Venstreleder Skei Grande fra Overhalla var først i køen av statsråder som onsdag fikk nøkler til sine nye kontor i regjeringskvartalet. Nøkkelen ble overlevert av avtroppende kulturminister Helleland fra Klæbu, som overrakte velkomstgaver med trøndersk vri.

- Vakker kunst

Helleland fortalte at hun lot et maleri bli hengende på kontoret.

- Det er vakker kunst av en folkekjær trøndersk kunstner, Håkon Gullvåg. Når du sitter her og jobber kan du se på det og tenke på hvor viktig den skapende kunsten er for oss mennesker og at kunstnerne våre fortsatt skal kunne leve av det de skaper, sa Hofstad Helleland.

Hun ga også bort en bok skrevet av tidligere kulturminister Lars Roar Langslet, før hun avsluttet gaveoverrekkelsen med å gi bort et Rosenborg-skjerf.

- Men jeg heier på Vålerenga ..., startet Skei Grande før hun ble avbrutt av Hofstad Helleland.

- Jeg vet det, men nå må du støtte opp om alle lag, selv om du fortsatt skal få lov til å være Vålerenga-supporter, sa Hofstad Helleland.

- Jeg er litt skeptisk, men jeg tar imot det, avsluttet Skei Grande med et smil før hun benyttet anledningen til å skryte av sin forgjengers kamp for større åpenhet innen idretten.

Modig

- Du har vært modig. Din forståelse for at offentlighet penger skal det være åpenhet rundt og at du har turt å ta de kampene, det respekterer jeg deg veldig for, sa Skei Grande.

Hun hadde med seg et trekkspill i gave til Hofstad Helleland.

- Vi spiller begge trekkspill, men aldri offentlig. Når du nå flytter til Barne- og likestillingsdepartementet, så kan trekkspillet stå på pulten din og minne deg på at barne- og ungdomskultur er viktig, sa Skei Grande.

Hun holdt frem mediepolitikken, tros- og livssynspolitikken og arbeidet med barnekulturmeldingen som politikkområder som hun ser frem til å ta fatt på.

– Jeg fikk den jobben jeg ønsket meg. Det er her engasjementet mitt er, og her jeg bruker fritida mi, sa hun, og uttrykte glede over at partiet har fått til sammen tre statsråder.

Likestilling

Hofstad Helleland dro en liten time senere videre for å overta nøklene til barne- og likestillingsministerens kontor.

- Min forgjenger Solveig Horne har vært opptatt av de utsatte barna, de aller svakeste blant oss. Der har vi fortsatt en stor jobb å gjøre. Jeg får ansvaret for økonomiske ordninger som foreldrepenger og barnetrygd, og vil jobbe for at familier skal føle at hverdagspuslespillet går opp. De som føler seg litt annerledes skal jeg også ivareta, og sikre alle en rett til å elske den man vil, sa Hofstad Helleland til Adresseavisen etter å ha overtatt kontoret.

- Hvordan syns du står det til med likestillingen i Norge?

- Vi har kommet en lang vei i Norge, men vi har fortsatt en vei å gå. Det er fortsatt forskjeller mellom kvinner og menn. Vi trenger å få flere jenter til å velge real -og teknologifag, og vi trenger flere menn i helsevesenet. Det er utfordringer på mange felt. Norge har også et stort potensial til å gjøre en jobb internasjonalt når det kommer til likeverd, likestilling og seksuelle rettigheter, sier Hofstad Helleland.

Kommentar: Venstres store mulighet, kraftig ommøblering i Høyre, et styrket Frp og mer makt til Listhaug

Rykter

Trine Skei Grande fortalte tidligere denne uken om rykter som har blitt spredd om henne med utgangspunkt i en fest i Trøndelag for ti år siden. Venstre-lederen mener generelt at mange av dem som sprer ulike saker om henne i sosiale medier, har en politisk agenda.

– Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper, uttalte hun.

Etter onsdagens statsråd på slottet holdt statsminister Erna Solberg pressekonferanse om det nye regjeringsprosjektet til Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. Der ble det også stilt spørsmål om ryktene.

- Trine har vært helt åpen med meg om denne saken. Hun er statsråd i dag. Jeg har sagt at det vi har snakket om forblir mellom oss to, sa Solberg.

Til NTB uttalte Skei Grande at hun frykter at saken ikke vil blåse over med det første.

Fornøyde kunstnere

Flere organisasjoner i Kultur-Norge har uttrykt tilfredshet med at Venstre overtar ansvaret for kulturdepartementet.

– Vi kommer ikke til å savne Linda Hofstad Helleland. Jeg har ikke opplevd at hun har vært noen minister for kunsten, sier leder Heidi Marie Kriznik i Den norske Forfatterforening til Dagsavisen.

Høyre-statsråden gjorde seg til uvenn med flere kunstnerorganisasjoner, særlig etter den omstridte omleggingen av Statens Kunstnerstipend, der organisasjonene ble fratatt retten til å oppnevne medlemmer til stipendkomiteene.

Flere organisasjoner håper nå på at Grande vil åpne for å diskutere saken på nytt. Venstre har tidligere stilt seg kritisk til omleggingen.