I løpet av våren 2018 skal de som jobber i høyblokka flytte til oppgraderte lokaler på Sluppen. Høyblokka til Siemens i Trondheim er utslitt og er moden for riving så snart rivningstillatelse er på plass. Siemens bygger ny heldigital batterifabrikk og har oppgradert produksjonslokalene for å levere løsninger til fremtidens industri og transport.

Oppgraderer andre bygg

- Høyblokka er tilpasset et arbeidsliv anno 1962, og nå skal vi utvikle dynamiske arbeidsplasser som er tilpasset en digital fremtid. Siemens satser stort i Trondheim og vi er i gang med å bygge en heldigital batterifabrikk, og vi er inne i en spennende tid for utvikling og kommersialisering av subsea-løsninger. Nå har vi lagt planer for oppgradering av de andre byggene på Sluppen, forteller plassjef i Siemens, Lars Ove Husby.

Mønsteret på fasaden utgjør et juletre og slik har det vært siden søndag 6. desember i 1964, året etter at bygget kom på plass. Foto: Glen Musk (arkiv

- Et landemerke

De ansatte ble informert om planene på et allmøte tirsdag. Foreløpig er det ingen konkrete planer om å sette opp et nytt bygg der høyblokka står. Dermed blir jula 2018 etter alt å dømme den første på 53 år uten juletre på Siemensbygget.

- Det er jo blitt et landemerke for innbyggerne i byen, sa daværende plassjef Olav Rygvold i Siemens Trondheim til Adresseavisen i desember 2014.

Samtidig som julegrana blir tent på Torvet, er også de grønne lysrørene på innsiden av kontorvinduene i bygget på Sluppen blitt tent. Mønsteret på fasaden utgjør et juletre og slik har det vært siden søndag 6. desember i 1964, året etter at bygget kom på plass. Da har innbyggerne i Trondheim fått bekreftet at adventstiden var i gang.

I 2016 vakte det oppsikt da belysningen ble flyttet fra nord- til sørsiden av bygget.

Les også: «Hva er det som skjer? Juletreet på Siemens er på motsatt side!»

Se video av juletreet fra 2009

Renovering kostbart

Renovering av bygget vil være mer kostbart enn å rive og bygge nytt. I tillegg vil det bli svært krevende å skape et velfungerende arbeidsmiljø innenfor de begrensningene bygget har. I dag har 140 av totalt 550 ansatte sin kontorplass i høyblokka, og disse får nå nye arbeidsplasser i andre bygg. Siemens vil de neste årene vurdere om det er hensiktsmessig å leie lokaler eller føre opp et nytt bygg der høyblokka nå står.

I dag har 140 av totalt 550 ansatte sin kontorplass i høyblokka, og disse får nå nye arbeidsplasser i andre bygg på Sluppen. Foto: Morten Antonsen (arkiv

Les også: Du ser det til og med under innflyving til Værnes

- Tid for endring

De tillitsvalgte støtter beslutningen om å flytte ut av høyblokka og utbedringen av andre lokaler. Hovedvernombud i Siemens, Bård Erling Ofstad, bekrefter at den nye løsningen blir bedre for de ansatte.

- Det er tid for endring og det legges opp til god involvering av de ansatte, forteller Ofstad.

Les også: Siemens setter grønn standard på Trondheimsfjorden

Trondheim er en viktig lokasjon for Siemens. De siste årene har det blitt investert mye i utvikling av løsninger for elektrifisering og digitalisering av samfunnet. Foto: Rune Petter Ness (arkiv

Trondheim er en viktig lokasjon for Siemens. De siste årene har det blitt investert mye i utvikling av løsninger for elektrifisering og digitalisering av samfunnet. Dette innebærer blant annet elektrifisering av norsk sokkel gjennom leveranser til Martin Linge og Goliat, samt utvikling av subsea-løsninger. Ingeniørene i Trondheim har også utviklet elektriske fremdriftssystemer som brukes i batteriferger og arbeidsbåter i oppdrettsnæringen.  I tillegg bygger Siemens en heldigital batterifabrikk som skal levere batterier til skip og olje- og gassnæringen.

Les også: Siemens investerer 100 millioner i Trondheim