Varselet om vedtak er rettet mot Lyoness Europe AG og Lyoness Norway AS, men vil også omfatte de 150 000 norske deltakerne og tusen lojalitetsbedrifter som inngår i omsetningssystemet til Lyoness i Norge, skriver Lotteritilsynet i en pressemelding.

Adresseavisen har tidligere skrevet om at selskapet granskes med tanke på pyramidevirksomhet. Tips som har kommet inn, dreier seg blant annet om ungdom på 18–19 år som slutter på skole og pådrar seg kredittlån for å være med. Det tipses også om enkeltpersoner som har betalt opp til 600 000 kroner til Lyoness, og det er uklart hvilke faktiske varer eller tjenester de mottar, har Lotteritilsynet sagt.

Lyoness har tidligere avvist at de er et pyramidespill. De mener de driver en lovlig virksomhet, og sier de vil svare på Lotteritilsynets anklager (se hele svaret fra dem nederst i teksten).

- Ulovlig system

Nå skriver tilsynet at de, på bakgrunn av antall mottatte tips i 2016 og 2017 og innholdet i disse, har funnet grunnlag for å vurdere om Lyoness er et ulovlig pyramidelignende omsetningssystem etter lotteriloven § 16 andre ledd. I vurderingen har de lagt til grunn at inntektene i hovedsak kommer fra verving av deltakere, og ikke fra salg eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser, ifølge tilsynet.

Lyoness sin virksomhet i Norge er et ulovlig pyramidelignende omsetningssystem, konkluderer tilsynet.

- Vi har lagt særlig vekt på at norske deltakere i Lyoness ikke mottar eller forbruker varer, tjenester eller andre ytelser fra omsetningssystemet som motsvarer verdien av det som blir betalt når de betaler for disse. Deltakernes innbetalinger til Lyoness er som følge av dette å anse som vederlag for å delta i et pyramidelignende omsetningssystem. Inntektene til selskapet og den enkelte deltaker kommer nesten utelukkende fra verving av nye deltakere og deres innbetalinger til Lyoness, og ikke fra salg eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser, skriver de i pressemeldingen.

Lotteritilsynets varsel om vedtak innebærer at all verving av deltakere og lojalitetsbedrifter til CashBack World og Lyconet, og all omsetning og bruk av fordelskort, rabattkuponger, andeler i kundeskyer, gavekort, markedsføringsmateriell, seminarer og andre produkt i virksomheten må opphøre

Les bakgrunn: - Tipses om ungdom som slutter på skole og tar opp kredittlån for å være med

- Foreløpig vedtak

Adresseavisen snakket med adm. dir. Claes Gunnarson i Lyoness Norway onsdag morgen, uten at han da ville kommentere saken. På ettermiddagen sendte han følgende pressemelding via selskapets hovedkvarter:

«Lyoness har mottatt et foreløpig vedtak fra Lotteritilsynet i Norge. Lyoness understreker at dette ikke er et endelig vedtak. Lyoness er uenig i Lotteritilsynets saksfremstilling, og er spesielt overrasket over det foreløpige vedtaket om å stanse kundefordelsprogrammet Cashback. Fordelskortet Cashback er gratis ogbrukes av over 8 millioner medlemmer globalt og 160 000 i Norge for kjøp av varer og tjenester hos omtrent 1000 norske butikker og nettbutikker. Lyoness går nå gjennom det foreløpige vedtaket sammen med advokatene, og vil sende et tilsvar som imøtegår Lotteritilsynets argumentasjon. Vi mener Lyoness er en lovlig virksomhet, og vil svare på Lotteritilsynets anklager,» står det i meldinga.

Lyoness har fått frist på fire uker med å komme med innvendinger mot det vedtaket som er varslet, eller grunnlaget for varslet. Lotteritilsynets videre behandling av saken beror på Lyoness sine tilbakemeldinger.

Her kan du teste om et selskap er et pyramidespill (ekstern lenke)