I huset sitt i Hestvika på Hitra sitter Kari Strøm i godstolen og koser seg med siste nytt på sin nye Ipad.

SE VIDEO MED KARI VED Å KLIKKE PÅ BILDET OVER

- Den fikk jeg til hundreårsdagen min. Her kan jeg lese nyheter og følge med på hva som skjer. Jeg må jo innrømme at jeg også er på Facebook. Jeg har kjente over hele landet som jeg nå har fått kontakt med igjen, forteller hun.

Sju år på Facebook: Kari Strøm (100) både liker, deler og kommenterer på Facebook. Hun bruker også det sosiale mediet til å chatte med dattera si i Oslo og til å sende hilsener til venner og kjente.

Selvlært

Det var hennes eldste barnebarn som hjalp henne med å opprette profilen og fikk på plass profilbildet. Det var for sju år siden. Etter det har hun selv funnet ut av hvordan ting skal gjøres.

- Vanskelig? Nei, jeg synes ikke det. Jeg er jeg glad jeg har PC og Facebook ellers hadde jeg blitt opprådd. Da hadde det blitt lange dager for meg som bor her alene. De andre som er tilnærmelsesvis så gamle som meg har jo flyttet til Fillan i leilighet eller bor på sykehjem. Her i Hestvika bor det bare yngre folk nå, ja utenom sønnen min på 75 da, og svigerdattera, forteller Kari. På Facebook-profilen hennes kan man se at hun følger både Chand og Tina Turner, er med i gruppa «Du veit du e gammel, å fra Hitra når du...» og liker den lokale restauranten.

Utsatt leggetid: - Av og til når jeg egentlig har bestemt meg for å gå til sengs så kan jeg bli sittende her og lese nyheter. Da går det fort en time, forteller 100 år gamle Kari Strøm fra Hitra.

Har brukt PC i flere tiår

Hun er den eneste gjenlevende av en søskenflokk på tolv. Datamaskiner stiftet hun bekjentskap med allerede på 80-tallet da hun tok over som butikksjef etter at mannen hennes døde.

- Vi hadde PC på butikken som vi brukte mest til regnskap. Etter at butikken stengte i 2007 kjøpte jeg meg min egen PC. Da lokalavisa fikk nyss om det ville de komme og lage reportasje, men det takket jeg nei til. Jeg synes ikke det var noe spesielt å skrive om, flirer den særdeles spreke hundreåringen.

Det nye året ble selvfølgelig markert med et nytt profilbilde på Facebook. Foto: Skjermdump fra Facebook

Nyhetshungrig

På veggen henger et bilde av Kari sammen med Kong Harald og fortjenestemedaljen hun fikk i 2004 for sitt mangeårige arbeid i Hitra sanitetsforening. På bordet under står en gammel og velbrukt laptop.

- Den begynner å bli litt treig synes jeg. Denne bruker jeg mest til nettbanken og til å lese aviser. Man må jo følge litt med. Jeg leser alt av nyheter og er interessert i det meste, utenom kryssord og tegneserier.

- Tror du mange andre eldre bruker Facebook?

- Nei det tror jeg ikke. Eller jo, om man kan kalle folk eldre når de er 70–80 år så. Men mange er nok litt skeptiske, tror hun.

Et bilde fra oldebarnets konfirmasjon pryder Karis Facebookprofil. Den siste meldingen hun sendte var til en annen slektning som nylig hadde bursdag. Foto: Frank Lervik

Nøye på venner og deling

I innboksen hennes venter en stor bunke med ubesvarte venneforespørsler. Hvor mange venner hun har på Facebook er hun slett ikke opptatt av. For henne er det viktigste å holde kontakten med de nærmeste. Hva som deles med andre er hun også ganske nøye på.

- Jeg skriver ikke om hva jeg har koka til middag og når jeg sto opp og ting i den duren, nei. Jeg er ikke så aktiv på den måten. Det er helst at jeg svarer og kommenterer når jeg ser ting som er interessant. Også bruker jeg chatten når jeg snakker med dattera mi i Oslo. Det er spesielt kjekt i perioder jeg hører litt dårlig. Jeg tror ikke noen andre kan se hva jeg skriver, så det bruker jeg ganske mye.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.