Fulle avdelinger fører til at det ofte jaktes på ledig sengekapasitet ved St. Olav. Nå etableres det en sengepost i tredje etasje av pasienthotellet. Etasjen blir bemannet med sykepleiere på vakt døgnet rundt.

- Dette er for de friskeste pasientene. I mange tilfeller vil det være aktuelt for pasienter i noen dager før de blir sendt hjem, sier Mette Røsbjørgen, sykepleier og prosjektleder ved St. Olavs hospital.

Ordningen ble iverksatt sist mandag, og skal nå testes ut i fire uker.

Vil utnytte bedre

- Her har vi 110 rom som er godkjent for pasienter som er innlagt. Når vi øker den medisinske tilgjengeligheten, så utgjør dette et potensial for sykehuset som vi nå vil forsøke å utnytte bedre, sier Vigleik Jessen, klinikksjef ved klinikk for ortopedi, revmatologi og hudsykdommer.

Samtidig gir dette økonomisk gevinst: Beregninger viser at en sykehusseng i en slik lettpost koster drøyt 3000 kroner i døgnet, mens en seng i en ordinær sengepost er prissatt til nesten det dobbelte.

Pasienthotellet som ligger på sykehusområdet på Øya har til nå i stor grad vært benyttet av tilreisende pasienter som trenger et sted å sove før de skal inn til behandling ved St. Olav. Også pasienter som ligger til utredning samt pårørende til pasienter som er innlagt, benytter seg av pasienthotellet. Er det ledig kapasitet, kan hvem som helst leie et rom her.

- Forskjellen på pasienthotellet og et vanlig hotell, er at her har de en snor over senga og på badet som de kan dra i hvis de trenger hjelp. Da går alarmen nede i resepsjonen, sier Røsbjørgen.

Sykepleiere på vakt

I første omgang er det kreft, hjertemedisin, medisin, kirurgi, ortopedi og akutten som kan benytte seg av den nye sengeposten. Pasientene vil ikke få noen ordinær legevisitt, men lege vil være tilgjengelig.

- Dette er fortsatt et hotell, og vi kaller dette en hotellpost. Det vi tilfører er medisinsk personale som gir hjelp til observasjon og lett behandling, sier Jessen.

Det er fire kriterier som må være oppfylt for at en pasient kan bli flyttet til den nye hotellposten: Tilstanden må være avklart, det må ikke foreligge smittefare, pasienten må være klar og kunne holde rede på både tid, sted og nøkkelkort, og vedkommende må kunne ligge i en vanlig hotellseng.

- Det kan være pasienter som får intravenøs antibiotikabehandling, pasienter som er på daglig strålebehandling og pasienter som er til observasjon etter hjerteinngrep, eksemplifiserer Røsbjørgen.

Krevende vinter

Ett av målene med prøveprosjektet er å finne ut om det er tilstrekkelig med pasienter ved sykehuset som er friske nok til å ligge på en slik lettpost.

- Vi bemanner ofte en avdeling ut fra de sykeste pasientene. Men sannheten er at det er et vidt spekter av pasienter. De sykeste har behov for en tradisjonell sengepost, men for mange av pasientene er dette «overkill». De kan sette pris på litt mindre sykehuspreg, sier Jessen.

Prøveprosjekt: I fire uker skal en etasje av pasienthotellet benyttes som sengepost ved St. Olavs hospital. Det er de friskeste pasientene som kan bli henvist til hotellrom. Klinikksjef Vigleik Jessen tror mange pasienter vil sette pris på et rom som er mindre sykehuspreget.

Samtidig er det ingen tvil om at sykehuset har behov for flere senger, et behov som vil øke i årene fremover. Som Adresseavisen nylig fortalte, har sykehuset behov for 400 flere senger i årene frem mot 2035. Allerede i dag er belegget svært høyt, og i mange perioder over 100 prosent.

- Det er ikke tilfeldig at vi prøver ut dette nå. Vinteren er særdeles krevende for sykehuset, sier Røsbjørgen.

Etableringen av sengeposten fører til at andre gjester ved pasienthotellet kan bli henvist til andre hotell. Scandic Lerkendal vil da være et alternativ.

- Regninga er betalt

Da den nye sengeposten ble åpnet, var Rigmor Høyem (72) en av de første som fikk rom. Hun ble hasteinnlagt ved St. Olav for snart to uker siden.

- Jeg fikk akutt smerter i brystet. Jeg trodde det var noe med hjertet, sier Høyem.

Pasientene som nå tester ut pasienthotellet, skal evaluere oppholdet sitt. Pasient Rigmor Høyem er godt fornøyd, men skulle gjerne hatt en fotskammel når hun sitter i lenestolen. Her er hun sammen med sykepleier Mette Røsbjørgen.

Undersøkelser viste at 72-åringen fra Lundamo var rammet av kraftig lungebetennelse, og dermed ble det sykehusinnleggelse og intravenøs antibiotikabehandling. Da hun kom seg på beina og ble feberfri, ble hun overflyttet til pasienthotellet for de siste dosene med antibiotika.

- Dette er perfekt for meg, for nå er jeg i god form. Her bor jeg på hotell, og og jeg slipper regninga, smiler hun der hun sitter i lenestolen på rom 319. Her har hun både seng, sovesofa, TV og eget bad.

- Og så er det så fantastisk mat her! I går spiste jeg lange til middag. Da måtte jeg si fra til kokken om at det var noe av det beste jeg har smakt i mitt liv, sier hun som setter pris på hotellbuffeten nede i første etasje.

I likhet med alle pasientene skal hun være med å evaluere oppholdet. Da er det ikke så mye hun finner grunn til å kritisere:

- Det skulle vært en hårføner på badet. Og så hadde det vært fint med en fotskammel, smiler hun.