Gleden var stor da statsråd Iselin Nybø før helgen slapp nyheten om at regjeringen legger inntil ni milliarder kroner på bordet for NTNUs campusprosjekt.

Men milliardene er til lite hjelp for helse – og sosialfagsmiljøet som holder til i uegnede, midlertidige lokaler på Tunga. De har lenge ventet på å komme inn i et nybygg i Elgeseter gate. Prosjektet startet ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Statsbygg kjøpte tomten i Elgeseter gate 10–14 i 2010 for å bygge et nytt bygg for helse- og sosialfagene.

Planen var at at det skulle stå ferdig i 2013. Men det ble aldri noe av bygget mens Hist eksisterte. Siden fusjonen i 2016 er helse- og sosialfagene blitt en del av NTNUs institutt for sosialt arbeid. Np skal hele dette fusjonerte fagmiljøet inn i bygget som fortsatt lar vente på seg.

Kombinert læring og fritid

Det spesielle med prosjektet er at de skulle huse både læringsarealer og studentvelferd. Studentsamskipnaden vil bygge et nytt studentsenter for idrett og trening med bevertningstilbud og møteplasser i samme kompleks som NTNUs lokaler for utdanning og forskning. Ideen er å dele på lokaler.

- Studentsamskipnaden står med pengene klar. Prosjektet var gryteklart og vi forventet penger fra Kunnskapsdepartementet på statsbudsjettet for 2018. En eller annen glipp må ha skjedd. Prosjektet var ikke engang nevnt i statsbudsjettet, sier Sindre Kristian Alvsvåg, leder for Studenttinget ved NTNU.

Spør statsråden

Planen var at rivingen av det gamle bygget som står der i dag skulle starte på nyåret 2018.

- Vi kommer til å reise spørsmål til statsråden om hva som har foregått. Prosjektet må komme på revidert statsbudsjett for 2018. Vi frykter at milliarder går til campusprosjektet mens Elgeseter gate 10–12 glemmes, sier studentlederen – og mener det haster.

Hastverk

- Planen var at bygget skulle være ferdig i 2020. Da må det komme oppstartspenger i år. Leieavtalen for helse- og sosialmiljøet på Tunga går ut i 2020. Avtalen som Studentsamskipnaden har for treningssenteret i Portalen går ut i 2021. Nye kortsiktige avtaler vil bli dyrt, sier Alvsvåg.

- Jeg er redd for at ikke alle har oppfattet at dette er et prosjekt som kom lenge før campusplanen, og ikke er del av den. I alle planene som er laget for ny campus er bygget i Elgeseter gate 10–14 tegnet inn som et eksisterende bygg. Dette er et bygg som opplagt står foran campusprosjektet i køen. Ennå er ikke lokaliseringen av byggene for campus klar, men det er ingen grunn til å vente av den grunn. Uansett hvilken løsning det blir, så vil bygget i Elgeseter gate 10–14 ligge midt i smørøyet av campus, mellom Øya og Gløshaugen.

- Elgeseter gate 10-14 må på plass før campusprosjektet starter bygging, sier Thomas Krogstad Eriksen, leder i Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.

Digert bygg

Det nye bygget blir på 19 000 kvadratmeter, 13 000 læringsarealer og 6000 til idrett og studentaktiviteter. Prislappen er 722 millioner, der Studentsamskipnadens andel er 240 millioner. Studentsamskipnaden har allerede brukt 34 millioner kroner for å kjøpe seg inn i tomten som Statsbygg eier. Administrerende direktør Knut Solberg er utålmodig etter å komme i gang.

Samskipnaden er klar

- Vi ønsker dette så fort som mulig. Helst nå. Får NTNU penger på revidert statsbudsjett, kan riving starte i høst. Det er sterkt behov for lokaler for studentidretten. Målet er at bygget skal være et samlingspunkt for studenter i hele byen, med lokaler for studentfrivilligheten og en spennende kafe. Bygget skal syde av liv det meste av døgnet. Sambruken av lokaler med NTNU er annen fin effekt av samlokaliseringen, sier Solberg.

- Penger i 2019

NTNU-rektor Gunnar Bovim sier han forventer at det kommer penger til bygging på 2019-budsjettet.

- Vi er opptatt av å få realisert dette prosjektet som er en arv fra Høgskolen i Sør-Trøndelag.

- Er det en fare for at vedtaket om campusmilliarder er en hemsko for prosjektet?

- Nei. Dette er noe helt annet. I departementet er høy bevissthet om behovet for bygg til helse og sosialfagene. At du har tre hjul til bilen betyr ikke at du klarer deg uten det fjerde.

Undervisning og studentidrett i samme bygg. Samskipnaden og NTNU ønsker å få til noe unikt, men pengene lar vente på seg. Foto: Link Arkitektur
Knut Solberg i Studentsamskipnaden mener det haster med å få realisert bygget. Foto: Torbjorn.Buvarp