Det er søkt om tre nye innganger mot Kongens gate. Rådmannen går for bare én ny inngang, på østre del, og avslår ønsket om innganger i midtre og vestre del av fasaden.

Bygningsrådet skal behandle saken tirsdag. Søknaden omhandler også nye innganger fra Westermannsveita og ny port mot Apotekerveita.

Mercursenteret på fire etasjer, 20 butikker og serveringsstedet Tulla Fischer åpnet høsten 2000. Senteret har hatt skiftende eiere, men eies i dag av EC Dahls eiendom.

Kongens gate 8 sto ferdig i 1863, som kombinert børsbygning og posthus etter tegninger av arkitektene Heinrich Ernst Schirmer og Wilhelm von Hanno. Bygningen er en toetasjes murbygning som fylte halve kvartalet mellom Kongens gate, Nordre gate og Westermannsveita. Stilen var nyrenessanse med stort rom for dekor og utsmykning.

Den nye telegrafgården i Kongens gate er en treetasjes teglsteinsbygning i funkisstil, som sto ferdig i 1940. Arkitekt var Peter Daniel Hofflund. I 1997 ble statuen av skøyteløperen Hjalmar Andersen (Hjallis) reist foran bygningen. I årene 1936–1964 hadde Løveapoteket utsalg i gården, mens Televerket/Telenor eide og brukte eiendommen til langt på 1990-tallet da den ble solgt til en gruppe private eiere. Sammen med den nye Telegrafgården fra 1940 ble den ombygd til Mercursenteret.

Nye vinduer og dører

Byantikvaren er i utgangspunktet positiv til at det tas ut større åpninger for vinduer og dører langs Westermannsveita. Forandringene begrunnes i ønsket om mer åpenhet og aktivisering av fasaden. men dersom nye og større glassfelt i bygningen blir dekket av reklameplakater, vil inngrepet ikke kunne forsvares, mener byantikvaren.

Med noe forbehold tillater byantikvaren innsetting av dør og vindu på det buede hjørnet av Westermannsveita og Apotekerveita. Formålet er å skape et aktivt hjørne. En butikk eller et lite serveringssted vil bidra positivt til å bringe liv til veitene som her krysser. Kjøpesenterets vareinngang ønskes flyttet fra Westermannsveita til Apotekerveita, opp mot Kongens gate. Veggen er i dag kledd med marmorplater.

Byantikvaren peker på at dette er et svært eksponert hjørne og etablering av ny vareinngang stiller krav til utforming. Det kan derfor, etter byantikvarens mening, være riktigere å utvide eksisterende døråpning fremfor å endre vindusfeltene på samme fasade.

Tillater én åpning

Byantikvaren er mest skeptisk til å endre fasaden mot Kongens gate. Det foreslås å senke brystningen på tre vinduer for å lage døråpninger. Men hvis arealet foran bygningen gjennom en ekstra døråpning vil kunne tas mer aktivt i bruk for å trekke mer folk, vil dette være positivt for byen. Byantikvaren anbefaler én åpning, fortrinnsvis midtstilt eller mot øst.

Byantikvaren anbefaler at tiltak mot Westermannsveita og Apotekerveita prioriteres. Dette kan være med på å aktivisere bruken av veitene. Rådmannen er enig med byantikvarens anmerkninger om fasaden langs Kongens gate. Tegningene som er sendt til byggesakskontoret, gjelder i hovedsak fasadeendringer. Forslag til endringer innvendig vil bli sendt senere. Men rådmannen mener fasadeendringene må ses i sammenheng med innvendige endringer.

Uansett er rådmannen av den oppfatning at arkitekt Hofflunds stramme fasadeuttrykk av Telegrafbygningen fra 1940 vil bli forstyrret av de foreslåtte endringene. Det er bare åpningen mot øst som kan godkjennes. Det vil gjøre minst «skade» på fasaden. Men det er fasaden mot Westermannsveita som ifølge rådmannen, gir den mest dramatiske endringen, rent visuelt. Der er det foreslått tre nye innganger og nye vinduer. Det kan virke som om fasadeendringen blir for stor for hva bygningen kan tåle. Alle utsparingene tar mye oppmerksomhet og konkurrerer med fasaden for øvrig. På den annen side kan det være svært positivt for å aktivisere bruken av veita.

