Tirsdag 2. januar klokken 13.00 er stemningen spent rundt det ovale møtebordet i 6. etasje i Aps hovedkvarter i Folketeaterbygningen.

Nestleder Hadia Tajik sitter til venstre for partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng til høyre for ham, skriver Aftenposten.

Trond Giskes stol står tom. Dagen før har han meddelt at han tar pause fra nestledervervet på ubestemt tid.

All tvil om alvoret forsvinner da Støre gir ordet til Tajik, med tydelig beskjed om at det hun nå skal si er mot hans råd og oppskrift på god saksbehandling: Hun går konkret inn i varslene, og Giske er avskåret fra å gi tilsvar.

Les også kommentaren: Hvorfor grep ingen inn tidligere?

Kilder nær Tajik forteller at det var to hensyn som var viktigere for henne enn lojaliteten til partilederen i en sak som truet med å rive partiet i filler:

  • Alvoret i varslingene. Tajik mente varslene ble bagatellisert og forsøkt bortforklart.

  • I tillegg kommer at alt Tajik vet om seksuell trakassering viser at det utløser skam, skyld og ansvarsfølelse hos kvinnen.

Tajik ville flytte den skammen og skyldfølelsen vekk fra ofrene og over på de andre rundt møtebordet, Aps sentralstyre.

– Hadia vil alltid gjøre det som er rett, også når det kan være upopulært, sier Zaineb Al-Samarai, vararepresentant til Stortinget og venninne.

Samtidig skapte det stor irritasjon at Tajik valgte å gå egne veier.

– Tajik er valgt av landsmøtet, og har den tilliten. Men jeg er godt kjent med at flere har reagert på ting hun har sagt og foretatt seg i debatten, sier ordfører i Ap-bastionen Verdal, Bjørn Iversen.

Etter Tajiks opplesning, som noen lekket «live» fra sentralstyremøtet, innførte Ap forbud mot mobiltelefon på neste sentralstyremøte.

Ekstraordinært landsmøte diskuteres

Trond Giske og Hadia Tajik ble nestledere fordi de utfylte hverandre som personer, og fordi de hadde ulik politisk profil og bakgrunn.

– Valgkomiteen brukte lang tid på å sette sammen ledelsen med de fire sist gang. Det er ikke snakk om to fløyer mot hverandre i partiet. Men det er mange interesser å ta hensyn til i et stort parti som vårt, sier Sverre Myrli, leder av Akershus Ap.

Stikkord er distrikt mot sentrale strøk, fagbevegelsen, balansen mellom representanter fra offentlig og privat sektor.

– I 2015 ble det sydd sammen en ledelse som speilet dette. Nå går en av dem ut. Det betyr ikke at jeg mener en skal ha et ekstraordinært landsmøte, men at en bør vurdere det, sier Myrli.

Giskes avgang – flere problemer

Giske trakk seg søndag 7. januar. Det løste en umiddelbar krise, men ikke alle problemene. Onsdag mistet også Trond Giske plassen i Aps sentralstyre.

Ap-landsmøtet valgte ledelsen, Støre, Tajik, Stenseng og Giske, som en helhetlig pakke.

De utfylte hverandre med ulik politisk profil, bakgrunn og interesser. Med Giske borte oppstår det nå et tomrom, eller en ubalanse.

Men Tajik-leiren betrakter ikke Giske som uunnværlig:

– Hva mener man at Trond Giske har bidratt med som nå er borte? Man tegner et bilde av en venstreside og LO-fagbevegelsen inn i ham, sier en kilde som mener det er falskt. Vedkommende viser til at i spørsmål som klima-industri eller innvandring-integrering, er Giske plassert midt i partiet.

– Heldigvis ikke hovmester på hytta

I Ap debatteres det heftig om Støre og Tajik trekker godt nok sammen.

Det er en engstelse for at lederduoen Støre og Tajik med sin økonomi og sterke personlige egenskaper, er for fjern fra «vanlige folk».

Valgkampen der Støres formue og brygge ble tema, er ikke glemt.

– Det var godt at Jonas henviste til vaktmesteren, og ikke hovmesteren, sier en Ap-kilde syrlig om bryggesaken.

Ulike kilder oppsummerer situasjonen i partitoppen etter Giskes avgang slik:

Støre styrket seg både i opinionen og i partiet, i alle fall deler av det. Tajik har styrket seg i opinionen, men det er betydelig skepsis i partiet fordi hun brøt intern kode da hun leste varslerne.

