Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Trøndelag kritiserer politiske kommentatorer og bruken av anonyme kilder i Giske-saken. Han ønsker Trond Giske tilbake i sentrale posisjoner i Ap.

– Klart jeg ønsker Trond Giske tilbake i sentrale posisjoner i Ap. Men jeg har vært restriktiv med å uttale meg, fordi vi fra Trøndelag stemples som «Giske-venner» eller støttespillere, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik til Aftenposten.

Han legger til at trøndere mister all meningstyngde når «kommentariatet» raljerer over alle som ikke passer inn i historien som de har skapt.

Aftenposten møter Sandvik, nær venn av Giske siden 1990-tallet, under Trøndelagsmøtet i Stjørdal hvor ledelsen i det sammenslåtte fylket møter Trøndelags ordførere. Dette er Trond Giskes maktbase.

– De systematiske lekkasjene, og maktkampanjen dette har medført mot Trond Giske, partisekretær Kjersti Stenseng og kvinnenettverkets leder Anniken Huitfeldt, har provosert meg mest i denne saken, sier fylkesordføreren.

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim, er svært ordknapp når Giskes fremtid bringes på bane. Men også hun holder døren på gløtt for et comeback:

– Jeg er helt enig i det Jonas har sagt: Alle kan gjenvinne tapt tillit. Og jeg støtter Jonas` håndtering av saken fullt ut, sier hun.

Alt om Trond Giske-saken samlet her

– Kommentariatet raljerer over oss

-Ønsker du ekstraordinært landsmøte?

– Det vil jeg ikke kommentere, svarer Ottervik.

– Tror du Giske vil komme tilbake i lederverv?

– Det er det umulig å ha noen fornuftig analyse om i dag. Vi kjenner ikke innholdet i varslingene om hva han skal ha gjort, men leser bare om det i mediene. Partiet og resten av landet vet ikke noe om innholdet, og vi har ikke hørt Tronds tilsvar, sier Sandvik.

LES OGSÅ: Disse to damene blir helt sentrale når Ap skal gjenreise tilliten

Maktkamp også mot Stenseng og Huitfeldt

Sandvik mener «kommentariatet,» medienes politiske kommentatorer, både har hatt en alvorlig slagside i analysene, og gitt seg selv en sentral rolle i mediedekningen. Det rammer ikke bare Giske, men også partisekretær Kjersti Stenseng og Kvinnenettverkets leder Anniken Huitfeldt, mener Sandvik.

– Det triste er at vi har et unisont kommentariat i hovedstaden, hvor ingen spør om agendaen til de anonyme kildene. Jeg leser ofte mange av kommentatorene i norsk presse med stor interesse, men blir nesten litt redd med tanke på hvordan de alle går i takt i denne saken. Bortsett fra i noen regionaviser, skrives det helt likt. Hvor er balansen? Hvor er de alternative vurderingene, spør han.

-Ønsker du et ekstraordinært landsmøte for å rense luften?

– Det er vanskelig å svare på i dag.

Enormt mediekjør og skråsikre konklusjoner

-Mener du Trond Giske er behandlet urettferdig?

-Jeg vet ikke, fordi vi ikke kjenner innholdet. Men det har vært et enormt mediekjør, og skråsikre konklusjoner. Det er vanskelig å vite innholdet for oss som sitter lenger fra.

– Jeg kritiserer ikke varslerne, som har vært modige og som det står respekt av. Men derimot mediene som massivt har konkludert, og de som lekker fra sentralt hold. Selvfølgelig er det en maktkamp. Men det er ikke varslerne som driver maktkamp.

LES OGSÅ: Åtte av ti nordmenn mener det var riktig av Giske å gå av

– Får aldri feilfrie politikere

– Giske har selv beklaget sin oppførsel?

– Det er bra at han beklager upassende oppførsel, men hvor alvorlig det er, og hva som er hans historie knyttet til det, vet vi jo ikke. Vi får aldri feilfrie politikere, så må graden av handlingene være det som avgjør om man mister all tillit.