Mer tidsmessig bruk

Eiendomssjef Ole Eidem i EC Dahls eiendom sier det har vært gjennomført en mulighetsstudie for Mercursenteret.–Hvor går trendene? Hva kan vi gjøre? Byggene er fra en epoke hvor de fremstår som avvisende, sier Eidem.

Det er planlagt innvendige justeringer for å kunne skape en mer tidsmessig og fleksibel bruk av lokalene, slik at publikum ikke lenger sluses inn gjennom bare to åpninger.

- Om vi får endret fasaden mot Kongens gate med tre innganger, henger sammen med hva vi gjør av innvendige endringer. Bygget har mer å tilby enn slik det fremstår i dag. Vi må se flere år fremover når vi planlegger nye tiltak.

- Rådmannen foreslår overfor bygningsrådet bare én ny inngang fra Kongens gate?

- Det er litt trist, vi får sette vår lit til politikerne. Fasaden fremstår i dag som litt grå, kald og avvisende. Vi ønsker å få til litt mer aktivitet og bli mer transparent, sier Eidem.

I skyggen av Nordre

Det er arkitektfirmaet Narud Stokke Wiig som har utarbeidet de nye skissene for Mercursenteret. Fagleder Ole Wiig skriver i saksfremlegget at det store potensialet som ligger i å omdanne Kongens gate fortau foran Mercursenteret til et aktivt byrom, vil vanskelig kunne la seg realisere uten flere døråpninger ut mot Kongens gate. Mens Nordre gate er byens mest trafikkerte fotgjengeråre, er Kongens gate fra Nordre gate og østover i svært begrenset bruk og ganske død som fotgjengeråre.

I et brev til bygningsrådet påpeker arkitekt Wiig at behovene har endret seg siden Mercursenteret åpnet for snart 20 år siden. Det er et ønske om å komme bort fra kjøpsesenterideen med en ekskluderende bygningsform med to innganger, til å bli et inkluderende forretningssenter som bidrar til liv på gateplan, som en god bymessig løsning.

Skaper liv og røre

Wiig viser til Aker Brygge. Som rådgiver for Norwegian Property var han engasjert i transformeringen av Aker Brygge fra kjøpesenter med få innganger til å åpne for så mange innganger som mulig. Det har ført til liv og røre på gateplan. For Mercursenteret, med kun én inngang fra Nordre gate og én fra Kongens gate, er utfordringene enda større.

Ved å tilby flere innganger vil det også bli mulig å få inn flere virksomheter, både små og store for å skape det ønskede mangfold med større variasjon og utvalg. Wiig er overbevist om at en løsning med tre dører med lik avstand, og samme antall vinduer mellom dem, vil skape en roligere rytme i fasaden.

Ny og gammel: Slik ønsker eierne av Mercursenteret å endre fasaden ut mot Westermansnveita. Dagens fasade øverst. Foto: Narud Stokke Wiig
Nytt hjørne: Perspektiv fra Westermannsveita. Det karakteristiske buede hjørnet aktiviseres ved at det settes inn glass. Foto: Narud Stokke Wiig
Fasadeendring: EC Dahls eiendom ønsker å åpne Mercursenteret og gjøre det lettere tilgjengelig. Bl.a. foreslås det å lage tre innganger fra Kongens gate, men forslaget møter motstand fra byantikvaren. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Skape liv: Ved å åpne Mercursenteret fra Kongens gate vil eierne skape mer aktivitet. I dag ligger Kongens gate øst for Nordre gate i skyggen av gågata Nordre. Langs det brede fortauet ønsker man å skape mer liv og røre. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Lukket: Her på hjørnet av Westermannsveita og Apotekerveita foreslås det nye og større vinduer. De vil gå helt bort til Nordre gate. I dag fremstår bygget som lukket. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen