Sør-Trøndelag tingrett finner det bevist at mannen i 20-årene fra en kommune i Trøndelag, i løpet av fjoråret begikk 28 grove bedragerier, tre forsøk på grove bedragerier og ett tilfelle av identitetstyveri. Dommeren mener at kriminaliteten hadde et systematisert og organisert preg med betydelig økonomisk skade. Ofrene er fra hele landet og det samlede beløpet den siktede har svindlet for, er 317 589 kroner, ifølge den ferske dommen.

Dømt flere ganger for det samme

Mannen tilsto alle punktene i den svært lange siktelsen da han møtte i retten nylig. «Bedrageriene er begått over nett, og er et økende problem som bidrar til å svekke tilliten til handelskanaler på nett», oppsummerer retten.

Mannen i 20-årene er godt kjent for politiet, og er tidligere dømt tre ganger for bedrageri - i 2013, 2015 og 2016. I den siste dommen fra Sør-Trøndelag tingrett i 2016, skrev dommeren at mannen fremstår «med en meget vinnende personlighet», og mente at siktede klarte å etablere et tillitsforhold til en rekke personer – «noe som har vært mulig fordi han er en ikke ukjent fotballspiller. Han utnyttet denne tilliten ved urettmessig å sørge for å få overført det som for de enkelte nok er relativt betydelige beløp».

Mannen i 20-årene har spilt for fotballklubber i østlandsområdet samt Midt-Norge, og var også i 2017 aktiv utøver. Mannen ble pågrepet 14. desember i fjor og varetektsfengslet begrunnet med gjentagelsesfare som følge av bedragerivirksomheten.

Da fotballspilleren møtte i retten i 2016 var han siktet for 14 tilfeller av bedrageri etter at han la ut annonser på finn.no og Facebook for klokker, mobiltelefoner og en bil. Totalt svindlet han de fornærmede for like over 350 000 kroner. De forhåndsbetalte for varene han ikke hadde, ifølge dommen.

Fralurt klokke verdt 140 000

Også denne gangen dømmes han for lignende aktivitet. Ifølge siktelsen har han forledet folk til å overføre penger for både båtutstyr, en Playstation 4, en Iphone, en GPS, konsertbilletter samt en Rolex-klokke - for å nevne noe. Ingen fikk tilsendt varene. Mannen som ønsket å kjøpe den nevnte klokken overførte 30 000 kroner til fotballspilleren.

Siktede dømmes også for å ta lurt en urmaker i Nord-Norge til å selge ham en klokke til en verdi av 140 000 kroner ved at han fremviste en falsk kvittering på pengeoverføringen. Politiet har tatt beslag i denne klokken.

En annen bedrageriaktivitet mannen har drevet med omhandler såkalte PaySafe-kort. Dette er kort som brukes som online-betalingsmiddel, og som kan kjøpes i dagligvarebutikker. I ni tilfeller i fjor ringte mannen i 20-årene til Coop-butikker rundt om i landet. Han utga seg for å være Coop-ansatt, og lurte de butikkansatte han kontaktet til å utlevere koder til PaySafe-kortene. I det ene tilfeller ble en Coop-ansatt forledet til å gi ham koder til kort med en verdi på 17 500 kroner.

Flere måneders fengsel

Sist mannen ble dømt i 2016, var dommeren klar på at spilleavhengighet var årsaken til at han begikk bedrageriene, og siktede selv uttalte at han trengte behandling for sine problemer. Han ble dømt til fem måneders fengsel og løslatt fra soning i november i 2016. Det tok imidlertid bare to og en halv måned før han igjen skal ha startet bedragerivirksomheten, ifølge fengslingskjennelsen fra desember i fjor.

I den siste dommen går det frem at mannen i 20-årene har diagnosen «patologisk spillavhengighet», og at han har gått til støttesamtaler i forbindelse med dette. Dommeren mener imidlertid at det ikke foreligger noen rehabiliteringssituasjon, som gir grunnlag for samfunnsstraff. Retten konkluderer med at rett straff for lovbruddene er ubetinget fengsel i åtte måneder, hvorav 90 dager gjøres betinget med en prøvetid på tre år. Mannen i 20-årene dømmes også til å betale totalt ca. 54 000 kroner i erstatning til noen av de fornærmede.

Sør-Trøndelag tingrett mener at det i løpet av fengselsstraffen bør arbeides aktivt med å skaffe et behandlingsopplegg for mannen.