Mandag skrev Adresseavisen at det snart blir et oppvaskmøte mellom rådmannen og politikerne i Trondheim.

Målet er å «lufte ut» rundt hvilken tone og form politikerne bruker når de kritiserer rådmannen.

- For Trondheim kommune er det uheldig at respekten og tilliten som vi er avhengige av oss imellom, ikke alltid oppleves å være til stede, sa rådmann Morten Wolden, med særlig referanse til et møte rett før jul, der en av hans kommunaldirektører fikk krass kritikk i den såkalte Sjetne-saken.

Elin Marie Andreassen (Frp) mener saken viser behovet for en ny styringsform i byen:

- I dag er det nesten blitt slik at politikerne tar æren når ting går bra, mens rådmannen får ansvar når det går galt. Med dagens praksis bidrar ordføreren og flertallet til en fullstendig ansvarspulverisering når det går galt, sier Andreassen.

Les bakgrunnen for denne saken her.

- Jeg tror vi kan bedre tonen betraktelig, har Morten Wolden sagt om dialogen mellom rådmannen og den politiske ledelsen. Foto: Morten Antonsen

Oslo og Bergen

Frp-toppen ønsker å innføre parlamentarisme i Trondheim, slik de har både i Oslo og Bergen. Kort fortalt betyr det at byrådet står ansvarlig overfor bystyret, slik som regjeringen står ansvarlig overfor Stortinget. Byrådet leder kommuneadministrasjonen og står ansvarlig for å gjennomføre politikken som bystyret vedtar. Det er en politiker – eller byråd – som leder hver avdeling i kommunen, og dermed er det politikerne som står øverst ansvarlig.

Trondheim styres derimot etter den tradisjonelle formannskapsmodellen, og i byens formannskap sitter elleve politikere. De forbereder saker til bystyret – og beslutter også selv i en lang rekke saker. Her er det rådmannen og hans kommunaldirektører innenfor hvert fagfelt som deretter får i oppdrag å gjennomføre politikernes ønsker.

- Om all kritikken mot rådmannen får fortsette, frykter jeg at vi får store problemer med å rekruttere de beste hodene til viktige jobber, sier Andreassen.

Les også: Politisk redaktør Tone Sofie Aglen: Politikerne viser destruktiv og dårlig ledelse

Ap: Smart å møtes

Marek Jasinski (Ap) mener også saken illustrerer at det av og til er uklart hvem som har ansvaret.

- I Sjetne-saken føler ikke politikerne at de er godt nok informert. Vi har det endelige ansvaret, men rådmannen har også informasjonsplikt. Dette er krevende: Hvem sitter med ansvaret når vi ikke føler oss godt nok informert? spør Jasinski.

Marek Jasinski (Ap)

Han ønsker også at parlamentarisme utredes:

- En av fordelene er nettopp at det er tydelig at noen har ansvar. Trondheim er en såpass stor by at det er krevende med formannskapsmodellen, sier han.

Han er også glad for det varslede oppvaskmøtet, men sier det heller ikke er slik at kritikk av rådmannen bare skal foregå i det skjulte.

- Vi er folkets ombudsmenn, og vi må kunne grave i det på vegne av velgerne, sier Jasinski.

Les også: Fikk knallhard kritikk for håndteringen av Sjetnesaken

- Ansvarspulverisering

Tord Lien, NHO-regiondirektør og tidligere Frp-statsråd, skriver på Facebook om Adresseavisens oppslag mandag:

«Nok et slående eksempel på hvorfor Trondheim trenger ansvarliggjort politisk ledelse og parlamentarisk styring. Når lojale ansatte foran kameraet og i møter får skylda for alt som er galt (eller nedprioritert) er det ikke rart det tar på. Dette må bli siste periode med formannskapsmodell i Trondheim.»

NHO-direktør i Midt-Norge Tord Lien

Han utdyper:

- Politikerne fraskriver seg ansvar, og det er ikke en kritikk mot venstre- eller høyresiden: Kollektivt peker man på rådmannen som svar på politiske utfordringer. Det er ansvarspulverisering, og det går ut over byens borgere og byens næringsliv, som jeg representerer, sier Lien.

Geirmund Lykke (KrF) er ingen fan av parlamentarisme:

- Det går utmerket godt an å ha en annen møtekultur enn vi har i dag, uten at vi er nødt til å kaste ut barnet med badevannet. Det er mye godt i formannskapsmodellen som jeg vil ivareta, blant annet om at det er lettere for alle partier å komme til orde og fremme sine saker, sier Lykke.

Geirmund Lykke (KrF)

Ingrid Skjøtskift (H) skriver i en sms:

- Uavhengig av denne saken mener jeg en parlamentarisk styringsmodell er å foretrekke for Trondheim, skriver Skjøtskift.

Hun mener saken viser at det er behov for å klargjøre det politiske ansvaret.

- Ordføreren og Ap har hatt makten i Trondheim i over 14 år. Det er rimelig at ansvar plasseres på dem som sitter med makten, skriver Skjøtskift i en sms.

Ingrid Skjøtskift (H)

Les også: Kaller rådmannen inn på teppet