SVs Lars Haltbrekken mener det vil bli vanskeligere å samarbeide om en human asylpolitikk med Venstre i regjering.

– Billig politisk poeng, svarer en irritert Erlig Moe (V).

Erling Moe (V) benekter at hans parti har gjort noen kuvending i saken om afghanistanreturene.

Torsdag skal det voteres over tre ulike asylforslag i Stortinget. Alle forslagene berører fremtiden til de afghanskeasylsøkerne i Norge.

Så du denne? Amnesty: Tvangsreturer til Afghanistan brudd på folkeretten

Venstre var i fjor høst ifølge SV positive til forslaget om en umiddelbar stans i alle returer til Afghanistan inntil et uavhengig ekspertutvalg har gjennomført en åpen vurdering av regelverk og praksis i disse sakene.

LES HER: Nytt vedtak: Trondheim Sp presser partiledelsen på returpolitikk

Når Stortinget nå skal stemme over forslaget, vender Venstre tommelen ned for stans i alle returer, mens de sier ja til å opprette et uavhengig ekspertutvalg.

Dette får stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til å riste på hodet.

Signaliserer ikke tillit

- Dette er det ingen sammenheng i. Når Venstre støtter forslaget om å sette ned et ekspertutvalg, så signaliserer de samtidig at de ikke har tillit til de retur-vurderingene som blir gjort, sier han.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken mener SV nå nærmest står alene om å ta ansvar for situasjonen for de afghanske flyktningene.

Stortingsflertallet, bestående av Ap, Høyre, Frp og Sp, gjør uansett at forslaget ikke blir vedtatt. Like fullt er Haltbrekken skuffet over det nye regjeringspartiet Venstre.

- Med Venstre i regjering kan det bli vanskeligere å få flertall for en human asylpolitikk, fordi de må ta hensyn til de blå blå partiene, sier han.

Han viser til at kommunalråd i Trondheim, Erling Moe (V), i fjor høst tok et initiativ overfor Stortinget nettopp i saken om en midlertidig stans i all retur til Afghanistan, også for de over 18 år.

Erling Moe benekter at hans parti har gjort noen kuvending i saken om afghanistanreturene.

Moe viser til at Stortinget i november vedtok en stans i all returer for de såkalte oktoberbarna. De fikk da vernet mot retur i påvente av en ny behandling.

Det var først strid om hvordan denne saken skulle behandles, fordi statsråd Sylvi Listhaug mente alderen på det nye vurderingstidspunktet skulle legges til grunn når sakene til oktoberbarna skulle revurderes.

Ikke knefall

- I regjeringsplattformen fra Jeløya fikk Venstre gjennomslag for at det er alderen ved den gamle vurderingen som skal gjelde. Dette er viktig for oktoberbarna. Vi fikk også gjennomslag for å øke antallet kvoteflyktninger, sier en tydelig irritert Moe, som mener den nye regjeringsplattformen gir grunnlag for å få til en mer humman innvandrings- og asylpolitikk.

- Vi har ikke gjort knefall for Frp. Dette er et billig politisk poeng fra Haltbrekken.

På spørsmål om hva som skjer med afghanerne over 18 år, har ikke Moe som lokalpolitiker noe klart svar, men han viser til at V også står sammen med SV i Stortinget torsdag.

Rimelighetsvilkår

Moe viser da til forslaget fra SV, V og KrF om å innføre rimelighetsvilkår for internflukt i utlendingsloven. Etter at rimelighetskravet ble fjernet i 2016 ble det en økning i antallet enslige mindreårige afghanske asyl-søkere som fikk kun midlertidig opphold til fylte 18 år.

Men heller ikke dette forslaget får flertall.

LES HER: Skuffet over asyl-nei fra Ap: Det var ikke Sylvi Listhaugs svar til Stortinget om afghanistanreturer som ga søskenparet Taibeh (18) og Yasin (20) Abassi klump i magen

Kun ett av tre asylforslag får torsdag flertall så langt, men da mot Høyres og Frps stemmer.

Det er forslaget om å følge barnekonvensjonen i behandlingen av enslige mindreårige asylsøkere.

Det betyr i praksis at UDI skal følge barnekonvensjonens krav om en grundig, helhetlig og individuell vurdering av barnets beste i hver enkelt sak. Dette skal synliggjøres i vedtakene.

Vedtaket kan ses i sammenheng med en rapport utgitt høsten 2017 av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Redd Barna og Fellesorganisasjonen, hvor det kom frem at i 32 av 38 vurderingssaker som var gjennomgått, ble ikke hensynet til «barnas beste» nevnt, og den samme standardtekst er ble brukt i 20 av avslagene.