– Har varslingene overrasket deg?

– Slik omfanget er presentert, ja. At Giske har oppført seg på en måte som gjør at kvinner anklager ham for seksuell trakassering, er overraskende. Det har ikke jeg sett eller opplevd. Og det er ikke slik jeg kjenner ham, slutter Sandvik.

– Jeg vil savne Trond Giske hvis han blir borte, sier ordfører i Verdal, Bjørn Iversen.

– Giske står sterkt i Midt-Norge

Bjørn Iversen, Ap-ordfører i Verdal, siden 2005, har kjent Giske i vel 30 år.

-Trond Giske har i lang tid stått veldig sterkt i Midt-Norge. I mine øyne er han en av landets dyktigste politikere. Min oppfatning av ham som politiker endrer seg ikke selv om han har fått seg en smell, sier han.

Iversen sier at saken påvirker folk i byen sterkt.

– Selvsagt skal den typen henvendelser, varsling og tips tas på største alvor. Men i den andre enden ligger det et menneskes rettssikkerhet. Hva slags rettsvern har du i en utsatt stilling som toppolitiker? Hvilken mulighet har han til å forsvare seg? Det har mange tatt opp.

– Man kan godt si at han faller for sin egen oppførsel. Det har skjedd overtramp, og det har han beklaget. Giske sier også han ikke kjenner seg igjen i noe. Men i økende grad merker jeg en bekymring for familien til Giske, og mennesket Trond Giske. Man plukker i stykker et menneske, dag for dag. Det vet jeg at mange er opptatt av.

LES OGSÅ: Ordfører: - Skadelig for partiet at alle går i skyttergravene

– Kommer til å savne Giske

– Hvilken politisk fremtid ser du for deg for Giske?

– Det er det for tidlig å uttale seg om.

– Tror du han kommer tilbake i Ap-ledelsen?

– Umulig å være sikker. Jeg vil tro at Giske har gjennomlevd den verste perioden i sitt liv. Han har familie, et lite barn, en tenåringsdatter og foreldre. Jeg er sikker på at han har det tungt.

-Ønsker du ham tilbake?

– Ja. Tilliten til Giske har fått en knekk hos mange. Men tillit kan gjenoppbygges. Det er altfor tidlig å trekke konklusjoner. Blir Giske borte, så kommer jeg til å savne ham. Hans stemme, hans måte å vinkle sosialdemokratiet på, hans dype forankring i sosialdemokratiet.

Konditori-gjengen savner ikke Giske

– Trønder-mafiaen er jo et begrep i Ap: Finnes den?

– Som i alle deler av landet, så snakker man sammen. Begrep som mafia er ikke passende i denne sammenheng. Men som landets største parti gjennom mange tiår, er vi vant til at det spekuleres i motiver og om oss, lokalt, regionalt og sentralt, svarer han.

– Vi vil ikke ha Trond Giske tilbake, sier kameratgjengen på konditoriet i Verdal. Fra venstre: Ola Sagvold, Arnfinn Solbakken, Svein Arne Flyum og Ivar Hammer.

På grasrota i Innherred er ikke savnet etter Giske like sterkt.

-Nei, jeg vil ikke ha Giske tilbake. Men det har vært et forferdelig mediekjør. Nå må det ta slutt. Hvem har ikke gjort feil en gang, eller tatt kvinnfolk på låret, spør Øystein Lynum utenfor rådhuset.

Kameratgjengen som møtes til kaffe og prat om dagsaktuelle tema på konditoriet i Verdal, har same oppfatning.

– Nei, vi vil ikke ha han tilbake. Byfolk har et annet språk og legning enn oss fra Verdalen, mener Svein Arne Flyum:

-Bruker de ikke å få en ordfører jobb etter slikt- sånn som Søviknes, spør Arnfinn Solbakken.

– Sånn oppførsel går ikke an, sier Ola Sagvold.