Mens rådmannen ville tillate bare én ny inngang fra Kongens gate, fulgte bygningsrådet søknaden fra Mercursenteret og godkjente tre innganger.

Også ønsker om nye innganger fra Westermannsveita og ny port mot Apotekerveita ble godtatt. Eidem håper ombyggingsarbeidene kan komme i gang i løpet av første kvartal 2019.

- Det var særdeles hyggelig å høre argumentene til politikerne i bygningsrådet. De hadde virkelig satt seg inn i saken. Kommunalrådene ønsker å skape mer liv på gateplan, slik vi ser for oss ved å etablere flere innganger til senteret, sier Eidem.

Forandrer fasaden: Slik ser de ulike løsningene for fasadeendring på Mercursenteret i Kongens gate ut.

Han har merket seg at politikerne overprøvde byantikvarens og rådmannens innvendinger.

Eidem sier de har jobbet med fasadeendringene i to år. Oppstartsmøte med byggesakskontoret var i januar i fjor. Målet er å gjøre Mercursenteret mer tilgjengelig.

Byantikvaren tilbakeholden

- Nå begynner detaljplanleggingen i samarbeid med leietakerne. Vi håper å kunne sende inn byggemelding å snart som mulig. Det går nok fort et år før de fysiske arbeidene kan starte, sier eiendomssjefen. Mercursenteret eies av E.C. Dahls eiendom.

Fornøyd: Eiendomssjef Ole Eidem i E.C. Dahls eiendom synes det var særdeles hyggelig å høre argumentene til politikerne i bygningsrådet, som åpner for fasadeendring på Mercursenteret.

Mercursenteret med 20 butikker, fordelt på fire etasjer og med det kjente serveringsstedet Tulla Fischer, åpnet høsten 2000. Kongens gate 8 ble bygd på 1860-tallet som kombinert børsbygning og posthus. Nabobygget, Telegrafgården, sto ferdig i 1940. Byantikvaren er svært restriktiv med hensyn til å forandre fasaden på de gamle byggene.

Bygningsrådet ber om at det utarbeides en plan for hvordan uteområdet langs Kongens gate er tenkt brukt. Forslag til vedtak ble fremmet av Berit Tiller (H) på vegne av Høyre og Frp.

Skape liv på gateplan

Hun viste til at hovedintensjonen bak forslaget om tre nye innganger mot Kongens gate er ønsket om å komme bort fra kjøpesenterideen med en ekskluderende bygningsform. Forslaget viser et mer inkluderende forretningssenter som bidrar til liv på gateplan, som en god bymessig løsning. Dette må bli fulgt opp av god arkitektonisk detaljering slik at endringene vil bli oppfattet som velintegrerte løsninger i fasaden.

Saken sendes tilbake til administrasjonen, som på delegasjon fatter vedtak hvor de tekniske og formelle vilkår ivaretas.

Geirmund Lykke (KrF) fikk tilslutning til en tilleggsbemerkning på vegne av KrF, Ap, MDG og V, der det vises til bystyrets byromsstrategi, hvor det heter:

«Bystyret peker på potensialet som ligger i området langs nordsiden av Kongens gate mellom Nordre gate og Søndre gate, og ber om at utforming og alternativer for bruk vurderes nærmere. Området er i dag lite utnyttet på grunn av parkering og plasseringen av statuen av Hjalmar Andersen. Området har en solrik beliggenhet, og er ytterligere aktualisert ved nærheten til det vakre minnestedet etter 22. juli.

Må fylles med aktivitet

Bygningsrådet ber om å bli orientert om status for dette arbeidet.

Sissel Trønsdal (Ap) fikk vedtatt en merknad om bruk av uterommet foran Mercursenteret i Kongens gate på vegne av Ap, KrF og MDG:

Bygningsrådet ber om en sak som skisserer hva plassen foran Kongens gate, Mercursentret, kan fylles med for å aktivisere og forskjønne området. Før disponering av gate/fortausareal gjøres må saken fremmes til politisk behandling, går det frem av vedtaket.

Det er arkitektfirmaet Narud Stokke Wiig som har laget de nye skissene for Mercursenteret. Faglig leder Ole Wiig beskriver det enstemmige vedtaket i bygningsrådet som ganske sensasjonelt, ikke bare fordi det overprøver innstillingen fra byantikvaren, byplankontoret og til slutt rådmannen, men også fordi det åpner for en helt ny måte å gjenskape livet i Midtbyen på.

Behovene endres

Wiig påpeker at behovene har endret seg siden kjøpesenteret åpnet for snart 18 år siden. Det er et ønske om å komme bort fra kjøpesenterideen med en ekskluderende bygningsform med to innganger, til å bli et inkluderende forretningssenter som bidrar til liv på gateplan.

- De nye inngangene og tilbudene i Westermannsveita vil skape mer liv, men bidrar i liten grad til liv i Kongens gate. Uten tilstrekkelig med innganger vil det bli vanskelig å aktvisere dette sørvendte utearealet til et inkluderende og attraktivt byrom.

Han legger til at ved å tilby flere innganger vil det også bli mulig å få inn flere virksomheter, både store og små for å skape det ønskede mangfold med større variasjon og utvalg. Wiig er overbevist om at en løsning med tre dører med lik avstand, og samme antall vinduer mellom dem, vil skape en roligere rytme i fasaden.