På det femte forsøket siden 1993 lyktes Okstadøy grendelag med at Trondheim kommune overtar eierskapet til den 72 meter lange gangbrua over Bjørndalen.

- Endelig. Det er en veldig stor utgift for oss. Men samtidig en stor lettelse for at vi er kommet til enighet med kommunen etter så mange avslag. Det er jo styret som har personlig ansvar hvis det skulle skje noe, sier Odne og Ellen Oksavik.

Bygget i 1989

Da avtalen mellom utbyggeren og kommunen ble undertegnet i 1989 sa kommunen seg villig til å overta brua etter noen år dersom den ble bygd etter kommunens krav. Utbyggeren valgte imidlertid å bygge ei stålbru og siden har ikke kommunen vært interessert i en overtakelse.  I avtalen står det også at grendelaget skal ha ansvaret for at brua er fremkommelig og blir vedlikeholdt.

Brua som forbinder Okstadøy og Romolslia er korteste gangvei til butikk og velferdstilbud. Den benyttes blant annet av 45 skolebarn fra Okstadøy som går på skole i Romolslia.

I mars i fjor tok styret et nytt initiativ, og kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) tok opp saken i formannskapet i fjor sommer. Etter vedtak om ny dialog for å løse floken, ønsket rådmannen at kommunen overtok brua under forutsetning av at Okstadøy grendelag satte brua i forskriftsmessig stand til en kostnad på 1,75 millioner kroner.

- God løsning

Men det hadde ikke grendalaget verken økonomi eller kompetanse til å gjøre. Saken ble utsatt, og rett før jul ble det enighet. Dermed ble forslaget fra Lykke i tirsdagens formannskap enstemmig vedtatt. Der heter det at grendalaget tilbyr å bekoste 50 prosent av estimerte kostnader for istandsetting av brua (700 000 kroner, uten moms) ved overtakelse. Beløpet forutsettes brukt til vedlikehold av brua.

- Jeg synes det er en god løsning. Det er litt vondt for grendalaget og litt vondt for kommunen, akkurat som et godt kompromiss skal være. Men nå er det kommet en langsiktig og god løsning, sier Lykke, som får ros av grendelaget for at det ble løsning.

Om brua blir stengt blir 60-sonen i Bjørndalen den alternative skoleveien for barna på Okstadøy.

Eneste private bru

Formannskapet mener heller ikke saken vil skape presedens ettersom dette er den eneste privateide brua i kommunen, og at den er avgjørende viktig for alminnelig ferdsel og særlig for sikker skoleveg for skolebarn fra Okstadøy. Samtidig understrekes det i vedtaket at det generelt ikke bør gis tillatelse til å etablere infrastruktur som ikke tilfredsstiller kommunens standardkrav.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.