Oppdalsordfører Kirsti Welander sier hun stoler på at Arbeiderparti-ledelsen har tatt den riktige avgjørelsen etter en grundig prosess.

- Jeg har ikke annen kjennskap til dette enn det jeg har fått gjennom media. Men det er viktig at det er gjort en grundig utredning og at alle parter er hørt. I noen medier kan man få inntrykk av at det ikke er slik, sier Welander.

Ordfører Kirsti Welander i Oppdal har tillit til at partiets sentralstyre fatter riktig beslutning. Foto: Mariann Dybdahl

- Helt riktig

Namsosordfører Arnhild Holstad svarer følgende på spørsmålet om hun synes sentralstyrets avgjørelse var riktig:

- Ja. Det synes jeg.

Namsos-ordfører, Arnhild Holstad. Foto: Håvard Jensen

Holstad er opptratt av at det nå må bli ro i partiet slik at det går an å konsentrere seg om politikk.

- Vi må slutte å spille hverandre dårlige. Det er mange konfliktlinjer som har kommet opp. Dette handler om mer enn bare Giske-varsler. Det er mer komplisert enn som så. Men Ap i Namsos og mange andre steder jobber godt. Nå må det bli ro også sentralt, sier Holstad.

Opp til Giske selv

Hitra-ordfører Ola Haugen mener sentralstyrets uttalelse gir rom for at Giske selv velger om han vil stille på sentralstyremøter eller ikke.

- Jeg forholder meg til at sentralstyret har gjort en fornuftig vurdering av situasjonen, og merker meg at de endelig har innsett at de ikke har kompetanse til å avsette han. De bruker uttrykket naturlig at han ikke deltar, og overlater til han selv om han vil bruke retten, sier Hitra-ordfører Ole Haugen.

Hitra-ordfører Ole Laurits Haugen (Ap). Foto: Jens Petter Søraa

- Har Trøndelag mistet mye makt nå?

- Det føler jeg er et åpent spørsmål, og kan sikkert oppleves slik for mange. Det gjenstår å bevise at de som sitter sentralt i partiet – og som mange opplever domineres fra Oslo – ser hele landet. Jeg legger merke til at det settes ned utvalg som skal se på distriktet, og at lederen der er fra Østfold, som ikke er langt fra Oslo. Det er ikke tvil om at man oppfatter landet annerledes fra Oslo, og hverdagen vår er annerledes enn den er i Oslo, sier Haugen.

Reagerer på Giske-behandlingen

Bjørn Iversen, Ap-ordfører i Verdal konstaterer at det er sentralstyret som har kommet med uttalelsen, men at de ikke velger seg selv.

Arbeiderpartiordfører: Bjørn Iversen i Verdal sier saken er vanskelig for partiet. Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Det er landsstyret som avgjør denne saken, og jeg mener det burde blitt brukt lenger tid. Vi snakker om en mann som er sykmeldt. Nå legger sentralstyret press på Giske, og det er åpenbart at det er krefter som vil at han skal trekke seg helt ut. Det er jeg sterkt i tvil om er rett strategi. Jeg tar ikke stilling til substansen i varslingssakene, men reagerer på behandlingen av Giske. Han er en mangeårig politiker som fortjener ordentlig behandling, sier Iversen.