De er svært ulike i sin tilnærming til både politikk og personer.

En illustrasjon: Giske sender hvert år julekort til hundrevis av partifeller med private bilder av familien, samboer Haddy N`jie og to døtre.

Tajik sender alltid kort fra humanitære organisasjoner, og bytter hvert år.

Mytene er mange om Giskes «nettverk» av lojale støttespillere i AUF, LO og på partikontoret. I dag mener de fleste at det er overdrevet, og iallfall sterkt redusert.

Tajik leder Aps fraksjon i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget som behandler sentrale arbeidslivssaker. Det er en viktig posisjon med mange muligheter for å styrke forholdet til LO.

Tajiks nettverk

Hvem er Hadia Tajik? Hvem jobber hun med, hvem lytter hun til, og hvordan må hun utvikle seg hvis hun og Jonas skal lykkes alene på Ap- toppen?

– Hun bygger ikke taktiske nettverk basert på vennetjenester og personlig lojalitet. Det er ikke sånn hun jobber, sier Edina Ringdal, rådgiver for Tajik.

Aftenposten får opplyst at Tajik reagerer sterkt mot forsøk på fremstillinger av hennes «nettverk» og «støttespillere». Hennes måte å drive politikk innebærer ikke at hun går til «sine» støttespillere, men til LO-forbund, interesseorganisasjoner, personer med erfaring og kompetanse.

I Stortinget er «Team Tajik» et etablert navn, med i første rekke staben rundt henne i det daglige arbeidet: Rådgiverne Edina Ringdal, Snorre Wikstrøm og Erna Marie Vestre.

I faglige spørsmål er partikollegene i komiteen viktige: Lise Christoffersen, Arild Grande og Svein Roald Hansen.

Tajik og Støre har kontor ved siden av hverandre i Stortingets tredje etasje. De møtes og har selvsagt hyppig kontakt som ledere både i partiet og stortingsgruppen.

Hadia har styrket seg

Rogaland Ap og industrien og fagbevegelsen i fylket er også blitt viktige baser nå som Tajik er førstekandidat fra oljefylket. Hun er ifølge flere kilder nær henne stolt over å være en stemme for Rogaland, hvor røttene ligger.

Det å ha et eget fylkesparti i ryggen, slik hun nå har, styrker henne i en fremtidig kamp om partiledervervet, sier sentralt plasserte kilder i Ap til Aftenposten. Dette gir henne en bedre plattform enn å være en av flere på Oslo-benken, slik hun var i forrige periode.

Hun reiser hjem nesten hver helg, og bruker ofte fredagene til bedriftsbesøk og politiske møter. Her er fylkesleder Stanley Wirak, fylkessekretær Esben Hoås Rygg, LO-veteranen Svein Fjellheim og LOs distriktssekretær Eirin Sund viktige medspillere.

Tajik verner om privatlivet. Nære venninner og politiske støttespillere er Lotte Grepp Knutsen og Kristine Gramstad fra Rogaland, og vararepresentant Zaineb Al-Samarai fra Holmlia.

Flink pike-stempel

Personer nær henne beskriver Tajik som en kvinne med «sterk rettferdighetssans», som «en veldig flink, grundig pike med stor arbeidskapasitet».

Andre sier hun er flink og overbevisende i debatter, men har sviktet som leder når hun ikke støtter Støre i pressede situasjoner. Det har vist seg flere ganger også innad stortingsgruppen før Giske-saken.

Der Jens Stoltenberg beskrives som en mester i small-talk med partifeller, karakteriserer en sentral kilde Tajik som dårlig: Hun «ser» ikke folk, er ikke flink nok til å lytte og gi råd når folk kommer med store og små problemer, mener en.

Ut av de siste ukenes drama i Ap-toppen, har det vokst frem et nytt bilde av Tajik i offentligheten som uavhengig, sterk og uredd. Det har skaffet henne motstandere, men det har også økt respekten og tent gnisten hos mange i og utenfor partiet.

Selv ønsker ikke Hadia Tajik å kommentere saken.

Aps tidligere finanspolitiske talsperson og nestleder Trond Gisket får nå plass i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Dette bildet er fra Vandrehallen etter fremleggelsen av statsbudsjettet i desember. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix