«Jeg har hatt sex med halve Jodel», skrev Paradise Hotel-vinner Martine Lunde (21) på bloggen sin i november.

Bakgrunnen var et innlegg på den populære appen Jodel, der folk ble spurt om de hadde hatt sex med en blogger. 13–14 anonyme brukere svarte at de hadde hatt sex med Lunde, skriver Aftenposten.

– Det ble jo helt dust, fordi jeg har ikke ligget med så mange engang. Folk graver opp ting om familien min. Det er blitt diskutert hvordan jeg tok det da mamma og pappa skilte seg. Mamma og pappa er på ingen måte offentlige personer, så det synes jeg er spesielt ille, sier Lunde på telefon fra Mexico.

Bruker hun dop? Har hun tatt Restylane i leppene? Hvordan går det egentlig med kjæresten? Lundes privatliv er i det hele tatt et yndet tema på nett.

I den andre enden av norsk offentlighet opplevde nyutnevnt kulturminister Trine Skei Grande (V) denne uken å bli innhentet av et gammelt rykte. Da Grande valgte å kommentere ryktene i et intervju tirsdag, hadde ekstreme versjoner av historien allerede sirkulert i sosiale medier de siste ukene.

Martine Lunde har en vennegjeng som hjelper henne med å rapportere ville ting som står om henne på appen Jodel, slik at postene etter hvert fjernes av moderatorer. Foto: martinelunde.blogg.no

Som å ta en kaffe med venner

Når tradisjonelle medier lar være å identifisere mistenkte i kriminalsaker, eller unngår å viderebringe sladder om politikere, kongehus og kjendiser, går folk til Google og sosiale medier for svar.

– I debattforum, nettsider, blogger og podkaster som ikke er underlagt et redaktøransvar, vil avsenderen oppleve at de står friere til å spre rykter og spekulative kommentarer, sier Gunn Enli til Aftenposten. Enli er professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, og sammenligner

– Disse kanalene er uformelle og kan sammenlignes med det å ta en kaffe og sladre med venner. Det oppleves som helt uforpliktende, sier Enli.

Psykolog Fanny Duckert mener det finnes en generell misoppfatning om at folk som er kjente, tåler mer.

– Vi tror at de bare  tåle det når de har valgt en sånn posisjon. Til en viss grad gjør de dét, de trenger oppmerksomhet for å nå frem med budskapet sitt. Det som ikke stemmer, er at de er tøffere når det gjelder belastninger som angår privatlivet – når deres person, moral og verdier blir anklaget for å bryte normer, sier Duckert.

Hengt ut som hallik

– Før satt folk rundt et respatexbord oppi bygda og snakket om folk. Sladderen nådde kanskje 10–20 stykker, nå kan det nå hele verden på ti sekunder, påpeker SV-veteran Torleif Hugdahl (67) fra Trondheim.

Han vet hva han snakker om. Vinteren for fem år siden oppdaget han ved en tilfeldighet et blogginnlegg der det gikk frem at han hadde drevet hallikvirksomhet og hatt sex med prostituerte.

– Det er jo helt rått. Det gjør noe med deg, sier Hugdahl.

Uttrykket «ingen røyk uten ild» irriterer Torleif Hugdahl. Ikke det at han konsekvent avfeier rykter, men noen ganger er de altså helt feil. Foto: GLEN MUSK

Bakgrunnen for innlegget var en nyhetssak i blant annet VG om en 60 år gammel SV-politiker fra Trondheim som var dømt for hallikvirksomhet. Basert på karakteristikkene hadde bloggeren trukket slutningen om at det måtte være snakk om Hugdahl.

Bloggeren krevde at Hugdahls navn ble offentliggjort, i og med at han var politiker og dermed ikke hadde samme krav på personvern som øvrigheten.

Avhengig av støtte fra nært og fjernt

Men Hugdahl hadde ingenting med saken å gjøre. Da han oppdaget blogginnlegget, hadde det ligget åpent på nett i halvannen måned. I tillegg hadde bloggeren skrevet et brev til regjeringen.

– Det gikk inn på meg. Det er relativt sterkt å adressere et brev til helseministeren med kopi til Statsministerens kontor og min partileder om at jeg er dømt for hallikvirksomhet, sier han.

På telefon fra Trondheim er Hugdahl tydelig preget da han rekonstruerer minnene.

– Jeg trodde det hadde gått over, sier han.

Det blir stille igjen. Han hikster og trekker pusten dypt.

– Det betydde mye for meg å ha folk rundt meg som sto opp for meg, sier han til Aftenposten.

Kjetil + Jens = sant?

Rundt 1996–97 begynte det å versere rykter om at Jens Stoltenberg var homofil. Han var blitt observert på kino sammen med sin kamerat Kjetil Try. Ryktene eskalerte i en slik grad at den daværende stortingsrepresentanten til slutt så seg nødt til avvise dem i et VG-intervju.

Ryktene om at jeg hadde flyttet hjemmefra begynte å bli belastende for familien (...) Barna mine var åtte og fem år, og de begynte å få spørsmål både på skolen og av venners foreldre, skriver Stoltenberg om saken i fjorårets selvbiografi Min historie.

Aksel Lund Svindals seksuelle legning har vært et favorittema på hos mange i flere år. I et stort Aftenposten-intervju fikk Svindal i høst spørsmål om hvorvidt han hadde hørt rare rykter om seg selv mens han var singel.

Svindal skjønte straks hva journalisten var ute etter, og forklarte at han ikke er homofil. Etter at «nyheten» ble slått stort opp i en rekke medier, har sladderen dabbet av.

– Jeg er ikke homofil, sa Aksel Lund Svindal til Aftenposten i høst. Foto: Morten Uglum/AFTNPOSTEN

Stopper rykter om seg selv

I fjor høst meldte en Jodel-bruker at bloggeren Sophie Elise Isachsen var gravid. Dette var ifølge brukeren basert på «sikre kilder» og egne observasjoner. Isachsen tok grep, og la ut et bilde av seg selv og en kommentar til ryktet på Jodel.

Også Paradise Hotel-vinner Martine Lunde har lagt ut kommentarer og bilder av i diskusjonstråder på Jodel for å stoppe rykter om seg selv.

Det aller verste ryktet hun er blitt utsatt for, var den gangen noen skrev i kommentarfeltet på bloggen at Lunde hadde samlet venninnegjengen hjemme hos seg for å le av en annen venninnes nyfødte baby.

– Det er jo bare sykt at folk har fantasi til å komme opp med sånt. Jeg hadde ikke engang en venninne som hadde fått barn, sier Lunde.

Når sånt skjer, blir hun sint og irritert, men ikke lei seg.

– Jeg går ikke rundt og lar dette plage meg, men jeg sjekker Jodel daglig for å se hva som skrives. Det mest ubehagelige er når jeg skjønner at folk jeg faktisk kjenner har skrevet ting om meg, sier Lunde.

– Skaden er uopprettelig

Selv om Torleif Hugdahl fikk avkreftet hallikryktet i avisen, er noe av skaden uopprettelig.

– I ettertid kom folk og sa at «jo», de hadde jo hørt ryktet om meg. En annen ting som er forferdelig, er hvor rettsløs man er i en sånn sammenheng, sier han.

Hugdahl anmeldte bloggeren og krevde at hun skulle fjerne bloggen øyeblikkelig, erkjenne feil og ba om en oppreisning på 10.000 kroner. Aftenposten har vært i kontakt med bloggeren, som ikke ønsker å kommentere denne saken.

Bloggeren ble først ilagt en bot på 6000 kroner, men tok saken til tingretten og ble frikjent, selv om retten mente at hun hadde opptrådt hensynsløst og krenkende. Utover å unnskylde at hun bommet på feil person, sier Hugdahl at han aldri mottok en personlig unnskyldning.

– Det hadde betydd utrolig mye og hadde gitt meg en tro på at det finnes en rettferdighet.

Han trekker pusten dypt.

– Det er en episode jeg ikke kommer bort ifra. Jeg har ikke kommet over det, det er ikke mulig. Jeg går videre. Men historien er med.