3. juledag gikk en spent Rakel Bye Brevik til Klipperiet på Tillertorget i Trondheim. Hun hadde ønsket seg gavekort til jul, for å ha råd til behandlingen.

- Jeg merket underveis at det svidde. Frisøren la noen bomullsdotter mellom foliene, og da dempet det seg. Men oppi panna begynte det å svi skikkelig, jeg begynte å gråte faktisk. Det føltes som det brant, forteller hun til Adresseavisen.

Hodebunnen til Rakel var rød og irritert i etterkant av hårbehandlingen. Klipperiet tror det kan skyldes en allergisk reaksjon.

LES MER: Er Christina (21) Trondheims yngste salonggründer?

Sendte bilde til pappa

Om lag tre timer senere kom hun ut av frisørsalongen, og da hun skulle sette opp håret, fikk hun seg en overraskelse. De tynne hårene i panna hadde satt seg fast i åpne sår.

- Jeg sendte et bilde til pappa, forteller 14-åringen videre.

Pappa Frank Brevik tok umiddelbar affære da han fikk se datterens røde hodebunn. Han ringte legevakta.

- Da vi kom dit fikk hun beskjed om å skylle håret med kaldt vann i 20 minutter, sier han.

Allergiske reaksjoner kan forekomme i forbindelse med kjemiske behandlinger til frisør. Ifølge legevakta i Trondheim ble det en andregrads forbrenning i hodebunnen.

LES OGSÅ: Åpner frisørsalong med navnet Analla - har fått mange reaksjoner på navnet

Legevakta: Andregrads forbrenning

I legevaktas vurdering av hendelsen står det at Rakel er påført en brannskade i hodebunnen. De mener at brannskaden tilsvarer en andregrads forbrenning. Vakthavende lege 3. juledag, Anders Spakmo Rosvoldaunet, opplyser på generelt grunnlag at legevakta som regel behandler brann- og etseskader med god skylling og hvit vaselin.

Rakel gikk ut av legevakta med vaselin i hodebunnen og bandasje rundt hodet. Hun hadde betalt 3000 kroner for behandlingen. Brevik har i etterkant vært i kontakt med frisørsalongen og bedt om refundering. Familien ønsker ikke å dra tilbake til frisørsalongen.

Selv om Rakel endte opp med bandasje rundt hodet, tok hun hendelsen med et smil.

LES OGSÅ: H2-eier: - Det er nok frisører i Trondheim nå

- Allergisk reaksjon

Koordinator Harald Mihle ved Klipperiet-kjeden sier at de har tilbakeført pengene til familien Brevik.

- Vi beklager det som har skjedd i dette tilfellet. Vi har tilbudt gratis farge og kur, og hun har fått varer for 600–700 kroner. Vi har også tilbudt å dekke utgiften for legevakt mot kvittering, sier han.

- Hva tenker du om at kunden måtte til legevakta og fikk en brannskade i hodebunnen?

- I alle tilfeller med kjemisk behandling så kan det i enkelte tilfeller komme en kjemisk reaksjon på hår eller hodebunn. Frisøren spurte underveis om det gikk bra, og kunden svarte at det gjorde det. Hadde hun sagt at det gjorde vondt, så ville vi ha stoppet behandlingen og skylt det ut, sier han.

I løpet av nesten 30 år i bransjen er dette det eneste tilfellet Mihle har hørt om hvor en kjemisk behandling har ført til brannskade.

Han forklarer at blekepulveret ikke var i nærheten av hodebunnen siden det ble smurt 3–4 cm ut fra hårrøttene, og at det kan ha vært en allergisk reaksjon på gassene som førte til at Rakel måtte til legevakta.

- Vi så ikke at det ble irritert i hodebunnen. Vi hadde ingen m

Rakel Bye Brevik endte opp til legevakta etter å ha vært hos frisøren.

istanke om at det ikke gikk så bra, sier han.

LES MER: Skjegg gir penger i kassa

Mer allergi blant kunder

I etterkant av hendelsen har Mihle snakket med tre konsulenter fra tre ulike leverandører. To av konsulentene hadde vært borti lignende saker, hvor allergi viste seg å være årsaken.

- De forklarte at det samme ville skjedd uansett hvilken frisør en hadde vært til og hvilket blekepulver som var brukt, sier Mihle.

- På generelt grunnlag så opplever bransjen mer allergier blant kunder, og det gjør det vanskeligere for oss. Slik som i denne saken når ingen er klar over at det kan være allergi inn i bildet, sier han.

Han henviser til Forbrukerrådet som sier at man må si ifra på forhånd dersom man har allergier. Gjør du ikke det, kan du ikke klage om du skulle få en reaksjon.

- Det tyder på at allergiene i samfunnet har økt, og det har også blitt et problem for oss i frisørbransjen, mener Mihle.

Ber foreldrene være med

- Da parabener ble tatt ut av frisørprodukter, ble det erstattet med et annet konserveringsmiddel, som heter methylisothiazolinone (MI). Da var det flere tilfeller av allergiske reaksjoner, og det jobbes nå med å få inn et nytt konserveringsmiddel i produktene vi bruker, forklarer Mihle.

Klipperiet-koordinatoren er også opptatt av å ansvarliggjøre foreldrene. Av og til kommer det unge tenåringer til frisøren med et bilde og et ønske om en slik frisyre.

- Det kan være en frisyre som er umulig for oss å oppnå i løpet av én behandling. Det må forklares til tenåringen at det krever flere behandlinger for å få ønsket farge eller kvalitet. Det hadde vært lettere om foreldrene var med og fikk den samme informasjonen, mener Mihle.

- Hvis man er redd for at en 14-åring ikke tør å si fra, så bør kanskje en av foreldrene være med for de kjenner jo sitt barn best, fortsetter han.

- Er det første gang barnet skal gjennomføre en kjemisk behandling til frisør, så bør en av foreldrene være til stede under hele behandlingen, råder Klipperiet-koordinatoren.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.