Lørdag morgen våknet medlemmene i Norges største Ap-lag, Trøndelag Ap, til en VG-nyhet mange på Ap-årsmøtet på Hell reagerte meget sterkt på: Anonyme kilder lanserte Oslos byrådsleder, den tidligere rørleggeren og partisekretæren Raymond Johansen, som Trond Giskes arvtaker. Etter at Giske måtte trekke seg i kjølvannet av varslingssakene mot ham, står det nemlig en ledig plass på den mektige venstresiden i Ap. Ingen ønsket å stå frem i VG-saken, men det ble framholdt at dersom krisen fortsetter, med målinger på rundt 20 prosent oppslutning, kan Raymond Johansen seile opp som den samlende kandidaten på venstresiden raskere enn antatt.

- Det er Jonas som skal fjernes

Adresseavisen har snakket med flere sentrale Ap-kilder i Trøndelag etter lanseringen av Johansen, og det er ingen tvil om at utspillet har satt sinnene i kok:

- VG-saken har provosert folk skikkelig. Vi har inntrykk av at dette har ligget i kortene lenge. Det har vært en del av planen, og det er ikke nestlederjobben som ønskes her. Det er jobben som partileder. Det er Jonas som skal fjernes, sier en kilde.

LES alle Giske-sakene her

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem, Ingvild Kjerkol, kommenterer lanseringen av Johansen slik:

- Det er viktig at ledelsen får støtte fra partiorganisasjonen nå. Jeg er derfor overrasket over at det nå lanseres en ny kandidat fra Jonas eget fylkesparti, Oslo. Jonas har håndtert varlsersaken på en god måte, og trenger støtte fra partiet.

- Underminerer et slikt utspill partilederen?

- Det kan oppfattes slik. Derfor bør man la det være. Det er også viktig at Ap fortsetter å styre Oslo, og det bør Raymond fortsette med, sier Kjerkol.

Nylig avgått fylkesleder Karianne Tung har følgende kommentar til lanseringen av Raymond Johansen:

- Tiden er ikke inne for å peke ut en ny partileder i Arbeiderpartiet. Vi har en partileder, og han heter Jonas Gahr Støre.

Tidligere fylkesleder i Trøndelag, Karianne Tung, tolker lanseringen av Johansen som et uttrykk for at hans støttespillere ønsker han som partileder fremfor Støre.

- Du tolker utspillet som et ønske om å få Johansen som partileder?

-Ja, men det er landsmøtet i Ap som velger partiledelse.

- Provoserer partiorganisasjonen

Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen sier det har vært fantastisk å komme hjem til Trøndelag Ap for å diskutere politikk etter det som har vært «en tung tid for stortingsgruppa». Hun blir derfor oppgitt over utspillet i VG.

- Anonyme kilder lanserer nå Raymond Johansen som nestlederkandidat i VG, og det er åpenbart at noen ønsker å sette en agenda. Men jeg er opptatt av at partiet forholder seg til de organene vi har. Det er landsmøtet som velger partiledelse, og det er valgkomiteen som håndterer den prosessen. Jeg tror man forregner seg når man begynner å lansere kandidater på denne måten, det vil provosere partiorganisasjonen kraftig. Det er åpenbart mange som synes det er spesielt at det lanseres nye kandidater nå, og dette fører til at partiet ikke faller til ro.

Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen tror Johansen-lanseringen vil provosere partiorganisasjonen kraftig.

Trøndelag Ap gjorde i helga også et vedtak om at partiledelsen gjør det som er nødvendig for å sikre godt politisk arbeid i stortingsgruppa. Ifølge Adresseavisens kilder er forholdene i stortingsgruppa, mellom ansatte og politisk valgte, svært dårlig per i dag. Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsens posisjon er spesielt omstridt.

Etter Giskes avgang har det pågått en diskusjon om hvorvidt man skal ha et ekstraordinært landsmøte i løpet av våren. Neste ordinære landsmøte er ikke før i 2019. Trøndelag Ap vedtok i helga at fylkeslaget ikke vil kreve et ekstraordinært landsmøte nå.

- Et våpen

Fylkesleder i Finnmark, Ingalill Olsen, som besøkte sine partivenner i sør, sier fylkespartiet ennå ikke har fattet et vedtak angående ekstraordinært landsmøte. Dersom 2/5 av Aps fylkeslag krever et slikt møte, er det tilstrekkelig til at det må avholdes. Olsen viser til at utspill som Johansen-lanseringen kan bidra til å presse frem et ekstraordinært landsmøte.

- Vi har drøftet saken på et telefonmøte, og vi følger situasjonen nøye. Et ekstraordinært landsmøte er et våpen fylkespartiene kan bruke dersom de finner det nødvendig. Vi må ha en ledelse som representerer hele landet, det er et ufravikelig krav. Dersom det kommer flere opplysninger om at Raymond Johansen ønskes inn i ledelsen, kan det presse frem et ekstraordinært landsmøte nå. Han er vitterlig også fra Oslo, slik Gahr Støre også er. Så lenge slike oppslag fortsetter å komme, lever problematikken videre, fastslår Olsen.

Overfor VG ga Raymond Johansen uttrykk for at han i dag har drømmejobben som byrådsleder i hovedstaden, men avsluttet slik:

- Nominasjonen foran kommunevalget 2019 ligger fortsatt langt frem i tid, så det er lenge til jeg trenger å forholde meg til det.

Arvtager? Ifølge anonyme VG-kilder kan byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (i midten) seile opp som Trond Giskes arvtager og ta over rollen som den sentrale aktøren på venstresiden. Her er de to sammen med Martin Kolberg under Aps landsmøte i 2015. Foto: Audestad Paal
Arvtager? Ifølge anonyme VG-kilder kan byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (i midten) seile opp som Trond Giskes arvtager og ta over rollen som den sentrale aktøren på venstresiden. Her er de to sammen med Martin Kolberg under Aps landsmøte i 2015. Foto: Kristin Svorte