Etter flere varsler om upassende oppførsel valgte Trond Giske 7. januar å trekke seg varig som nestleder for partiet. Samtidig stilte han plassen som leder av finansfraksjonen for Arbeiderpartiet på Stortinget til disposisjon.

Avgangen kom etter et økende press både i og utenfor partiet, og stadig nye meldinger om flere varsler.

Før jul meldte flere medier at kvinner hadde sendt inn varsler mot Trond Giske. Partileder Jonas Gahr Støre bekreftet 2. januar at det hadde kommet til nye varsler gjennom julen.

Les også: Omstridt i 25 år

Adresseavisen kjenner til at partiledelsen nå på det nærmeste er klare for å avslutte behandlingen og «lukke» varsler-sakene mot sin tidligere nestleder.

Både varslerne og Giske selv er hørt og har kommet med innspill i flere omganger.

Kilder sier at partiet vil konkludere med at Giske i flere saker «har brutt interne regler og retningslinjer».

Les også: Trond Giske trekker seg etter Støre-press

Avviser anklager

21. desember var Giske første gang i møte med partiledelsen om varslene. Partiet sendte ut en pressemelding der Giske sterkt beklaget egen oppførsel.

- Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter, sa Giske på Dagsrevyen på NRK samme kveld.

Giske ble sykemeldt dagen etterpå, og ble 1. januar enig med partileder Jonas Gahr Støre at han skulle «fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid».

Men Giske skrev også samme kveld på sin Facebook-profil at «det er kommet grunnløse og falske varsler, lekket til mediene av anonyme kilder». «Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter og spredt i sosiale medier», skrev Giske.

Valgkomiteen til Arbeiderpartiets stortingsgruppe har bestemt at Trond Giske, når han er tilbake fra sykmeldingen, skal sitte som medlem av familie- og kulturkomiteen. Anette Trettebergstuen er fraksjonsleder.

Les kommentar av Tone Sofie Aglen: - Gjør dette for å redde sitt ettermæle

Sykmeldt ut uken

Arbeiderpartiets ledelse ville onsdag ettermiddag ikke bekrefte hvorvidt sakene mot Trond Giske står foran en snarlig avslutning eller hvordan varslene vil bli vurdert.

Trond Giske er foreløpig sykmeldt ut denne uken, og ønsker ikke å kommentere Adresseavisens opplysninger.

Adresseavisen kjenner ikke til om Ap har vurdert om Trond Giske eventuelt også har brutt andre lover eller regler enn de interne.

Les også kommentaren: Hvorfor stormer det alltid rundt Trond Giske?

Ras av saker

Etter at saken om Giske-varslene sprakk i media før jul, har seksuell trakassering i politikken preget for dagsorden for politikken i Norge.

Siden desember har det kommet varslingssaker i flere andre partier. De siste ukene har det særlig stormet rundt tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, samt Frps Ulf Lerstein.

Statsadvokaten har bedt politiet gjøre egne undersøkelser i Tonning Riise-saken. Høyre oppga denne uken at de har fått inn 21 ulike varsler, ti av disse mot Tonning Riise. Frp har fått inn fem, pluss saker som omhandler Ulf Lerstein.

Senterpartiet har også meldt om fem varsler, SV om to. KrF og MDG sier de har fått ett varsel hver. Arbeiderpartiet ville først ikke opplyse hvor mange varsler partiet har mottatt. Tirsdag ettermiddag snudde partiet og opplyste at de har mottatt «et tjuetalls varsler siden midten av desember». Etter det Adresseavisen forstår skal i underkant av ti av disse omhandle Giske.