveløslatt etter denne dommen i mai 2017. Ifølge politiadvokat Høyer bodde den siktede i egen bolig med oppfølging av Kriminalomsorgen da de nye tilfellene av kikking skal ha skjedd.

Siktedes forsvarer, Ann T. Bugge, ønsker ikke å kommentere saken.

Den siktede mannen har sonet noe av forvaringsdommen sin her i Trondheim fengsel, men har siden mai vært prøveløslatt. Foto: Kjell A. Olsen