- Jeg har aldri gjort noe sånt før innrømmer Oskar Sköld. Han var førstemann på plass i køen onsdag. Like etterpå dukket nummer to opp, og to timer senere nestemann. Klokken åtte onsdag kveld er de fire som venter.

Det er vinmonopolets Burgund-slipp 1. februar som er den store gulroten for kjennerne.

- Dette er første gangen. Det har ikke vært behov for å gjøre dette før i Trondheim. Men sammenlignet med i Oslo er vi sent ute, der var de første på plass onsdag i forrige uke, forteller Joakim Grådahl, en av de andre som venter ute.

Rødvin til 10 000

I lanseringslisten fremgår det at den dyreste vinen som nå legges ut for salg i Vinmonopolets spesialbutikk på Valentinlyst er eksklusiv vin fra produsenten Romanée-Conti, blant kjennere bare omtalt som DRC.

De dyreste flaskene er av typen 2014 Tache, og koster 10174 kroner per stykk. Den neste dyreste er 2014-årgangen av DRCs Romanée-St.-Vivant til kroner 9425 per flaske.

Så følger vin fra produsenten Rosseau 2014 årgangen av Chambertin og Chambertin Clos de Beze, til henholdsvis 4999 og 4961 kroner per flaske.

Vil sove godt

- Når vi er villiget til å sove utenfor polet i januar så må det være på grunn av vin som DRC og Rosseau, sier Sköld.

Han og de andre er godt utstyrt med varme klær, soveposer og liggeunderlag, for å tilbringe en natt ute på asfalten.

- Vi har kost oss med kaffe og pølse. Men jeg skal sove godt i natt. Jeg har vært våken en god stund allerede i dag og begynner å bli trøtt, sier Sköld.

Utstyrt med varme soveposer, liggeunderlag, varme klær, godt med mat og stormkjøkken, er karene klare for natten. Foto: Terje Svaan

Holder budsjettet hemmelig

To av de fire i køen, Sköld og Martin Hovdal er restaurantfolk. Schöld driver Spontan Vinbar i Dronningensgate, mens Hovdal så sent som tirsdag var med på å motta prisen for Årets trønderske restaurant i Ut-Awards for Røst Teaterbistro. De to siste i køen, Grådahl og Jonas Madslien Bakken, er begge vinentusiaster.

Godt kledd for en kald natt. Foto: Terje Svaan

Grådahl forteller at vininteressen våknet samtidig som han for alvor ble interessert i god mat for 10-15 år siden.

- Det ene tok det andre, sier Grådahl.

- Og hva er budsjettet på nå?

- Nei, det vil jeg ikke si, men det blir noen kroner. Det jeg kjøper nå er til eget bruk. Vi kan maksimalt få kjøpe en flaske fra hver av produsentene, sier han.

- Jeg har forsøkt å samle vin selv, men det har fungert dårlig, humrer Sköld