Det var ved 16-tiden søndag ettermiddag den dramatiske hendelsen fant sted. Flere hundre befant seg ute på isen helt i sørenden av Jonsvatnet, ved Jervan, da en gutt havnet i vannet.

- Vi var bare 50 meter unna. Han lå ute i vannet og ropte. Men han gjorde alt riktig, var helt rolig, holdt seg fast i kanten av isen, og holdt seg flytende, forteller Solem.

Påminnelse

Solem er selv en erfaren skøyteløper, og en av ildsjelene bak Blyberget frileik som i mange år har tilrettelagt skøyteaktivitet på Theisendammen.

Men i helga har han benyttet seg av de gode forholdene på Jonsvatnet.

Det er fantastiske forhold for skøytegåing på deler av Jonsvatnet, mens isen er svært utrygg andre steder. Foto: Bård S. Solem

- Det er fantastiske forhold for å gå på skøyter nå, og det er et stort område i sørenden av Jonsvatnet hvor det er stålis. Men samtidig må en være forsiktig. Det som skjedde i dag, er en påminnelse til oss alle om at ferdsel på naturis krever at en tar sikkerhet på alvor. Det er litt det samme som å gå på ski i bratte fjellsider, sier Solem.

Han sier at mens det er stålis i sørenden av Jonsvatnet, er isen svært tynn andre steder. I enkelte deler er isen helt ødelagt etter uværet tidligere i uken.

Tynn is

Selv er Solem alltid utstyrt med ispigger og kasteline når han sklir avgårde på naturis. Søndag fikk han god bruk for kastelina.

- Gutten hadde gått utenfor området med stålis. Han hadde med seg kølle og puck, så det er mulig han skulle hente pucken. Da han kom ut på den tynne, nylagte isen, datt han gjennom. Det var helt umulig å ta seg ut dit for en voksen, sier Solem.

Oddgeir Kvien (til venstre) og Bård S. Solem ser ut mot hullet i isen der gutten gikk igjennom. Foto: Privat

Solem og to andre gjorde flere forsøk på å kaste kastelina, som er et tau på 24 meter, ut til gutten. I og med at gutten lå såpass langt ut, hadde de problemer med å rekke ut til han. Til slutt havnet tauet nære nok til at gutten fikk tak i det, og fikk dratt seg opp på isen. Da hadde det ifølge Solem gått et par minutter.

Deretter ble gutten tatt hånd om andre.

Viktig med sikkerhetsutstyr

Solem er selv svært glad i å gå på skøyter på naturis, og ønsker ikke å skremme andre fra denne aktiviteten. Men han oppfordrer alle til å være forsiktige. Det er noe helt annet å gå på skøyter på Jonsvatnet enn på Leangen.

- En må ha respekt for naturisen, og en må lære seg å lese isen. Når en ser en overgang, en forandring i isen, må en være obs. Da kan isen bli tykkere eller tynnere, sier Solem.

Sterk vind tidligere i uken ødela isen på deler av Jonsvatnet. Foto: BÅRD S. SOLEM

Han anbefaler alle å ha ispigger rundt halsen, en kasteline lett tilgjengelig i sekken og en sekk med reim under skrittet. Med slikt utstyr kan en både redde seg selv og andre. I tillegg bør en sjekke isforholdene med en isstav.

Solem og kameraten Oddgeir Kvien forteller nå om søndagens hendelse på Facebook-siden til stålisgruppa for å minne andre om hva slags utstyr en bør ha med seg.

- Vi fikk en påminnelse om hvor skjørt livet og isen kan være i dag. Det gikk bra denne gang - heldigvis, skriver han blant annet.