- Jeg sa at det var en «big-ass fight» på vei. Jeg vet at det er der ute, sa general Neller da han sist uke deltok i en samtale hos Center for Strategic & International Studies (CSIS) i Washington D.C. i USA.

Nellers «pep-talk» til de amerikanske soldatene i Trøndelag ble først referert av det amerikanske nettstedet military.com, og fikk stor oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt.

Uttrykket «big ass-fight» ble også tatt opp da president Donald Trump og statsminister Erna Solberg holdt en felles pressekonferanse i Det hvite hus tidligere i januar.

- Vel, kanskje han vet noe jeg ikke vet, svarte Trump da NRKs reporter ba ham kommentere Nellers utsagn.

Latter i salen

Neller holdt seg til hodet og humret da han hos CSIS snakket om uttalelsene han kom med da han besøkte de amerikanske soldatene på Værnes like før jul.

- Moralen i historien er at hvis du flyr hele natten, til Norge, hvor det bare er fire timers dagslys, vær forsiktig med hva du sier, sa Neller til latter i salen hos CSIS.

Nettstedet aldrimer.no har også omtalt Nellers samtale hos senteret.

Under førjulsbesøket hos de rundt 300 soldatene fra marinekorpets som er utstasjonert på Værnes, ba Neller dem være klare for konflikt.

- Jeg håper jeg tar feil, men det er en krig på vei, uttalte han.

En talsmann for generalen uttalte senere til Washington Post at uttalelsene var ment å motivere soldatene, og at han ikke refererte til noen spesifikk motstander.

Hos CSIS snakket Neller mer om bakgrunnen for at rundt 300 soldater fra det amerikanske marinekorpset nå er stasjonert i Trøndelag.

Han sier at de hadde behov for å trene i kulde, noe de ikke hadde gjort på en stund.

- Med noen av risikoene og truslene som er der ute, så er det en mulighet for at vi vil oppleve det (kjempe i kulden, journ.anm.). Vi så på utstyret vårt, og vi så at særlig utstyret for å bevege oss i kaldt vær ikke var veldig bra. Nå samarbeider vi med nordmennene og britene, og vi har folk som er i ferd med å skaffe oss bedre utstyr, sa han.

Visitt: General Robert B. Neller har flere ganger besøkt soldatene på Værnes. Foto: Frank Cadamarteri

Game of Thrones

Under et besøk hos soldater i marinekorpset i Midtøsten i julen sa Neller også at en eventuell krig mot Nord-Korea ville ligne på noe fra den populære og blodige tv-serien «Game of Thrones».

- Har dere noen gang vært i Korea? Korea suger. Folket er flotte. Terrenget er tøft, sa Neller, igjen ifølge military.com.

Under besøket hos CSIS ble Neller spurt også om Game of Thrones-referansen, og hva han tenkte om utsiktene for en krig mot Nord-Korea. Neller svarte at han forsøker å snakke til soldatene på en måte som gjør at de forstår.

- Jeg forsøker ikke å glorifisere dette. Uansett hvordan dette ender opp, så vil det bli en veldig, veldig bevegelig, fysisk og voldelig kamp i et veldig tøft terreng, og alle må være mentalt forberedt, sa Neller.

- Jeg prøver ikke å forutse noe. Jeg sa ikke hva jeg tror vil skje. Jeg håper det ikke skjer. Jeg vil ikke at det skjer, for det vil ikke være bra for noen. Men marinesoldatene må forstå at de må være forberedt på en konflikt som vil teste dem mer enn noe annet de har opplevd. Det er jobben min, sa Neller.

Spørsmål i Stortinget

Da Neller besøkte Værnes før jul hadde han følge av sersjantmajor Ronald L. Green, som også er en del av marinekorpsets øverste militære ledelse. Green uttalte at de kunne tidoble styrken der over natten, og gå fra 300 til 3000 soldater.

Det fikk stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til spørre forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i Stortinget om en slik økning var i henhold til avtalen med amerikanerne. Bakke-Jensen svarte da at en slik økning «over natten» ikke inngår i ordningen med amerikansk «rotasjonsbasert øving og trening i Norge».

- Dersom det skulle bli aktuelt å videreføre ordningen ut over 2018 eller endre innretningen på den, vil en eventuell beslutning bli fattet av regjeringen og Stortinget vil bli konsultert på vanlig måte, svarte forsvarsministeren.