Stor skjevhet i fordelingen av en halv milliard kroner.

Hensikten med Forskningsrådets Fripro Toppforsk-tildelinger er å hjelpe de mest lovende forskningsmiljøene til å etablere seg blant de internasjonalt ledende på sine felt. Universitetene har fremmet sine kandidater, og kvalitetsvurderingen er gjort av et internasjonalt ekspertpanel.

NTNU får tre tildelinger, til sammen 45–75 millioner kroner over fem år. Universitetet i Oslo får hele ni tilslag, og kan motta mellom 135 og 225 millioner kroner. Universitetet i Bergen er mindre enn halvparten så stort som NTNU, men har fått like mange tildelinger, tre.

Resten av de 24 tildelingene er fordelt med én hver til Universitetet i Tromsø, NMBU på Ås, Nord universitet og Universitetet i Stavanger.

NTNU kommer også i bakleksa når det europeiske forskningsrådet gir ut sine ettertraktede stipender, ERC. Riktignok er Edvard Moser en av fire nordmenn som har fått stipendet flere ganger, men NTNU totalt har fått bare 11. Universitetet i Bergen kan skilte med 19, mens Universitetet i Oslo er en klar vinner med 38.

Den mest prestisjefylte statusen for forskningssenter i Norge er SFF, Senter for fremragende forskning. Av 21 sentre i Norge er NTNU vertskap for seks; Moser-miljøet, forskning på biodiversitet ledet av Bengt-Erik Sæther, betennelsesforskning ved Terje Espevik, autonome fartøye ved Asgeir Sørensen, spinntronikk ved Arne Brattaas og studiet av porøse medier ved Alex Hansen. Universitetet i Bergen har tre, mens Universitetet i Oslo har åtte SFF.

NTNU vinner på praksis

NTNU gjør det skarpt på forskningssentrene som er mer tematisk og praktisk rettet. Norge har 17 Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) og NTNU kommer sterkt ut med seks. Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehuset har til sammen to. Innen Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) gjør NTNU og Sintef nærmest rent bord med seks av de åtte med teknologisk profil.

Også i EUs gigantiske forsknings- og innovasjonsprogram Horizon 2020, kommer NTNU godt ut. Dette handler om samfunnsutfordringer og næringsrettet forskning for å sikre Europas konkurransekraft. NTNU ligger på topp i Norge, og passerte nettopp 100 prosjekter.

Ulik profil

- Det er naturlig av universitetene har ulik suksessrate på ulike felt, sier Bjarne Foss, prorektor for forskning ved NTNU.

- Oslo og Bergen er klassiske universiteter, mens NTNU er et breddeuniversitet med teknologisk hovedprofil. Vi er mer innrettet mot tematiske områder som energi, marin og maritim sektor og helse, i nært samarbeid med næringslivet og offentlig sektor, sier Foss.

Prorektoren sier at NTNU de siste tiårene har arbeidet målbevisst for å øke publiseringen i vitenskapelige tidsskrift, på bekostning av konferansepublikasjoner. Tidsskrifter har strengere kvalitetskrav og større spredning. Dette har gitt mer og bedre forskning, mener Foss.

Fortsatt skiller NTNU seg ut med en mindre andel publisering i tidsskriftene med høyest krav (nivå 2) enn søsteruniversitetetene i Oslo og Bergen.

- Samtidig er det viktig å understreke at NTNU ønsker å beholde sin profil som betyr et nært samarbeid med næringsliv og offentlig sektor, sier prorektoren.

Bedre og flere

Ifølge Foss har NTNU klare ambisjoner om å bli bedre på grunnleggende forskning, også innen hovedprofilen. I regjeringens langtidsplan for forskning har NTNU spilt inn at de ønsker mer satsing på grunnleggende teknologisk forskning.

- NTNU ønsker bedre uttelling i de europeiske forskningsprogrammene, selv om vi totalt gjør det best blant universitetene i Norge. Vi ønsker særlig å styrke oss innen grunnleggende forskningsprogrammer som ERC. For å få til dette må vi ha mer fokus på nysgjerrighetsdrevet forskning. Videre flytter vi oppmerksomheten fra antall publikasjoner til siteringer, altså hvor mange som faktisk benytter våre forskningsresultater, sier Foss.

Fusjonen med høyskolene betyr at NTNU fikk inn mange miljøer med mindre forskningserfaring. Prorektoren mener det jobbes målrettet for å styrke forskningskulturen i alle enheter.

- Men det er klart det vil ta tid, sier Bjarne Foss.

Henrik Koch
Maria Fernandino