Adresseavisen publiserte torsdag grafikken som viser hvordan nye E6 i Trøndelag kan bli seende ut når de planlagte utbyggingsprosjektene er gjennomført.

I grafikken, som du finner igjen nederst i denne artikkelen, kan du også se hvor de nye bomstasjonene er tenkt plassert og hva som kan bli gjennomsnittsprisen for å passere de ulike bommene.

Bom-bom-bom!

Så hva vil en kjøretur på den nye veien egentlig koste deg i bompenger? Adresseavisen har laget noen eksempler, der vi også har regnet inn kostnadene for å passere de eksisterende Miljøpakke-bommene i Trondheim (disse er ikke tegnet inn i grafikken).

Vi legger til grunn at du kjører vanlig personbil i rushtiden og at du har bombrikke slik at du oppnår 20 prosent rabatt. Beløpene man får i rabatt er trukket ifra i våre regnestykker.

Prisene for bompasseringene har vi hentet ifra Nye Veier AS bompengeutredninger, opplysninger fra Statens vegvesen og foreslåtte nye priser for bomstasjonene i Trondheim.

Trondheim - Værnes: 57,60 kr

I det første regnestykket går turen fra Trondheim sentrum til flyplassen. Fra sentrum kjører du Strindheimtunnelen og passerer første bom Leangensletta. Etter å ha kommet ut på E6 venter ytterligere to bommer, en rett etter Væretunnelen (dagens Ranheim-bom planlegges flyttet hit) og en rett etter Helltunnelen.

En vei Trondheim - Værnes kommer seg på 57,60 kr. Skal du tur/retur blir prisen 115,20 kr.

Støren - Stjørdal: 176,80 kr

I det andre regnestykket går turen fra Støren til Stjørdal. Du kjører ut på E6 ved Prestteigen på Støren. Sørover passerer du bommer ved Håggå, Røskaft og Skjerdingstad på nye E6 sør for Trondheim. I Trondheim passerer du Miljøpakkebommene ved Klett og Tonstad. Videre nordover på nye E6 er passerer du bommene på Leistad og Hell.

En vei Støren - Stjørdal kommer seg på 176,80 kr. For tur/retur blir prisen 353,60 kr.

Ulsberg - Åsen: 290,40 kr

I det tredje regnestykket går turen langs hele den delen av E6 som er tegnet inn i Adresseavisens grafikk, altså fra Ulsberg i sør til Åsen i nord.

På turen passerer du intet mindre enn 12 bommer.

Totalt kan prisen for en tur mellom Ulsberg og Åsen på E6 bli 290,40 kr. Eller 580,80 om du skal tur/retur.

TEST DEG SELV: Prøv Adressas store E6-quiz

Kan bli dyrere

Verd å merke seg er at prisene for passeringer i bommene på E6 nord og sør for Trondheim gjelder såkalte 2017-kroner (2016-kroner på Fossum), noe som innebærer at de kan bli oppjustert som følge av fremtidig prisstigning.

Forørvig har Adresseavisen tidligere fortalt om den såkalte byutredeningen for Trondheimsområdet, der det kommer frem at avgiften i bomringen i Trondheim kan bli firedoblet.

Adresseavisens grafikk starter ved Ronglan i Åsen og går sørover, men også nord for Ronglan planlegges det veiutbygging. Der planlegger Statens vegvesen utbygging av E6 nordover mot Steinkjer, også på dette prosjektet kan det bli bompenger.

Saken er korrigert

Denne saken er korrigert. I første versjon ble det oppgitt at gjennomgående E6-trafikk vil måtte betale 11,20 kr i bompenger på Sluppen. Dette er ikke riktig. Det er kun trafikk i retning til og fra sentrum som må betale i den aktuelle bommen på Sluppen, gjennomgående E6-trafikk betaler ikke. Overskriften i saken er også endret som følge av dette.

Slik kan nyveien bli

Under ser du grafikken som viser hvordan ny E6 igjennom Trøndelag kan bli.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter