Ness deltar på Trøndelagsmøtet på Hell i Stjørdal der hun fredag skal snakke om sikkerhetspolitikk og Norge og Trøndelags rolle i Nato.

34-åringen fra Lierne har vært politisk rådgiver for Stoltenberg siden han begynte i jobben som Natos generalsekretær høsten 2014, men varsler nå at hun slutter i jobben i løpet av sommeren.

- Det er Nato-toppmøte i juli, så jeg vil jobbe der frem til det er over. Så får vi se hva som skjer, sier Ness, som allerede har kjøpt hus i Trondheim.

Stoltenberg til 2020

Hun har tidligere vært politisk rådgiver for finansminister Sigbjørn Johnsen, og gikk over til en stilling som politisk rådgiver for Stoltenberg på Stortinget etter at han tapte valget i 2013.

Stoltenberg fikk nylig forlenget sin periode som generalsekretær med to år, og skal lede Nato til 2020. Ness sier derimot at for henne er fire år i Brussel nok. Hun sier at hun foreløpig ikke vet hva hun skal gjøre når hun flytter tilbake.

- Jeg har et halvår igjen, og det vil være et krevende halvår, så det er viktig for meg å ikke skifte fokus til noe annet, sier Ness.

På spørsmål om hun ser for seg å ta en politisk rolle i Trondheim eller Trøndelag når kommer tilbake, så svarer hun at hun ikke har noen planer i det hele tatt.

- Det viktigste for meg er å finne meg en jobb. Så får vi ta det andre senere, sier hun.

Hun sier at Nato-toppmøtet vil være viktig for militæralliansens strategi fremover, og at store deler av våren vil gå med til å forberede det. I tillegg skal Nato også flytte inn i et nybygd hovedkvarter i løpet av våren.

- Styrket Nato

Når Ness blir bedt om å trekke frem noe fra tiden som rådgiver for generalsekretæren, så peker hun på at det sikkerhetspolitisk bildet har blitt kraftig endret i den samme perioden. I perioden mellom det ble kjent at Stoltenberg var kandidat til stillingen og til han tiltrådte, så hadde Russland annektert Krim-halvøya og terrorgruppen IS tilrevet seg store landområder i Syria og Irak.

- Nato har vel aldri vært så relevant som nå etter den kalde krigen. Vi har vært gjennom en kraftig styrking, noe som har krevd enormt mye arbeid. Det har dreid seg både om å ha en troverdig avskrekking og å styrke innsatsen mot terrorisme, og dermed har også Nato blitt viktigere, sier Ness.

Det har skapt en viss oppmerksomhet at den sjefen for det amerikanske marinekorpset, general Robert B. Neller, ba de amerikanske soldatene på Værnes være klare for konflikt da han besøkte dem i Trøndelag like før jul.

Ness påpeker at den amerikanske tilstedeværelsen på Værnes er et forhold mellom Norge og USA, at hun ikke ønsker å kommentere uttalelsene. Derimot vil de nye jagerflyene F-35 som har kommet til Ørland bli tema når Ness snakker til Trøndelagsmøtet på fredag.

- Det er ikke bare en styrking av Norges forsvar, men det er også en styrking av Nato, sier hun.