For fjerde gang topper border collie lista over nyregistrerte hunderaser i Norge. Gjeterhunden er også nummer én i Trøndelag, viser Norsk Kennel Klubs (NKK) oversikt for 2017.

- Det er nok fordi mange tror den er veldig lett å dressere og at den lærer ting veldig enkelt. Den oppfatninga fører til utfordringer, fordi border collien krever så mye aktivitet og mental stimulering, sier medierådgiver Kjetil Johansen i NKK.

Han råder potensielle hundeeiere til å kontakte raseklubber og oppdrettere før man går til innkjøp.

- Man må tenke veldig nøye gjennom hvilket liv man lever, og være ærlig med seg selv før man velger hund. Sitter man mye i sofaen, må også hunden takle det.

- Kan bli destruktiv og masete

Marte Alstad eier to hunder av Norges mest populære rase. Hun har vært omtalt flere ganger i Adresseavisen i forbindelse med at hun reiser land og strand med blinde Scott (snart 13), Kayaque (snart 10) og døvblinde Zinga (2 år, blandingshund).

Hun sier at det ikke er bare-bare å ha kustus på en border collie. I hvert fall ikke en som er blind.

- Det er utrolig hva han kan læres opp til. Veterinæren sa at han er så smart at det fort kan bli kjedelig å være blind, og at det blir utfordrende å holde aktivitetsnivået oppe. Border collie er egentlig en hunderase for spesielt interesserte, som krever at man har mye kunnskap.

Ved siden av jobben som lærer og matmor til tre hunder, jobber Alstad frivillig ved Tulu's fjernomplassering av hunder.

- Border collie burde egentlig ikke være på toppen av populærlista. Vi ser at det omplasseres veldig mye av border collie. Folk ser disse lydige, lærenemme hundene og tenker «oi, den vil jeg også ha». Men den kan bli alt annet enn harmonisk og idyllisk hvis den ikke får det den trenger.

Blinde Scott (snart 13) har tidligere gått Sør-Trøndelag på langs.

- Hvordan kan den bli?

- Den kan bli destruktiv, masete og rastløs. Eierne tenker ofte at de bare skal aktivisere hunden slik at den blir kjempesliten, men hunden trenger også å lære å holde seg i ro. Men når du først får til en border collie, da har du verdens kjekkeste hund.

- Mange gir opp

Også Dyrebeskyttelsen Norge har sett den samme trenden.

- Det er litt overraskende at den havner på topp hvert år, for rasen er i utgangspunktet en brukshund som trenger mye mental stimuli og mosjon. Men, det finnes selvfølgelig border collier som avles frem uten de sterke gjeteregenskapene, sier kommunikasjonsrådgiver Annette Bjørndalen Søreide i Dyrebeskyttelsen Norge.

Dyrevernorganisasjonen har ikke så mange hunder til omplassering hvert år hos seg, og fører ingen egen statistikk.

- Men border collie er en rase som ofte omplasseres via steder som Finn.no, ofte når de er et par år gamle. Hunder i tenåringsfasen kan ofte være en utfordring, og det er dessverre på dette tidspunktet mange gir opp.

Labrador på topp i Trondheim

En brukshund som ikke krever den samme aktiviteten som gjeterhunden er labrador. Den robuste og myke retrieveren topper fjorårslista i Trondheim.

- Det skjønner jeg veldig godt. Labradoren har en av/på-knapp som gjør at den takler å gå fra aktivitet til å være helt rolig. Derfor passer den også bra som familiehund, sier Toril Susegg.

Toril Susegg har hatt førerhund siden 1992. Fryd (3, til venstre) er hennes nåværende førerhund, mens hun har beholdt Kalinka (12) som nå er pensjonist.

Hun er synshemmet, leder av Førerhundklubben Aktiv og har hatt fire førerhunder siden 1992.

- Jeg var 32 da jeg fikk min første. Mange begynner mye tidligere enn det, men for meg passet det ikke før da. Før prøvde jeg å bruke det lille jeg hadde av syn så godt jeg kunne, og var derfor mye mindre mobil.

Før prøvde jeg å bruke det lille jeg hadde av syn så godt jeg kunne, og var derfor mye mindre mobil, sier Toril Susegg. Med hundene ble hun mye mer aktiv, og går stadig turer i byen og i marka.

I dag er det tre år gamle Fryd, en miks av labrador og golden retriever, som hjelper Toril Susegg i det daglige. I tillegg har hun labradoren Kalinka (12), en pensjonert førerhund.

- Tøft å måtte stole på hunden

- Jeg blir så knyttet til dem at jeg ikke greier å gi dem bort. Det er kanskje en klisjé, men hunden blir en erstatning for øynene.

- Hvordan føltes det å gi fra seg ansvaret til en hund da du startet med førerhund?

- Det var tøft, for plutselig måtte jeg stole hundre prosent på en annen skapning.

Fryd (til høyre) er en blanding av labrador og golden retriever, mens Kalinka er en labrador. Begge egner seg godt som førerhund.

Både eier og førerhund trenger jevnlig trening. Det får de gjennom Førerhundklubben Aktivs kurs, treninger og turer.

- Vi trener på både bymiljø, landevei, skogssti og generell lydighet. Der får vi hjelp fra hjelpetrenere, som assisterer oss i treningen med hunden, sier Toril Susegg.

SE VIDEO: Hund stoppet festfyrverkeri

- Mange sliter med ensomhet

Emma Lein jobber som hjelpetrener, og på fritiden lærer hun andre hundeinteresserte nye triks.

- I flere hundegrupper på Facebook så vi at veldig mange trengte turkamerater eller noen å trene med, sier Lein.

Sammen med Martha Bjerkli startet hun Facebook-gruppa «Tur med hund i Trondheim».

Emma Lein og hunden Småen (5) arrangerer ukentlige hundetreff i Trondheim.

- Denne uka har vi tre treninger, og det pleier å delta opptil 15 personer. I tillegg til vanlige lydighetsøvelser, øver vi på at hundene skal passere hverandre uten å lage styr, holde kontakten med føreren og holde seg i ro rundt andre hunder.

På treningene har Emma Lein med seg Småen. Der lærer den fem år gamle golden retrieveren seg å omgås andre hunder, men uten hilsing og leking.

- Grunnen til det er at vi ikke vil at våre treff skal være kilden til smitte eller at det skal oppstå slåssing.

Klubben avtaler treffene på Facebook, og møtes vanligvis på Marinen og på Lade. I fremtiden vil de også benytte seg av Bymarka for turer.

- Mange sliter med ensomhet og får seg hund av den grunn. Vi vil derfor at det skal bli mer sosialt å ha hund i Trondheim, sier Lein.

På hundetreffene i Trondheim deltar det vanligvis rundt 15 personer, pluss hundene deres. Her er Sari Oven med sin seks måneder gamle labrador Fivel.